Lucrarile stagneaza, costurile cresc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lucrarile stagneaza, costurile cresc

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este nemultumit de modul in care actioneaza firma care ar trebui sa se ocupe de reabilitarea centrului istoric. El constata cu suprindere ca, desi lucrarile merg in ritm de melc si sint mult intirziate, firma respectiva cere din ce in ce mai multi bani, valoarea totala a proiectului crescind de la o zi la alta. Simionescu e de parere ca trebuie luata o decizie in privinta colaborarii cu firma SEDESA, dat fiind ca termenul limita pentru reabilitarea centrului istoric este finele anului 2008, iar pina acum, nu s-a facut decit sa se desfunde niste strazi: "Va trebui sa facem inca o analiza cu cei de la SEDESA si cu centrul istoric, pentru ca cifrele incep sa zboare, asa, dupa cum gindesc unii si altii si, practic, de la 6,6 milioane euro am ajuns la aproape 8, dupa care am ajuns la aproape 9. Daca o sa mergem asa, practic, din tot proiectul asta o sa facem o strada, in loc sa facem reabilitarea intregului centru istoric, plus faleza. Deci este o formula de rostogolire a sumelor pe tot felul de motive, pornind de la taxe si impozite pe care ar trebui sau n-ar trebui sa le plateasca statului roman, pina la suprafetele pe care ei au lucrat, suprafata strazii pe care au decopertat-o si o vor face la loc. E o discutie mai aspra, ca sa spun asa, si va trebui sa ne hotarim in ce parte o luam, pentru ca termenul lor final este undeva 30 septembrie, mai poate fi prelungit, dar nu poate trece de finele anului 2008. Si atunci va trebui sa vedem ce lucrari finalizam si ce ramine sa facem cu fondurile noastre, pentru ca este pacat, sint bani europeni si nu e acceptabil sa nu-i consumam - nu din cauza noastra, din din cauza modului in care au fost incheiate contractele, a modului in care aceste firme isi deruleaza activitatea. Si apropos de descentralizare, noi, autoritatile locale, trebuie sa avem si o anumita atitudine referitor la faptul ca nici judetul, nici municipalitatea nu au nici un fel de putere asupra acestui contract incheiat la nivel guvernamental. Noi putem exercita anumite presiuni la Bucuresti, dar din punct de vedere contractual, posibilitatile noastre de interventie sint absolut zero. Sigur ca sint bani obtinuti la nivel national, dar parte in contract trebuie sa fie si cei care sint beneficiari locali, pentru ca cetatenii Brailei nu se duc la SEDESA, la Bucuresti sau mai stiu eu unde ca sa se plinga de ritmul lucrarilor, vin si ne intreaba pe noi de ce strada Republicii, de exemplu, este in stadiu de santier de atitea luni".
Si presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, este nemultumit de modul in care se trece peste capul beneficiarului local, cu niste contracte incheiate de unii care nu au nici o legatura cu Braila: "Trebuie sa se intelaga ca noi, cei din zona locala, cunoastem cel mai bine amplasamentul, cerintele, necesitatile. Atunci cind se organizeaza la nivel national aceste licitatii, sint fel de fel de interese, grupuri de interese, in orice caz, nu sint contracte incheiate in interesul judetului. De aceea dorim foarte mult sa se faca descentralizarea si noi sa fim responsabili, sa suportam rigorile legii, atunci cind sintem vinovati, dar sa avem putere de decizie. Nu este normal sa se taraganeze lucrarile cu anii, orice contract trebuie executat in termenii stabiliti. Vin la licitatii firme din acestea care au cite un birou in Bucuresti, gasesc cite 5-6 firme care se bat ca proastele intre ele in zona locala, bineinteles ca lucreaza de cele mai multe ori fara profit si nu pot sa se dezvolte in acest fel si atunci strainii nu fac decit sa fructifice aceste conflicte din zona locala, cistiga licitatia cu un milion, dau lucrarea cu 500.000 si restul il baga in buzunar, ca si profit. De aceea trebuie sa ne batem ca toate aceste contracte, pe bani europeni, sa fie in responsabilitatea administratiei locale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro