• măsurile adoptate pentru prevenirea apariției Febrei aftoase, Pestei micilor rumegătoare, Pestei porcine africane și Influenței aviare s-au dovedit eficiente, astfel că în prezent nu avem niciun focar de boală pe raza județului • conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila precizează că măsurile preventive rămân în vigoare, pentru eliminarea riscurilor
Județul Brăila, ferit de maladiile care au decimat efectivele de animale și care au spulberat micile afaceri din zootehnie în multe alte județe ale României.
Astfel, cu toate că, până la această dată, pe teritoriul județului Brăila nu evoluează niciun focar de boală, nefiind semnalat niciun caz de îmbolnăvire cu Febră aftoasă, Pesta micilor rumegătoare (PMR), Pestă porcină africană (PPA) și Influență aviară, măsurile adoptate pentru prevenirea acestor temute maladii rămân în vigoare, precizează conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aflați în prima linie a luptei cu bolile, inspectorii DSVSA Brăila veghează și acționează, zi și noapte, pentru ca animalele din ferme și gospodării să rămână sănătoase.
„În luna aprilie, DSVSA Brăila a desfășurat activități specifice (care vizează păstrarea indemnității teritoriului județului Brăila sub raportul bolilor infecto-contagioase notificabile și apărarea sănătății publice prin prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare în urma consumului de produse alimentare) precum și acţiuni de supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, întreprinse în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor pascale, în domeniul igienei şi sănătăţii publice sanitare veterinare”, precizează dr. Costică Peltea, directorul DSVSA.
Astfel, în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, în lunile martie și aprilie a.c. au fost efectuate peste 400 de controale oficiale (controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ, controale la Circumscripțiile Sanitare Veterinare Concesionate din județul Brăila, controale în exploatații profesionale de animale - ferme, controale în exploatații nonprofesionale de animale, adăposturi pentru animale, cabinete medicale veterinare, fonduri de vânătoare, unități prelucrare SNCU). În luna martie, au fost aplicate 7 amenzi în valoare totală de 7.600 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind eliberarea produselor medicinale veterinare și vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare. În aprilie, a fost dat un singur avertisment pentru vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare.