Lichidarea "Dunacor" - ultima faza | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lichidarea "Dunacor" - ultima faza

La aproape 10 ani de la declansarea procedurilor de lichidare a renumitului, la acea vreme, combinat chimic SC "Dunacor" SA se vede in sfirsit linia de finish: radierea unitatii. Practic, mai sint citeva sute de metri pina cind fostul combinat chimic va fi ingropat dupa datina financiar-contabila crestineasca. In tot acest rastimp "Dunacor" a trecut prin doua faze distincte de lichidare (administrativa si judiciara), nu mai putin de 3 lichidatori incercindu-si norocul. Metoda aplicata a fost aceea a parcelarii intregii platforme si scoaterea la vinzare bucata cu bucata inclusiv activele aferente, ca punct de interes faza vinzarii celebrei comori a "Dunacor" fiind un moment de referinta.
Ca fenomen din punct de vedere social, mii de salariati au intrat in rindul somerilor o parte reusind reintegrarea pe piata muncii prin recalificare in domenii cerute de ofertantii de locuri de munca. La acest moment, lichidarea este ca si incheiata, creditorii bugetari fiind indestulati pina la ultimul leu raportat la pretentiile certificate de instanta. Singurii care nu si-au recuperat integral banii fiind creditorii chirografari.

"Dunacor" ar putea disparea pina la sfirsitul lunii

Asa cum au explicat reprezentantii lichidatorului "Sierra Quadrant" la acest moment nu au mai ramas active ale fostului combinat nevindute. In urma cu un an problema la acest capitol o constituia refuzul proprietarilor de pe platforma de a achizitiona in cote indivize active constind in cai ferate, drumuri de acces in si pe platforma chimica si infrastructura de utilitati. La acea vreme, lichidatorul se plingea ca nici unul dintre proprietari, desi se folosea de aceste active, nu voia sa le cumpere. Intre timp, lucrurile s-au lamurit in sensul ca aceste active au fost scoase la licitatie, fiind adjudecate de cu totul alte firme decit cele care detin proprietati insemnate pe platforma chimica.
"La momentul actual este depus raportul final al lichidarii, inclusiv bilantul aferent, judecatorul sindic convocind pentru data de 23 noiembrie adunarea generala a creditorilor falitei in vederea probarii raportului final si a bilantului. Daca nu vor exista obiectiuni la cele prezentate de noi, este posibil ca, pina la finele lunii, sa se radieze societatea “Dunacor”", ne-a declarat reprezentantul "Sierra Quadrant", Ovidiu Neacsu. Intrebat in ce procent au fost indestulati creditorii fostului combinat chimic, sursa citata a subliniat ca, din vinzarea activelor ramase in proprietatea "Dunacor" dupa plecarea "Euro Consulting" - lichidatorul administrativ, s-a obtinut dublul sumei strinse de acesta din urma, cu mentiunea ca "Euro Consulting" a lichidat insa grosul activelor "Dunacor".

"Creditorii bugetari ai “Dunacor” indestulati 100%"

"Pretentiile creditorilor s-au cifrat la 20,055 milioane RON, dar in urma solutionarii litigiilor pe aceasta tema s-a ajuns in final la creante certe in valoare de 8,154 milioane RON plus 3,2 milioane USD. Indestularea creditorilor s-a produs in doua etape: in prima faza, pretentiile creditorilor bugetari au fost acoperite 100%, adica 3,703 milioane RON si s-au mai compensat 10% din pretentiile creditorilor chirografari, adica inca 327.00 USD si 815.000 RON. In faza a doua, acestia din urma au mai fost compensati cu inca 4,45% din total creante, adica inca 278.898 RON. In total, creditorii chirografari s-au indestulat in procent de circa 15 puncte, asta pe linga stingerea tuturor datoriilor la buget", a subliniat Neacsu. In plus acesta a explicat ca este un rezultat foarte bun in contextul in care, de obicei, intr-o lichidare abia se acopera pina la 15-20% din creantele bugetare. "Or, in cazul “Dunacor”, creditorii bugetari au fost in totalitate achitati, iar cei chirografari pina la 15%", a punctat Neacsu.

Probleme de mediu

Un alt capitol de probleme pentru rezolvarea carora s-a investit timp si s-au cheltuit bani din vistieria falitei, a fost cel de mediu. Un proces-verbal de receptie finala intocmit de Agentia locala pentru Protectia Mediului atesta indeplinirea tuturor obligatiilor asumate, cu mentiunea ca pentru asta s-au cheltuit 246.804 USD plus TVA.
"Probleme majore au fost ecologizarea si dezafectarea depozitelor si cisternelor pentru sulfura de carbon si neutralizarea solutiilor pentru coagulare in baile de filare, substante cu un continut ridicat de zinc, care este un metal greu. Practic toate chimicalele existente pe platforma combinatului au fost fie neutralizate, fie valorificate acolo unde a fost cazul", a spus reprezentantul Sierra Quadrant". Intrebat de ce a durat asa mult procesul de lichidare, Neacsu a punctat ca au fost foarte multe probleme de rezolvat, probleme generate in mare parte de modul in care lichidatorul "Euro Consulting" si-a facut treaba pe platforma chimica. "Daca nu te intereseaza nimic in jurul tau decit sa vinzi si sa pleci, atunci lichidarea “Dunacor” a fost foarte usoara. Dar a durat foarte mult executarea planurilor cadastrale cu intocmirea cartilor funciare, plus litigiile cu “marele” investitor SC “PAL” SA care au durat ani de zile", a incheiat Neacsu.

"Sa stringem cureaua!"

SC "Dunacor" a intrat in lichidare administrativa in aprilie 1997, prin decizia actionarului majoritar, AVAS (fost APAPS, fost FPS) in urma unui indemn hei-rup-ist al guvernarii CDR-iste de atunci: "sa stringem cureaua!" cu referire la societati foarte mari considerate a fi veritabile "gauri negre" ale industriei romanesti. In luna mai a anului '97 un prim val de disponibilizari inunda piata de munca si asa saturata de concediatii de la alte societati brailene care erau nominalizate pe aceeasi "lista neagra" cu societati ce trebuia lichidate a premierului, la acea vreme, Victor Ciorbea. Circa 1.800 de salariati de la SC "Dunacor" SA au fost concediati in prima etapa a programului de restructurare. A doua etapa a avut loc in iunie 1997 cind au fost trimisi in somaj restul salariatilor, circa 800. De mentionat este ca disponibilizatii au primit plati compensatorii in conformitate cu prevederile OUG nr. 9/1997, nivelul maxim fiind de circa 1.000 USD.
Primul lichidator care a calcat pragul societatii a fost "United Prod Equipement" din SUA, societate care nu a facut mai nimic in cei 4 ani cit a fost prezenta pe platforma. Abia in ianuarie 2000, cind fostul FPS a desemnat prin licitatie, drept lichidator administrativ, firma "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea Ciuc, lucrurile s-au pus efectiv in miscare. Practic, din aprilie 2000, timp de un an, "Euro Consulting" a vindut circa 85% din activele "Dunacor", obtinind circa 70 miliarde lei, bani cu care s-au achitat aproape toate datoriile unitatii brailene catre stat.
La cererea unor creditori, Tribunalul Braila a hotarit ca "Dunacor" sa intre in lichidare judiciara numind in acest sens "Sierra Quadrant" ca lichidator judiciar. Decizia a stirnit ulterior intre cei doi lichidatori o veritabila lupta in instanta, cazul ajungind pina la Curtea Suprema de Justitie, miza fiind una deosebit de atractiva: vinzarea comorii din Dunacor (filierele din aur si platina) si alte "maruntisuri" - Fabrica de Matase. Reversul medaliei era obligativitatea de a face o "curatenie chimica" a platformei prin dezafectarea, vinzarea si ecologizarea tuturor instalatiilor continind resturi de produse chimice, periculoase din punct de vedere al poluarii mediului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro