Cu Nicolae Niţescu, primarul comunei Măraşu, orice discuţie alunecă, inevitabil, spre comunitatea pe care o conduce de 12 ani. Se pregăteşte pentru al patrulea mandat, dar nu este preocupat de campania electorală, ci, mai degrabă, de redeschiderea brutăriei comunei, care a fost închisă "abuziv". Nu ştie nici acum pe cine a deranjat, dar brutăria, care a fost construită printr-un proiect implementat de primărie şi a creat 15 locuri de muncă, vindea pâinea cu 70 de bani bucata, cea mai ieftină pâine din toată comuna. "Era un câştig pentru oameni, pentru că brutăria comunei vindea cea mai ieftină pâine. Am construit-o cu bani de la Banca Mondială. Respectam toate normele sanitare, nici astăzi nu ştiu de ce ne-au închis-o", ne-a declarat primarul Nicolae Niţescu.
Drumurile, principala provocare
Încă din 2004, anul primului mandat, cea mai mare provocare a primarului au fost drumurile. De atunci, a reabilitat 80 de kilometri de drumuri: 37 km de drumuri comunale şi 45 km reţea de străzi, plus că a asfaltat drumul dintre satele Măraşu şi Băndoiu. "Anul acesta am semnat un nou contract de lucrări de asfaltare, iar lucrările începute se vor finaliza pînă la sfârşitul anului", a spus primarul Niţescu. Este vorba de asfaltarea a 8,2 kilometri de drum între satele Maraşu şi Măgureni, cu rigole betonate şi 86 de podeţe, pe o lungime de 2 km, şi pentru asfaltarea şi modernizarea a 7 km de străzi din satele Maraşu, Băndoiu şi Ţăcău.
Biserica şi şcoala
Credinţa primarului este aceea că lucrurile trainice se bazează pe educaţie şi credinţă. Din aceste considerente a construit, din temelii, două biserici, în satele Ţăcău şi Măgureni, dar s-a îngrijit şi de picturile interioare şi catapetesme. La bisericile din Măraşu şi Băndoiu a executat lucrări de reabilitare (acoperiş, pardoseală, zugrăveli interioare), iar toate cele şase cimitire din comună au fost împrejmuite cu garduri. În ceea ce priveşte şcolile şi grădiniţele din comună, toate au astăzi grupuri sanitare interioare, cu apă curentă. Pentru ca elevii să aibă condiţiii bune de învăţat, primarul Niţescu a construit o şcoală nouă la Băndoiu şi o grădiniţă la Măraşu. Celor mici le-a amenajat locuri de joacă. Dar cea mai mare mulţumire a primarului este să-i vadă pe elevii din Maraşu că merg la liceu, după ce termină gimnaziul, şi, mai apoi, la facultate. Pentru cei care învaţă la Brăila, primăria asigură transportul, de două ori pe lună, doar ca să-i încurajeze să meargă la şcoală. De altfel, Primăria din Măraşu are şi licenţă de transport persoane şi are în dotare două microbuze, unul de 21 de locuri şi unul de 31 de locuri. "Dincolo de asfaltări, pietruiri, iluminat public şi alte activităţi curente, chiar cred că trebuie să sprijinim educaţia, să le dăm o şansă acestor copii. Importat este să le arătăm că ne pasă de ei şi atunci ei ne vor răsplăti", ne-a mai declarat primarul Nicolae Niţescu.
Preocupat de sănătatea celor 2.875 de locuitori ai comunei Măraşu, primarul Niţescu nu a stat cu mâinile-n sân. A modernizat dispensarul şi l-a dotat cu încălzire centrală, a construit două apartamente pentru medici şi a amenajat un cabinet stomatologic şi o farmacie.
Căminul cultural de la Măgureni a căpătat şi el o faţă nouă, iar după finalizarea lucrărilor de extindere l-a dotat cu veselă, tacâmuri şi mobilier specific pentru ca oamenii să poată organiza diverse evenimente: nunţi, botezuri, parastase etc.
Economii la bugetul local prin achiziţia de utilaje
Sătul să dea bani la diverse firme pentru lucrări curente, primarul a decis că primăria trebuie să-şi achiziţioneze propriile utilaje. Astfel, a achiziţionat utilaje performante: buldoexcavator multifuncţional, autospecială de pompieri, tractor, dar şi autobuze pentru transportul elevilor. Cu ajutorul lor se asigură intervenţii rapide şi se realizează economii la bugetul local. "Astăzi avem tot ce ne trebuie, dar, mai important este că putem interveni mult mai rapid. Achiziţia de utilaje a fost importantă pentru că realizăm economii la bugetul local, pentru că banii rămân în comună şi putem să-i folosim la investiţii", ne-a mărturisit primarul Niţescu.
Lămpi cu led şi cu vapori de sodiu
În 2004, când a preluat funcţia de primar, iluminatul public era aproape inexistent. Una dintre primele decizii a fost să monteze 800 de lămpi deodată. "A fost o mare bucurie pentru oamenii din Măraşu. Aproape că nu le venea să creadă, iar ca să se convingă că într-adevăr lămpile se montează însoţeau echipele de muncitori la fiecare stâlp", îşi aminteşte primarul Niţescu. De atunci, a mai montat 300 de stîlpi, pe care a montat lămpi cu led şi cu vapori de sodiu. Astăzi, toate satele comunei beneficiază de iluminat public.
Centru civic nou la Măraşu
Locuitorii din Măraşu vor avea în acest an un centru civic nou, după ce Primăria a reuşit să obţină toate avizele necesare investiţiei. O suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi, situată în centrul localităţii, va fi împrejmuită şi amenajată cu trotuare, căi de acces, platformă betonată pentru o parcare. Pe locul cu pricina acum bălteşte apa, aşa că investiţia va demara cu realizarea unei canalizări. "Despre investiţia asta a noastră s-au spus tot felul de poveşti, pentru că un proiectant grăbit a trecut amenajare parcare în loc de amenajare centru civic. Realitatea este, aşa cum arată şi documentele, că zona centrală a comunei va fi reamenajată. Facem canalizare, împrejmuim cu panouri de gard, construim trotuare, căi de acces spre complexul comercial care se află în vecinătate şi o platformă betonată pentru parcare. Toată zona va arăta altfel, vom amplasa coşuri de gunoi, o să dăm o altă faţă centrului comunei", a explicat Nicolae Niţescu, primarul comunei Măraşu.
Investiţia este estimată la 51.000 de euro, iar banii vor fi alocaţi jumătate din bugetul local şi jumătate de la Consiliul Judeţean Brăila. "Avem încheiat încă de anul trecut un contract de asociere cu Consiliul Judeţean. Ne-am fi apucat mai repede de treabă, dar am avut nevoie de tot felul de avize, pe care le-am obţinut greu. Acum suntem cu documentele în ordine şi aşteptăm ca la consiliu să se aprobe un nou regulament de finanţare a investiţiilor realizate în asociere. Noi avem partea noastră prevăzută în bugetul pe 2016 şi, imediat cum se clarifică lucrurile la Consiliul Judeţean, ne apucăm de treabă", a mai precizat primarul. Investiţia este prevăzută să se finalizeze în termen de trei luni de la semnarea contractului de lucrări, iar licitaţia pentru desemnarea constructorului urmează să fie organizată.
Următorii patru ani
Pentru următorii patru ani, primarul Niţescu a stabilit priorităţile comunei.
- Va deschide brutăria comunei, care a fost închisă abuziv;
- Va asfalta încă 20 km de drumuri comunale, străzi şi uliţe şi va construi trotuare, rigole de scurgere, dar şi podeţe la intrările în curţi;
- Va lucra peste 300 de hectare de păşuni (arături, discuit, semănat, ierbicidat, lucrări de întreţinere);
- Va construi un teren de sport;
- Va începe procedurile pentru amenajarea lacului de agrement:
"Dincolo de asfaltări, pietruiri, iluminat public şi alte activităţi curente, chiar cred că trebuie să sprijinim educaţia, să le dăm o şansă acestor copii. Importat este să le arătăm că ne pasă de ei şi atunci ei ne vor răsplăti"
Marea realizare: Construcţia brutăriei
Marele eşec: Închiderea brutăriei
Marele pariu: Redeschiderea brutăriei