Măsură drastică: alimente pe cartelă, din cauza crizei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măsură drastică: alimente pe cartelă, din cauza crizei

Situaţia economică tot mai dramatică a ţării, generată de efectele crizei financiare globale, a dus la o decizie disperată a Guvernului. Întrunit aseară târziu, în regim de urgenţă, Cabinetul Boc a hotărât, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, introducerea raţiilor la mai multe produse de bază, în special alimentare, pentru a evita un colaps economic fără precedent. Măsura, de neimaginat până acum câteva zile, constă în introducerea, începând de astăzi, a unor cartele, pe baza cărora populaţia va putea să cumpere cantităţi limitate de produse. Decizia se va aplica pe o perioadă limitată, de un an, până când se estimează că vor trece efectele crizei globale. Practic, România se întoarce în urmă cu 20 de ani, sistemul introdus de actualul Guvern fiind asemănător celui practicat de regimul comunist înainte de decembrie 1989. Mai exact, o serie de alimente, cum ar fi pâinea, uleiul, zahărul, făina, laptele, mălaiul, ouăle, carnea şi preparatele din carne, se vor vinde în raţii lunare pentru fiecare locuitor al ţării. Pentru fiecare cartier va fi arondat un centru comercial, de unde locuitorii îşi vor putea cumpăra alimentele. De asemenea, măsura se aplică şi în cazul carburanţilor, dar indirect şi a produselor catalogate "de lux", cum ar fi cafeaua. "Este o decizie fără precedent, pe care am semnat-o cu inima strânsă, dar suntem nevoiţi să recurgem la asemenea măsuri dramatice pentru populaţie, într-un moment în care ţara se află cu adevărat pe marginea prăpastiei. Pentru a evita o catastrofă economică, alimentară şi socială, am dispus ca măsura raţionalizării consumului să fie pusă în practică imediat. Îmi pare rău că a trebuit să se ajungă aici, dar situaţia în care ne aflăm nu ne permite să decidem altfel", a declarat, azi-noapte, premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern. "Practic, avem de-a face cu o situaţie extrem de gravă la nivel naţional şi mondial, iar o astfel de măsură nu va face decât să limiteze efectele catastrofale ale acestei crize, cea mai gravă din istoria modernă a omenirii", a precizat şi Mircea Geoană, liderul PSD.

Preşedintele Traian Băsescu, prezent şi el azi-noapte la şedinţa de guvern, a spus sec, pe un ton grav, doar atât: "Cer iertare poporului român, în numele meu, al Guvernului şi al statului, că trebuie să îl supunem din nou la un asemenea calvar, dar trebuie să evităm o uriaşă criză alimentară, după cea financiară". Acesta prevestise încă de săptămâna trecută un asemenea scenariu, printr-o declaraţie oarecum surprinzătoare, însă nimeni nu a anticipat ce va urma. "Probabil că următoarea criză va fi cea alimentară. România trebuie să se pregătească pentru astfel de vremuri", spunea preşedintele pe 25 martie, în cadrul unui seminar privind situaţia agriculturii româneşti.

După şedinţa de guvern, premierul şi preşedintele au organizat o videoconferinţă-fulger cu primarii, prefecţii şi şefii de consilii judeţene, pentru a li se aduce la cunoştinţă noile prevederi. "Am convingerea că veţi pune în aplicare întocmai şi la timp prezenta ordonanţă de urgenţă", s-a adresat Emil Boc şefilor din teritoriu.

Care sunt raţiile stabilite de Guvern

Ordonanţa de Urgenţă nr. 665 bis (s-a evitat numărul 666, deşi acesta era următorul, tocmai pentru a nu se declanşa o nouă serie de speculaţii fără rost) prevede că următoarele alimente vor mai putea fi cumpărate doar în cantităţi limitate:

1. ulei - 0,750 litri de persoană pe lună
2. pâine - 0,5 bucată franzelă pe zi
3. zahăr - 750 grame de persoană pe lună
4. făină - 750 grame de persoană pe lună
5. carne (indiferent de sortiment) - 1 kg de persoană pe lună
6. preparate din carne (indiferent de sortiment) - 200 de grame de persoană, pe săptămână
7. ouă - 4 bucăţi pe lună
9. mălai - 500 de grame de persoană pe lună
10. lapte - 1 litru de persoană, pe săptămână (pentru copiii sub 6 ani, 3 litri săptămânal)

În plus, carburanţii - benzină sau motorină - se vor vinde doar în limita a 25 de litri pe lună pentru fiecare maşină deţinută în regim de proprietate personală.

Distribuirea cartelelor

Cartelele de alimente şi carburanţi se vor distribui, începând de astăzi, la sediile Primăriilor, Consiliului Judeţean şi Prefecturii. Pentru evitarea aglomeraţiei, vor fi deschise toate ghişeele acestor instituţii. De asemenea, pentru ca aceste cartele să fie distribuite cât mai rapid, vor exista ghişee speciale la sediile tuturor instituţiilor de stat din judeţe şi oraşe, cum ar fi: sediile Direcţiilor de Muncă, ale Agenţiilor de Şomaj, ale Direcţiilor Agricole, cele ale APIA, Finanţelor Publice, ale Poliţiei, ale Direcţiilor de Înmatriculare şi Permise Auto, ale Direcţiilor de Paşapoarte, Birourilor de Evidenţă a Persoanei etc. Cartelele se eliberează doar prin simpla prezentare a actului de identitate şi a certificatelor de naştere ale copiilor.

Repartizarea pe centre comerciale

Pentru locuitorii din municipiul Brăila s-a stabilit deja repartizarea locuitorilor pe centre comerciale, de unde îşi vor putea cumpăra alimentele de bază, în funcţie de cartierul în care locuieşte fiecare. Astfel, la hipermarketul Carefour din Vărsătura vor fi arondaţi locuitorii din cartierele Viziru 1 şi Viziru III. La hipermarketul Kauffland au fost repartizaţi locuitorii din Radu Negru, în timp ce brăilenii din zona Buzăului vor putea merge la supermarketul Bila de pe Şoseaua Buzăului. La hipermarketul Pik au fost repartizaţi cei din zona Ciocârlia, în timp ce la Peny Markett XXL şi Pluss din zona Barieră vor putea face cumpărături pe cartelă locuitorii din zonele Calea Călăraşilor - de la Catedrală până în Centrul Istoric şi cei de pe Dorobanţi, până la strada Republicii. La magazinul Bila de pe Râmnicu Sărat au fost arondaţi brăilenii din zona Centrului Vechi - Piaţa Mare, iar la Selgross vor putea face cumpărături cei din zona TUG şi Dorobanţi, de la Piaţa Mare până la Calea Galaţi. La Carefour-ul de pe Şoseaua de Centură au fost arondaţi locuitorii din Chercea şi zona Calea Galaţi - de la Centru până la intrarea în cartierul Vidin, iar la magazinul Pluss din Vidin, locuitorii din acelaşi cartier şi din Brăiliţa. Probabil că, până la punerea la punct a sistemului, ar mai putea trece o zi-două, azi fiind probabil ultima zi în care alimentele se vor mai putea cumpăra la liber. "Sunt conştient că este posibil ca sistemul să nu se poată implementa 100% chiar de miercuri (azi- n.r.)", a recunoscut şi premierul Boc, în discursul său de azi-noapte.


Stoparea importurilor

În paralel cu aceste măsuri, Guvernul a decis stoparea totală a importurilor, din cauza deficitului de valută a ţării, în special în contextul împrumutului uriaş de la FMI şi direcţionarea surplusului de alimente produse de firmele româneşti către export. "În elaborarea acestei Ordonanţe, am avut în vedere luarea unor măsuri care să ducă la diminuarea efectelor nu doar ale crizei financiare şi economice, ci şi ale recentului acord încheiat cu Fondul Monetar Internaţional. După cum ştiţi, România a fost nevoită să împrumute 20 de miliarde de euro de la instituţii financiare internaţionale, pentru acoperirea deficitului valutar. Dar nu este obligatoriu să folosim toţi aceşti bani. Dimpotrivă, vom încerca să cheltuim cât mai puţin, pentru a nu îndatora ţara peste măsură. Astfel, am decis stoparea imediată a tuturor importurilor - de la produse alimentare la îmbrăcăminte, de la cafea şi ţigări la aparatură electronică, de la materie primă la gaze naturale. Vom încerca să consumăm doar produse fabricate în ţară, şi cât mai puţin din acestea, astfel încât surplusul să meargă la export", a explicat premierul Emil Boc. În acest context, Ordonanţa prevede şi limitarea consumului de energie electrică de către populaţie, pentru a nu se mai folosi sub nicio formă gaze naturale de import la producerea energiei. De azi încolo vor funcţiona doar hidrocentralele, centralele pe păcură şi centrala nucleară de la Cernavodă. Însă, pentru a suplini închiderea centralelor pe gaz, furnizarea de energie electrică pentru populaţie va fi sistată, timp de până la 6 ore pe zi. "Vom încerca pe cât posibil ca această întrerupere să survină doar pe timpul nopţii, eventual între orele 23.00 şi 5.00 dimineaţa, astfel încât populaţia să resimtă cât mai puţin efectele acestei măsuri", şi-a luat angajamentul prim-ministrul.

Stoparea importurilor presupune că în magazine nu se va mai găsi aparatură electrocasnică decât fabricată în România. Cum producţia este extrem de mică, este de aşteptat ca aceste produse să se vândă pe baza unor liste de aşteptare. De asemenea, în ceea ce priveşte autoturismele, vor mai putea fi achiziţionate doar modelele produse de Dacia la Piteşti, precum şi viitoarele modele Ford, ce ar urma să se fabrice din toamnă la uzina de la Craiova.

Premierul a declarat că soluţia găsită de Executivul român ar putea fi adoptată parţial şi de celelalte ţări europene din zona non-euro afectate de criza economică, adăugând că a primit avizul Comisiei Europene pentru aceaste măsuri. "În situaţii excepţionale se impun măsuri excepţionale", a conchis Boc.

"Am mai trecut prin aşa ceva şi am rezistat"

Politicienii brăileni au reacţionat cu calm la anunţul Guvernului, semn că ştiau din timp ce se pregăteşte. "Am mai trecut prin aşa ceva, acum vreo 20 şi ceva de ani. Eram tânăr atunci, şef la UTC. Nu-mi plăcea nici atunci ce se întâmpla, aşa cum nu-mi place nici acum, dar o să rezistăm şi acum, ca şi atunci. Până la urmă, am crescut şi ne-am făcut mari o întreagă generaţie de români, în acele condiţii vitrege", ne-a declarat primarul municipiului, Aurel Simionescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a fost mult mai relaxat: "Şi atunci, toţi se plângeau că nu au ce mânca, dar toţi aveau frigiderele pline. Românul se va descurca oricum". Loredana Alexandru, prefectul Brăilei, a subscris la declaraţia şefului CJ, evitând să mai declare altceva.

La rândul său, generalul Eugen Bădălan a fost scurt şi la obiect: "Ordinele se execută, nu se discută, deoarece în joc este soarta întregii ţări". Fostul primar, Constantin Cibu, a fost singurul care s-a arătat surprins de decizia Guvernului. "Nu ştiu nimic de treaba asta, că sunt la pescuit. Dar dacă spuneţi că-i o ordonanţă, va trebui să ajungă la dezbatere în plenul Comitetului Central... pardon, în plenul Parlamentului, iar eu voi vota contra", a declarat senatorul Cibu.

Raţie dublă pentru primii 2.000 de brăileni

Capii judeţului, coordonaţi de preşedintele CJ, de altfel unul dintre cei mai bogaţi oameni din Brăila, s-au gândit să încerce o ameliorare a situaţiei, măcar pentru o parte dintre brăileni. Astfel, mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri au constituit rapid un grup de lucru şi au pus la punct un sistem de dublare a raţiei la alimente pentru 2.000 dintre brăileni, acţiune la care a subscris şi cotidianul nostru, devenind partener. "Am pus mână de la mână nişte bani, de la noi sau de la firmele la care suntem acţionari, iar cu aceştia Consiliul Judeţean va permite eliberarea de cartele pentru raţii duble pentru primii 2.000 de brăileni care miercuri (azi - n.r.) se vor prezenta la sediul CJ pentru distribuirea cartelelor. Am fi vrut să facem asta pentru toţi brăilenii, dar din păcate nu ne permitem decât pentru aceşti 2.000", a precizat Gheorghe Bunea Stancu. Cei care doresc să beneficieze de această raţie suplimentară trebuie doar să decupeze talonul alăturat din ziar şi să se prezinte la sediul CJ, pentru eliberarea cartelei duble de alimente, ce va fi valabilă pentru întreaga perioadă de restricţii impuse de Guvern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro