Mergi la conţinutul principal

Lacul sărat, invadat de mătasea broaștei

• suprafața de obicei roșiatică a lacului sărat s-a înverzit, zilele trecute, din cauza algelor care s-au înmulțit exponențial, fenomenul fiind specific mai degrabă bălților cu apă dulce • se știe că, în ultimii ani, ca să nu-i mai scadă nivelul, lacul sărat a fost alimentat periodic cu apă adusă din Dunăre prin canalele de irigații • conducerea Unita Turism Brăila, firma care administrează lacul sărat și principala plajă a stațiunii, dă asigurări că apa și nămolul nu și-au pierdut proprietățile terapeutice

 

Lacul sărat de lângă Brăila, faimos pentru calitățile sale terapeutice date de nămolul sapropelic, s-a umplut de mătasea broaștei, fenomen specific mai degrabă bălților cu apă dulce nicidecum apelor cu salinitate ridicată. Un cititor ne-a trimis la redacție câteva fotografii cu suprafața înverzită a lacului. ”E normal să se întâmple așa ceva? Mai este sărat lacul sau s-a îndulcit de când se tot bagă apă din Dunăre?”, se întreabă cititorul nostru. Evident, acesta face referire la alimentarea lacului cu apă dulce, adusă din Dunăre prin intermediul canalelor de irigații. Măsura a fost luată periodic, în ultimii ani, de autoritățile județene și de administratorii Stațiunii Lacu Sărat, în încercarea de a menține un nivel ridicat al lacului care, altfel, ar fi în pericol să sece complet, pe fondul secetei și retragerii pânzei freatice care alimenta lacul în mod natural. În mod normal, lacul sărat ar fi trebuit să aibă o tentă roșiatică, datorită viermișorilor artemia salinas, o specie de nevertebrate a cărei descompunere anaerobă face ca apa să aibă un conţinut ridicat de iod, fapt ce îi conferă acele proprietăţi curative faimoase în toată lumea. Aportul de apă dulce din ultimii ani pare să fi diluat concentrația de sare și de iod, favorizând în schimb proliferarea acestor alge verzi.

După cum se știe, lacul sărat din stațiunea cu același nume este administrat de firma privată ”Unita Turism” SA. Sorin Boșneag, directorul Unita Turism Brăila, dă asigurări că apa din lac nu și-a pierdut proprietățile curative și că apariția mătasei broaștei este un fenomen trecător, care va dispărea de la sine peste câteva zile. ”A mai apărut și acum vreo trei ani dar nu a durat foarte mult. De fapt, se poate vedea că și de data aceasta a început deja să se retragă. În circa o săptămână o să dispară de pe toată suprafața lacului”, dă asigurări Sorin Boșneag. Ce-i drept, dacă în fotografiile transmise de cititorul nostru, care au fost făcute la sfârșitul săptămânii trecute, se puteau observa zone întinse din suprafața lacului înverzite de mătasea broaștei, situația pare să se fi schimbat în doar câteva zile. Un reporter al cotidianului nostru a fost la fața locului, luni, 27 mai, constatând că suprafața înverzită a lacului este mult mai redusă, algele retrăgându-se mai mult către maluri.

Sorin Boșneag spune că se fac analize periodic, atât apei cât și nămolului, și totul iese în parametri normali. ”Analizele noastre nu indică probleme. În luna iunie vor veni și cei de la Institutul Național de Balneologie să facă un set complex de analize și vom vedea atunci ce rezultate vor fi. Mai mult ca sigur, totul va fi în limite normale, la fel cum s-a întâmplat și în anii trecuți”, ne-a declarat directorul Boșneag. Acesta reamintește că alimentarea cu apă din Dunăre a fost o necesitate, din cauza nivelului scăzut la care ajunsese lacul. Deocamdată, în prezent, când actualul sezon estival stă să înceapă, lacul are un nivel bun, ne-a mai precizat directorul Unita Turism. În altă ordine de idei, acesta a transmis o veste bună, și anume că în această primăvară a început amenajarea de mal din zona plajei principale a stațiunii. Până în prezent, au fost îndepărtate spărturile de beton din apă, care puneau în pericol siguranța turiștilor, urmând ca lucrările să continue la toamnă, după închiderea sezonului estival.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro