Lucrări de excepţie la Spiru Haret | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lucrări de excepţie la Spiru Haret

• cea mai mare stație de irigat din țară trece printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, care vizează agregatele de pompare de mare capacitate, dar și alte componente • recent, a fost repusă pe poziție cea de-a doua pompă recondiționată de specialiștii de primă mână ai firmei CUSBAC SRL Bacău • după reparații și modernizare, pompele beneficiază de o instalație de spălare a filtrelor, de ultimă generație, adusă din Occident • totodată, s-au montat și ventilatoare de mare putere, pentru combaterea fenomenului supraîncălzirii, din ce în ce mai frecvent în ultima perioadă din cauza temperaturilor caniculare din timpul verii • tot pentru protecția împotriva temperaturilor extreme, hala care adăpostește pompele a fost dotată cu un acoperiș nou, termoizolant

 

Cu cele zece agregate de pompare, fiecare cu un debit de 12 metri cubi pe secundă, SRPA-1 Spiru Haret este, spre mândria judeţului nostru, cea mai mare staţie de irigat din ţară. Pompele au o greutate totală de 42 de tone, iar unele componente ajung şi la 12 tone. În cotidianul nostru am mai prezentat, în detaliu, aceşti mastodonţi din metal, care asigură, până la o distanță de 80 kilometri, apa de irigat pentru o suprafață totală de 200.000 hectare.

În 2024, după 50 de ani de funcţionare neîntreruptă, aceste agregate au început să-și arate vârsta, fiind afectate inclusiv de temperaturile caniculare nemaiîntâlnite în zona noastră. Așa stând lucrurile, sucursala brăileană a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a apelat, pentru repararea giganţilor, la CUSBAC SRL Bacău, o firmă profilată pe construcţii utilaje speciale, robineţi industriali, utilaje şi echipamente pentru irigaţii, energetică, reţele de apă-canal, instalaţii cu acţionare hidraulică, pentru hidrocentrale etc. Ca multe alte firme din România, și CUSBAC reușește cu greu să mențină un nucleu de angajați cu înaltă calificare, dar se poate mândri totuși cu 48 de meseriași unul și unul, care reușesc rapid să se adapteze la toate provocările întâlnite pe teren. Dovadă că, faţă de cele șase luni cât a durat repararea primei pompe gigant, la cea de-a doua, montată recent la Spiru Haret, timpul s-a redus la două luni și jumătate. Montajul a durat două săptămâni, iar dintr-o discuţie cu reprezentantul societății, ec. Constantin Custură, care, la SRPA-1 a acţionat cot la cot cu cei din subordine, am aflat că “uzinarea  părţii mecanice  a pompei a constat în eliminarea ruginii, încărcarea cu sudură cu electrozi speciali – şi apoi aducerea la cotă prin strunjire şi şlefuire până la nivel de micron”. Cum rar mai găseşti astăzi în România, ca să numai vorbim de Brăila…

 

Dotări de ultimă oră, din Occident

În paralel cu repararea și modernizarea pompelor de mare capacitate, la Spiru Haret sunt aduse și instalații de ultimă generație, care vor eficientiza funcționarea stației. Vorbim, de exemplu, despre o instalaţie automată de spălare sub presiune a filtrelor foarte fine – prin purjare şi depurjare – pentru evitarea înfundării filtrelor de la electromotor. Componentele acestei bijuterii tehnice sunt din SUA, Germania şi alte ţări din Occident, ele prelungind durata de funcţionare a pompelor deja reparate.

Altă noutate este că motoarele electrice ale celor două pompe gigant deja reparate au fost dotate fiecare cu câte șase ventilatoare de mare putere, pentru evitarea supraîncălzirii, fenomen tot mai favorizat de temperaturile caniculare din ultima perioadă. Inclusiv anul trecut pompele SRPA 1 au fost afectate de supraîncâlzire, în plin sezon de irigații.

Interesantă este şi istoria lagărelor de la pompe: înainte erau realizate în Canada, cu lemn din Rusia şi textolit, iar acum dintr-un material plastic foarte rezistent la uzură, lagărele fiind răcite timp de câte 20 de secunde cu ajutorul amintitei instalaţii de autospălare, la ungere folosindu-se grafitul.

 

Fotografie de grup

Excesiv de modeşti, băcăuanii au evitat o fotografie de grup ce ar fi presupus întreruperea muncii pentru câteva minute. Am aflat, în schimb, de la economistul Constantin Custură, reprezentantul CUSBAC, numele câtorva dintre cei care și-au pus în practică abilitățile tehnice la Spiru Haret: inimosul şef de echipă de la montajul pompelor, Viorel Ghiocea, precum și alți membri ai echipei, cum ar fi Sorin Tristariu, Ştefan Ianchis, ing. proiectant Dan Corbu, ing. Vasile Custură, ing. Doru Nicorovici, Ioan Busturcă.

Ambele formaţii de montori şi electromecanici au fost coordonate de maistrul Ionel Şerban de la ANIF. 

Cât îi priveşte pe brăilenii noştri, câţiva dintre ei au zâmbit în faţa obiectivului foto, dar, aşa cum a precizat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, “merită să-i evidenţiem pe veteranii Tudor Stroe şi Costel Gheorghiţă, pe maistrul electrician Viorel Baicu, care a răspuns de partea electrică împreună cu N. Tugan şi membrii echipei de la Slatina. Apoi, electromecanicii Dorinel Păun şi Vasile Bratu, iar nu în ultimul rând, pe cel mai tânăr electromecanic şi foarte bun specialist, Nicuşor Roşca”.  Îi felicităm şi noi!

 

Echilibristică pe acoperişul staţiei

Merită cu prisosință să fie menționată în acest articol de presă și echipa din Vrancea care a montat un acoperiş nou, pe o suprafaţă de 410 mp, pentru protejarea agregatelor din hală. S-a lucrat intens, la peste 10 metri înălţime, sub rafalele vântului şi ploii, pe grinzi înguste de o palmă, şi într-o adevărată echilibristică, precum acrobaţii de la circ, fără plasă  de siguranţă sub ei. Noutatea este că noul acoperiș este dintr-un panou sandwich, gros de 10 cm, care izolează termic hala faţă de arşiţă şi ger.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro