Luna aceasta se decide soarta staţiei de epurare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Luna aceasta se decide soarta staţiei de epurare

* principala firmă contractoare, "Sistem Yapi", se află în grave dificultăţi financiare, iar lucrările bat pasul pe loc * dacă până la sfârşitul acestui an staţia de epurare nu va fi realizată, Brăila e în pericol ca UE să îi ceară înapoi toţi banii investiţi pe ISPA, adică câteva zeci de milioane de euro

Luna aceasta ar trebui să se decidă ce măsuri se vor lua în privinţa proiectului de construire a staţiei de epurare de pe dig. Aşa cum a explicat viceprimarul Stănel Necula, părţile implicate se gândesc că soluţia optimă pentru ca lucrările să se deruleze în continuare ar fi încheierea unui act adiţional, care să permită virarea banilor direct către subcontractori, către cei care execută, de fapt, lucrările, şi nu către firma contractoare, "Sistem Yapi", care se găseşte într-un impas financiar. "Fizic vorbind, lucrările nu pot continua din cauza vremii, dar oricum, în acest moment, proiectul este într-un stadiu de subfinanţare. Se caută soluţii, au existat mai multe discuţii între toate părţile implicate şi avem promisiuni că luna aceasta se vor adăuga la contractul iniţial noi clauze, care să ajute contractorul să depăşească acest moment. Oricum, la sfârşitul lunii decembrie, lucrarea era executată în proporţie de 12%, cu o întârziere de 16% faţă de grafic, întârziere care s-a produs în perioada octombrie - decembrie 2009", a precizat Necula. Acesta a mai adăugat că "Sistem Yapi" are contractate 7 lucrări similare în România, toate acestea aflându-se în impas şi în plus, mai are probleme şi în ţara de baştină, Turcia. "Tocmai din cauza acestor probleme, s-a convenit ca actul adiţional la contract să aibă nişte clauze restrictive la plată, adică să se facă un cont comun pe consorţiu, iar plăţile să se facă direct către cei care execută de fapt lucrările, către subantreprenorii care au bani de primit. Condiţia asta am impus-o noi, Primăria Brăila", a mai adăugat acesta.

Dacă nu se finalizează staţia de epurare, Brăila ar putea fi bună de plată

Amintim că staţia de epurare a fost prinsă în proiectul ISPA, cu cofinanţare europeană nerambursabilă şi trebuia realizată în perioada 2006 - 2008, termenul limită neputând fi prelungit mai mult de decembrie 2010. La prima licitaţie lucrarea a fost câştigată de firma "Termomecanica" Italia, iar aceasta n-a făcut, practic, aproape nimic, vreme de doi ani. În 2008, contractul cu "Termomecanica" a fost reziliat şi s-a organizat o nouă licitaţie, dar nu de către Guvernul României, cum s-a întâmplat prima dată, ci de către beneficiarul final, în speţă Compania de Utilităţi Publice (CUP) "Dunărea" Brăila. Câştigător a fost desemnat consorţiul turco-german "Sistem Yapi - Passavant" care, conform contractului, este obligat să finalizeze lucrarea într-un an şi jumătate.

Cum pe 31 decembrie 2010 Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) va înceta definitiv în România, asta înseamnă că toate proiectele finanţate prin ISPA trebuie terminate. Pentru proiectele nefinalizate, UE va cere înapoi toţi banii oferiţi ca împrumut nerambursabil. La Brăila, UE a oferit, prin ISPA, în jur de 70 de milioane de euro, pentru trei componente: finalizarea canalului colector, extinderea reţelei de canalizare şi construirea unei staţii moderne de epurare. Peste 20 de milioane de euro au fost plătiţi deja firmei "Athena" care, cu o întârziere de trei ani, a reuşit să termine lucrările la canalul colector şi la extinderea canalizării pe străzile din cartierele periferice incluse în proiect. Suma rămasă ar trebui plătită, etapizat, consorţiului care lucrează la staţia de epurare. Dacă ultima componentă a proiectului, mai exact staţia de epurare, nu va fi gata până în luna decembrie a lui 2010, Brăila ar trebui să returneze toţi banii primiţi prin ISPA, adică şi cei plătiţi pentru canalul colector şi reţeaua de canalizare. Efortul financiar ar fi cu atât mai mare cu cât CLM a contribuit deja cu 25% din valoarea lucrărilor, în conformitate cu contractul iniţial. Astfel, pe lângă zecile de milioane date firmei "Athena", pe filiera ISPA, Brăila a plătit şi alte câteva milioane de euro, din banii contribuabililor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro