Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, consideră că Ministerul Afacerilor Externe nu are dreptate atunci când respinge orice opinie privitoare la situaţia maghiarilor din România şi susţine că această instituţie se comportă ca „în anii 80 sau 90" când o afirmaţie venită din exterior privind minorităţile era considerată „o imixtiune în problemele interne", relatează agerpres.ro.
„În 2015 totuşi autonomia nu ar trebui să fie un subiect foarte delicat. De ce nu am discuta pe problema autonomiei, dincolo de faptul că unii sunt de acord cu aşa ceva, alţii nu? Am citit şi eu interviul ambasadorului Ungariei şi mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieşit din comun. Dimpotrivă, astfel de declaraţii au mai existat. Acum 10 ani s-ar fi acceptat fără probleme o astfel de declaraţie sau opinie. Ministerul nostru de Externe, în ultima vreme, se referă la problema minorităţilor parcă am fi în anii 80 sau 90 când s-a considerat că (...) o opinie venită din exterior privind minorităţile este o imixtiune în problemele interne ale unor ţări. Eu am crezut că am depăşit de mult această opinie şi această perioadă", a declarat Marko Bela.
Situaţii conflictuale artificiale
El spune că astfel de tensiuni între România şi Ungaria nu sunt în beneficiul niciunuia dintre cele două state. „Suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată acea temă de către unii. Pe de altă parte, nici România nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau al unor tensiuni între cele două ţări. Trăim într-o perioadă când, în acest spaţiu al Europei, de fapt în întreaga Europă, ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, care este situaţia cu imigranţii peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situaţii conflictuale şi nici Ministerul nostru de Externe nu are dreptate când respinge orice opinie privind situaţia maghiarilor din România", a afirmat Marko Bela.
Fără taxe tv
În altă ordine de idei, Marko Bela, susţine că situaţia de la Televiziunea publică ar putea fi rezolvată prin renunţarea la taxa tv şi susţinerea instituţiei doar de la buget. El consideră că în prezent Televiziunea publică are „o falsă autonomie", întrucât aceasta nu funcţionează din punct de vedere financiar, iar conducerea ei - Consiliul de Administraţie - este oricum numită de Parlament. Pe de altă parte, Marko Bela este de părere că, dacă este „echilibrat", controlul politic asupra SRTv nu reprezintă un pericol.
„Nu ştiu dacă trebuie eliminat controlul politic, dacă acest control este echilibrat şi este vorba de controlul întregului spectru politic. Controlul politic e periculos atunci când numai o parte a eşichierului politic controlează o astfel de instituţie, o televiziune publică, dar dacă toate formaţiunile politice au un cuvânt de spus, atunci nu cred că trebuie să ne temem de controlul politic", a explicat senatorul UDMR.