La clasa de filologie - engleza bilingv tot nu s-au ocupat locurile ramase libere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La clasa de filologie - engleza bilingv tot nu s-au ocupat locurile ramase libere

Incredibil dar adevarat. Elevii nu mai sint interesati de profilul
filologie - engleza bilingv. Altfel nu se explica de ce doua licee de prestigiu din oras, "Murgoci" si "Iorga", nu au reusit sa ocupe toate locurile scoase la concurs.
La cea de-a doua proba de verificare a cunostintelor de limba engleza, care a avut loc simbata, la Scoala "Dimitrie Cantemir", pentru ocuparea celor doua locuri ramase libere la Colegiul National "Gh. M. Murgoci" si cele sase de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" pentru clasa a IX-a, filologie - engleza bilingv, nu s-a prezentat nici macar un elev. Asadar, "Iorga" si "Murgoci" vor fi nevoite sa inceapa noul an scolar cu clasele incomplete.
Prima proba pentru verificarea cunostintelor de limba engleza a avut loc, conform metodologiei, pe 30 mai. La test s-au inscris 233 de elevi, din care 71 au avut note sub 6, conditia principala de admitere fiind ca un elev sa obtina peste nota 6, iar 162 au fost admisi. Dintre cei admisi, 25 au avut note intre 6 si 6.99, 46 intre 7 si 7.99. De aici rezulta ca aproape jumatate dintre cei admisi, 71 au obtinut sub nota 8.
Directorii unitatilor de invatamint mai sus mentionate au identificat citeva cauze pentru care clasele de filologie, engleza bilingv nu au mai fost la mare cautare ca in ceilalti ani. De asemenea acestia se gindesc serios la oferta educationala pentru anul scolar viitor.
"In primul rind, copiii fac engleza acum incepind de la gradinita, deja ei au un bagaj de cunostinte. In al doilea rind, se pare ca numarul de ore de la bilingv este mai mare comparativ cu celelalte specializari iar in al treilea rind, la ora actuala piata fortei de munca, cere pe linga limba engleza si altele. In plus e in voga acum profilul matematica - informatica, angajatorii platesc mult mai bine. Nu mai este cautat bilingv-ul, altadata era inghesuiala la aceasta clasa. De exemplu, aceeasi situatie o intilnesc la clasa de matematica - informatica, intensiv engleza, s-au inscris mai putini elevi decit la clasa de matematica - informatica, simplu. Apoi, mai cred ca, nici la scoala generala nu se face propaganda pentru aceste specializari, dar acest motiv are un procent destul de mic. La celelalte clase nu sint probleme, avem medii mari. O sa ne facem o alta strategie privind clasa de bilingv. O sa organizez o intilnire cu colegii de limba engleza si o sa ne gindim la o alta modalitate pentru anul viitor. Asa nu putem continua. Se pare ca altceva isi doresc elevii si trebuie sa aflam ce anume" a precizat directorul Liceului Teoretic "Nicolae Iorga", profesor Mircea Morosan.
De aceeasi parere este si directorul Colegiului National "Gh. M. Murgoci", prof. Gina Stanciu: "Doua locuri libere la “Murgoci” nu mi se pare mult. Pe mine altceva ma ingrijoreaza, si anume, media pentru clasa de filologie - engleza bilingv in conditiile in care sintem pe primele locuri la celelalte profiluri. Pentru viitor, noi vom face o analiza minutioasa a acestor rezultate si vom incerca din timp sa realizam o informare mai bogata in rindul elevilor de clasa a VIII-a cu privire la oferta educationala. In acelasi timp vom avea in vedere sa cunoastem care sint preferintele elevilor de clasa a VIII-a, inainte de a stabili oferta educationala pentru 2009 - 2010. Este necesara si o buna informare a elevilor privind modalitatea de completare a fiselor cu optiuni pentru admiterea in licee. Astfel incit elevii care au medii mari sa poata intra la cele mai bune licee, lucru care nu se intimpla in cazul in care elevii au facut calcule gresite. Vom continua analiza acestor rezultate pornind in primul rind de la lista cu elevii admisi la testarea de limba engleza si apoi, mediile lor de admitere".
Directorul de la "Murgoci" a tinut sa mai precizeze ca problemele sint asupra profilului, nicidecum asupra liceelor: "Trebuie sa analizam aceasta asociere filologie - engleza bilingv. Trebuie analizata foarte bine problema pentru oferta anului viitor. Intrebarea este ce isi doresc elevii?"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro