"La Braila nu s-a facut nici macar o inventariere completa a cladirilor de patrimoniu" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"La Braila nu s-a facut nici macar o inventariere completa a cladirilor de patrimoniu"

- Judetul Braila se confrunta, în momentul de fata, cu o situatie inedita în tara: coeziunea a cinci partide pentru a forma o mare forta politica - Alianta pentru Viitorul Brailei. Pe ce principiu s-a constituit aceasta ampla miscare politica?
- În Braila, fie ca ne referim la judet sau la municipiu, era nevoie de coeziunea tuturor fortelor politice opozante PSD, pentru a arata ca astazi nevoia de schimbare este mai stringenta ca oricând. Alianta pentru Viitorul Brailei s-a nascut din dorinta de a oferi o alternativa la actuala conducere, care, timp de 22 de ani, a actionat strict în folosul celor aflati la putere, uitând de oamenii care i-au ales si care le-au acordat încrederea lor.
- Candidati pe listele de consilieri locali municipali din partea Aliantei pentru Viitorul Brailei. Care sunt proiectele pentru care militati în municipiu si ce va diferentiaza de ceilalti candidati la Consiliul Local?
- În primul rând, locuitorii municipiului Braila trebuie sa aiba în vedere un lucru esential: primarul nu este singurul pol decizional în administratia locala. Orice proiect al Primariei este ratificat de echipa de consilieri. De aceea, votul pentru listele de consilieri la Consiliul Local, respectiv Consiliul Judetean, sunt la fel de importante ca votul pentru primar. În al doilea rând, Alianta pentru Viitorul Brailei vine cu o echipa bine pregatita, aleasa dupa merite si pregatire, pentru a servi interesele comunitatii, si nu cele de partid. Fiecare consilier candidat din partea Aliantei are expertiza într-un anumit domeniu si vine cu cel putin un proiect concret pentru Braila, fie ca ne referim la locuri de munca, infrastructura locala, sistemul de transport în comun, programul pentru înverzirea orasului sau industria locala. Vorbim aici de obiective specifice si masurabile într-o perioada determinata de timp, nu de promisiuni si planuri ambigue.
- Dumneavoastra pe ce directii v-ati axat?
- Prioritatile mele, în cazul câstigarii unui mandat de consilier local, sunt câinii comunitari, reabilitarea termica a blocurilor si cladirile de patrimoniu.
- Sa le luam pe rând. Câinii comunitari...
- Este o problema spinoasa, deoarece legea de protectie a animalelor este restrictiva, ridicând în permanenta piedici în calea diferitelor solutii identificate de administratia locala. Pe de alta parte, exista solutii permise de legislatia nationala, pentru a tine sub control înmultirea câinilor fara stapân si pentru a ocroti cetatenii, mai ales copiii si pe cei vulnerabili, în fata atacurilor stradale ale maidanezilor. Mai trebuie sa ne dam cu adevarat interesul si sa le punem în practica. Unitatea Administrativ Teritoriala are obligatia, prin lege, sa strânga câinii fara stapân într-un padoc, sa îi sterilizeze si sa îi deparaziteze, iar pe cei sanatosi sa-i lase din nou liberi pe strada. Din pacate, un câine chiar daca este deparazitat si sterilizat, daca are predispozitie spre agresivitate, este în continuare un pericol pentru oamenii de pe strada. De aceea, Primaria trebuie sa se asocieze cu ONG-urile din judet care se ocupa de protectia animalelor, pentru a desfasura în comun actiunile de îngrijire si întretinere. Primaria se va angaja sa amenajeze, pe un teren viran situat la marginea orasului, un adapost si sa-l doteze cu toate utilitatile necesare pentru gazduirea permanenta a 1,000 de câini comunitari, în timp ce asociatiile non-guvernamentale se vor angaja sa întretina, sa hraneasca si sa gaseasca familii dornice sa adopte aceste animale.

"Primaria Braila nu a accesat aceasta facilitate: doar noua blocuri au intrat în programul de reabilitare"

- Reabilitarea termica a blocurilor, o problema nou-aparuta, dar din ce în ce mai dezbatuta...
- Într-adevar, avem de-a face cu un subiect care, în ultimul timp, genereaza tot mai multe dezbateri. Aceasta si pentru ca acum necesitatea gasirii unei solutii tehnice moderne de izolare este stringenta, blocurile sunt vechi, majoritatea sunt construite înainte de anii ‘80, nu mai sunt eficiente din punct de vedere termic, facturile la întretinere sunt tot mai mari, în special pe timp de iarna. Iar oamenii nu mai pot tolera aceste lucruri, în special când stiu ca se poate si vad în alte orase ce înseamna un bloc reabilitat. Pe de alta parte, putina lume stie ce presupune o reabilitare termica de la cap la coada: înlocuirea instalatiilor de încalzire, izolarea peretilor, tâmplarie termoizolanta, înlocuirea planseelor de la subsol si îmbracarea teraselor blocurilor. Un amplu program în acest sens a început înca din anul 2002. Din pacate, Primaria Braila nu a accesat aceasta facilitate: doar noua blocuri au intrat în programul de reabilitare, chiar daca exista fonduri în acest scop. În plus, exista o ordonanta de guvern care sprijina termoizolarea executata din banii proprietarilor si care îi scuteste de la plata impozitului local. Asadar, este necesara alocarea sumei echivalente a 30% din impozitul local pentru a stimula proprietarii sa îsi izoleze în exterior apartamentele.
- Constatam ca, pe zi ce trece, cladirile de patrimoniu cu care orasul nostru se mândrea altadata, se transforma în ruine si arata deplorabil. Braila îsi pierde farmecul. Ce se mai poate face pentru a salva frumusetile de altadata?
- Aveti dreptate, situatia cladirilor de patrimoniu din Braila este una trista, pentru ca în ultimii ani administratia locala a fost preocupata de alte aspecte, iar ceea ce vedem acum este o rusine pentru acest judet. În primul rând, nu exista o situatie clara a proprietarilor acestor cladiri de patrimoniu, unele dintre ele sunt cazuri în justitie si, în timp ce procesele se deruleaza, acestea sunt lasate în paragina. Exista Legea 153/2011 care stipuleaza ca un proprietar de cladire de patrimoniu are obligatia sa o întretina si poate contracta credite garantate de stat pentru acest lucru, ceea ce devine si un instrument de control din partea administratiei locale. În cazul în care proprietarul nu îsi îndeplineste obligatiile, administratia locala are dreptul sa intervina pe cheltuiala proprie, fara acordul instantei. Au trecut deja mai bine de 6 luni de la data votarii proiectului legislativ si la Braila nu s-a facut nici macar o inventariere completa a cladirilor de patrimoniu. Primul pas pentru salvarea cladirilor de patrimoniu este demararea unui program de inventariere a acestora, pentru ca timpul trece, gradul de uzura creste si el, si constatam, de la un an la altul, ca am mai pierdut câteva cladiri valoroase pentru acest oras.
- În final, ce recomandati brailenilor?
- Brailenii trebuie sa înteleaga ca sansa de pe 10 iunie este foarte importanta, este una singura si de aceea nu trebuie irosita. Fac un apel catre toti brailenii, sa se mobilizeze si sa iasa la vot, sa dea o sansa echipei tinere si ambitioase propuse de Alianta pentru Viitorul Brailei, care are toate atuurile pentru a aduce schimbarea în municipiu si judet.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro