Ironia antivacciniștilor și exemplul Israel | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ironia antivacciniștilor și exemplul Israel

Noul coronavirus care a oprit Planeta, SARS-CoV-2 pe numele său științific, este cel mai contagios virus al ultimilor 100 de ani. E o realitate. Asta îl face deosebit de periculos. Pentru că se răspândește atât de repede și ușor, devine tot mai puțin posibilă salvarea celor care suferă de o formă gravă – chiar dacă, procentual, cifra este mică – 2%. Una este 2% din 1.000 de cazuri, alta este 2% dintr-un milion de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă de timp. De aceea, sistemele medicale din toată lumea sunt date peste cap și de aceea, fără un control al răspândirii virusului, sistemele de sănătate sucombează, iar dezastrul care ar urma ar fi inimaginabil.

Ca orice virus care se transmite pe cale aeriană, există două metode mari și late de eradicare a acestuia: carantina totală sau imunizarea „de turmă”. Toate celelalte măsuri sunt doar de prevenire a răspândirii bolii sau de restrângere a vitezei de contaminare, nicidecum de eradicare a epidemiei. Cum carantinarea totală este imposibil de pus în practică (s-a reușit oarecum, într-un regim dictatorial, în Wuhan, China, cu oamenii închiși cu forța în case, sau în Coreea de Nord, unde nimeni nu a pătruns și nu a ieșit din țară, acesta fiind oricum un stat aflat de mult într-un soi de carantină generală – și asta dacă informațiile venite din aceste zone sunt veridice), imunizarea în masă este singura varianta viabilă. Ca să fie și eficientă, trebuie ca 60-70% din populație să fie imunizată.

La rândul ei, această imunizare se poate face în două moduri: fie prin îmbolnăvire directă în masă - o variantă care nu funcționează în practică decât cu mult prea mulți morți, ca să și-o permită cineva (a încercat oarecum Suedia, dar a eșuat lamentabil și și-a recunoscut eșecul) -, fie prin vaccinare. În orice altă variantă, virusul va supraviețui, se va răspândi și ne va ține în același șah în care ne-a ținut în ultimele 10 luni. Din păcate, fără o imunizare în proporție de 70% a populației, situația de acum nu se va schimba cu nimic. Au dovedit-o deja cele 10 luni de pandemie și s-a demonstrat, practic, că reducerea răspândirii virusului a fost posibilă, din păcate, doar aplicând niște restricții și doar respectându-le.

Prin urmare, vom reveni la vremuri aproape normale după ce 70% din populația țării va fi vaccinată. Și, pentru că vaccinarea nu e obligatorie, acest lucru trebuie să se întâmple voluntar. Prin urmare, în mod ironic, toți cei „contra” – fie antivacciniști convinși, fie cei care nu cred în Covid, fie cei care cred în teorii conform cărora li se implantează cipuri ori în alte conspirații apocaliptice - ar trebui nu doar să-și țină ideile pentru ei, ci chiar să spere că se găsesc suficienți voluntari – sau „proști”, în viziunea lor – care să se lase vaccinați de bună voie, astfel încât să se ajungă la acel nivel la care pandemia să se stingă și să se revină la normalul dinaintea Covid.

De altfel, multe dintre dileme și incertitudini vor fi eliminate mai repede decât se așteaptă scepticii. Cine are îndoieli nu trebuie decât să privească spre statul Israel. Guvernul israelian a făcut tot posibilul pentru a asigura numărul de doze necesare, cu prioritate, iar această țară va fi prima din lume în care populația va fi vaccinată suficient de repede și într-un număr suficient de mare încât să se poată dovedi teoriile privind imunizarea în masă și efectul benefic al vaccinării. Deja, aproape 30% din populație și-a făcut prima doză de vaccin. Și cine crede că această nație și-ar face singură rău chiar nu știe pe ce lume trăiește.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro