La opt ani de la atacurile din 11 septembrie, al-Qaida rămâne o ameninţare serioasă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La opt ani de la atacurile din 11 septembrie, al-Qaida rămâne o ameninţare serioasă


La opt ani de la atentatele din 11 septembrie, al-Qaida rămâne un inamic tenace, capabil să lovească, asigură oficialii americani, care au probleme însă în a convinge populaţia, sătulă de cele două războaie, relatează AFP.

Reţeaua extremistă este în continuare capabilă să atace în SUA şi "este foarte concentrată pe această chestiune", a declarat şeful Statului major american Michael Mullen.

În pofida schimbării administraţiei americane, cruciada lansată de George W. Bush rămîne deci pe ordinea de zi: succesorul său Barack Obama asigură că războiul din Afganistan are ca scop "dezorganizarea, anihilarea şi înfrîngerea al-Qaida", refugiată în Pakistan. Vânătoarea ce îi vizează pe autorii atentatelor soldate cu aproape 3.000 de morţi a contribuit net la declinul reţelei teroriste. Ea l-a privat pe ben Laden de refugiu în Afganistan, iar din iulie 2008 11 lideri al-Qaida au fost neutralizaţi, printre care Abou Khabab al-Masri, expert în arme chimice şi biologice, şi Baitullah Mehsud, lider al talibanilor pakistanezi.

De la atentatele din Londra în iulie 2005, grupul terorist nu a mai comis atacuri în Occident.

Însă experţii au îndoieli. "La 21 de ani de la înfiinţare, al-Qaida este în defensivă. S-a putut relansa graţie invaziei americane din Irak, dar aripa sa locală a pierdut începînd din 2006-2007", spune Jean-Pierre Filiu, profesor la Institutul de ştiinţe politice de la Paris.

"Al-Qaida este sub o mare presiune acum, dar ea constituie încă o ameninţare serioasă pentru SUA şi aliaţii noştri", a declarat un oficial american.

Reţeaua şi-a refăcut un fief în zonele tribale pakistaneze, unde se crede că s-au refugiat ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, adjunctul său. SUA sunt îngrijorate şi de transformarea al-Qaida într-o reţea de francize teroriste în Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, mai ales în state instabile ca Somalia sau Yemen.

Totuşi, ameninţarea pare să nu mai convingă populaţia americană, sătulă de două războaie care s-au soldat deja cu moartea a peste 5.000 de militari americani. Aproape şase americani din zece se opun conflictului din Afganistan.

"Mulţi sunt sătui de această luptă împotriva terorismului, mai ales în vremuri de criză economică. Nu au mai fost comise atentate în SUA şi spun că totul a fost exagerat", explică un expert de la Universitatea Georgetown. "Însă, după părerea mea, cu siguranţă vom vedea în curând un atentat major împotriva SUA, dacă ne retragem din Afganistan. În cazul Vietnamului era clar că Vietcong nu va veni după noi în caz de retragere, dar acum este diferit. Ei ne-ar vâna", subliniază expertul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro