DACL are ca atributii alocarea cotelor individuale, inregistrarea transferurilor lor, administrarea rezervei nationale, precum si controlul vinzarilor directe si livrarilor catre procesatori.
Cota trebuie solicitata pe doua componente: livrari directe catre fabrici si vinzari pe piata libera. Crescatorii care la 1 aprilie 2007 nu vor detine o cota individuala de lapte, nu-si vor mai putea comercializa productia nici catre fabricile de prelucrare, nici pe piata libera. Perioda de solicitare a cotei de lapte este 1 august - 31 octombrie 2006.
Pentru bunul mers al actiunii, specialistii locali au finalizat pe 10 august si cea de a doua sesiune de instruire si informare, prima avind loc in aprilie anul trecut. Actiunea a constat in organizarea de intilniri directe la nivelul fiecarei comune, la care au participat consultanti agricoli, autoritati locale si crescatorii de animale. In timpul actiunilor de popularizare, specialistii au subliniat importanta solicitarii cotei individuale de lapte, viitorul activitatii de crestere a vacilor de lapte in Romania depinzind iremediabil si categoric de corectitudinea realizarii ei. Mai precis, in functie de cota de lapte pe care o vor solicita si o vor primi acum, crescatorii vor putea sa isi valorifice productia, vor putea avea acces la subventii si ajutoare financiare sau programe comunitare. Neindeplinirea ei insa va atrage dupa sine sanctiuni majore din partea Uniunii Europene.