Informatiile care au stat la baza clasamentului magnatilor Brailei sint date publice obtinute de la Oficiul National al Registrului Comertului si Ministerul Finantelor.
Afacerile cu porci au generat profituri uriase
La fel ca in cazul Topului-profit 2006, unde locurile fruntase erau ocupate de firme din domeniul cresterii porcilor, cei mai bogati oameni de afaceri din Braila si-au construit imperiile in domeniul producerii, procesarii si comercializarii carnii de porc.
Asa cum era de asteptat, cel mai bogat s-a dovedit a fi Gheorghe Caruz in cazul caruia firmele pe care le detine au obtinut in ultimii 3 ani financiari profituri imense cumulate la circa 570 miliarde de lei vechi. Caruz este implicat in 7 firme - "Complexul de Porci Braila", "Soroli Cola", "Soroli Oil", "Caruz Braila", "Produs Natural", "Labclas" si nu in ultimul rind "Galco" - la care detine cote de capital intre 0,025% pina la 99,118% dupa cum urmeaza: "Complexul de Porci Braila" - 0,025%, "Soroli Cola" - 99,118%, "Soroli Oil" - 80%, "Caruz Braila" - 96%, "Produs Natural" - 80%, "Labclas" - 95% si Galco" - 40,58%. De mentionat este ca restul de participatiuni la aceste firme sint detinute de rudele apropiate ale omului de afaceri, ceea ce conduce la ideea ca, pina la urma, este vorba despre afaceri de familie si tot in familie se numara si se aduna banii. Cele mai mari profituri le-au adus firmele arhicunoscute "Complexul de Porci" (230,1 miliarde lei vechi), "Soroli Cola" (165,6 miliarde lei vechi) si "Caruz Braila" (162,8 miliarde lei vechi) care au realizat, in perioada 2004 - 2006, in medie circa 186 miliarde de lei anual. Respectind cotele de capital ce revin lui Gheorghe Caruz pentru fiecare firma in parte, rezulta ca din profitul net multianual i s-ar fi cuvenit circa 330 miliarde de lei vechi, suma care il plaseaza pe Caruz pe primul loc atunci cind vine vorba de cistiguri. Un calcul simplu demonstreaza ca in perioada analizata, in contul lui Caruz, la fiecare ora a zilei, intrau in medie circa 13 milioane de lei vechi!
Firmele lui Marin Moraru i-au adus acestuia cistiguri de peste 200 euro pe ora
Urmatorul pe lista celor mai de succes oameni de afaceri braileni este Marin Moraru, cel de numele caruia se leaga cunoscuta firma "Marex", sau "Vegetal Trading", alaturi de alte inca 13 societati la care Moraru detine cote de capital intre 10% si 100%. Relevanta din punct de vedere al cistigurilor realizate in ultimii 3 ani o au insa doar citeva dintre ele intrucit majoritatea sint societati nou infiintate care nu au avut activitate. Din punct de vedere statistic, cele mai mari profituri le-a adus "Vegetal Trading" (149,5 miliarde lei vechi) la care omul de afaceri detine 80% din capital, urmata de "Marex" (34,3 miliarde lei vechi) unde Moraru detine circa un sfert din actiuni, precum si de "Stejar Prodimpex" cu aproximativ 11 miliarde lei vechi, unde jumatate din afacere apartine cunoscutului om de afaceri. In total, pentru cei 3 ani, valoarea totala a cistigurilor nete realizate de toate firmele unde apare ca actionar sau asociat se ridica la aproape 200 miliarde de lei vechi. Cu alte cuvinte, companiile din cercul de interes al omului de afaceri au produs profit de circa 7,5 milioane lei vechi la fiecare ora.
"Apreciez mediul de afaceri din Braila ca un mediu favorabil dezvoltarii unor activitati economice din cele mai diverse domenii. Daca ar fi sa cuprind in mediul de afaceri si organismele si institutiile de reglementare si control din diverse domenii, consider ca exista premise mai mult decit benefice pentru a intreprinde orice activitate productiva, industriala, agricola sau comerciala, fara a te lovi de piedici sau probleme majore, in conditiile respectarii legislatiei. Activitatea pe care o desfasuram este o activitate integrata care vizeaza valorificarea unor resurse certe de maxima favorabilitate in zona noastra, si anume cerealele. Astfel am dezvoltat productia de alcool din cereale pe care o perfectionam si o extindem prin trecerea la productia de bioetanol printr-o investitie complet noua. De asemenea, am dezvoltat o productie de furaje concentrate ultramoderna care ne-a permis o buna dezvoltare a cresterii porcilor. Cea mai importanta activitate industriala o reprezinta prelucrarea carnii pornind de la abatorizarea porcilor si vitelor, continuind cu productia de preparate de carne sub brandul “Marex”. La toate produsele - alcool, bauturi alcoolice, preparate din carne - avem distributie la nivel national, fiind prezenti in toate retelele “Metro”, “Carrefour”, “Kaufland”, “Auchan”, “Real”, “Selgros” si altele. Apreciem ca avem conditii certe pentru o dezvoltare ascendenta in toate domeniile pentru care avem programe si proiecte, urmind a beneficia, asa cum am beneficiat de programele Sapard, si de fondurile structurale postaderare ce vor veni, speram, incepind cu 2008", ne-a declarat Marin Moraru.
Grupul "Apan-Prisma", masina de facut bani a familiei Andreev
Si afacerile cu masini s-au dovedit a fi profitabile, asa cum demonstreaza cifrele atunci cind vine vorba despre Andreev "tatal si fiul", pe numele carora apar cele mai profitabile societati din sectorul dealerilor locali de autoturisme: grupul "Apan-Prisma". Cei doi Andreev - Gheorghe si Mircea - au cumulat cistiguri multianuale de circa 102 miliarde de lei vechi, situatie in care s-ar clasa pe locul 3 in topul magnatilor braileni.
Veniturile substantiale provin de la societatea "Prisma Trade" - dealerul zonal al Dacia, afacere detinuta exclusiv de juniorul Mircea Andreev. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor, in 2004 firma a obtinut un profit net de 4,8 miliarde lei vechi, in 2005 de 22,4 miliarde lei vechi, iar in 2006 a ajuns la 31,5 miliarde lei vechi. Cumulat, cistigurile nete se ridica la aproape 60 miliarde lei vechi, la care se adauga si cele 41,3 miliarde generate de firma "Apan", dealer zonal Renault/Nisan, afacere care apartine seniorului Gheorghe Andreev. "Am intrat in aceasta afacere in 1998 si am investit intr-o zona mlastinoasa pe soseaua Dig Braila - Galati in care nu credea nimeni, si abia anul 2005 a reprezentat, de fapt, anul cind am cules roadele. Adica dupa 7 ani de activitate sustinuta. Strategia a avut la baza conceptul potrivit caruia nu profitul imediat este tinta. S-a investit mult in asigurarea unor servicii de cea mai buna calitate pentru clientii nostri. Este drept ca vinzarile si serviciile raportate nu au fost numai pentru Braila, ci au fost generate si de apropierea de un oras puternic asa cum este Galatiul. Aceasta a contat in afacerea noastra pentru ca, de exemplu, unul dintre cei mai mari clienti este compania “Arabesque” din Galati careia i-am furnizat un volum de 200 - 300 de autoturisme anual", ne-a declarat Mircea Andreev subliniind ca, in continuare, grupul va investi in cresterea continua a calitatii serviciilor pe care le ofera clientilor.
Important de mentionat este ca alaturi de cistigurile generate de grupul "Apan Prisma", s-au adaugat si profiturile mult mai mici realizate de firme infiintate recent de junior, asa cum este cazul "My Motor" si "Delta Nautic" unde participatia este de 90% din capital sau "Autoland" unde Mircea Andreev detine doar 10% din capital.
Caramida peste caramida, firma "Tracon" a adus patronului cistiguri de miliarde ROL
Pe locul 4 in topul magnatilor este Lucian Petrisor Ninoiu, cel care detine pachetul majoritar la SC "Tracon" 94,05%. De remarcat este ca Ninoiu a devenit asociatul majoritar la aceasta firma dupa ce cumnatul sau, fostul prefect Mihai Manea, i-a predat friiele afacerii constrins fiind de interdictia ca inaltii functionari publici sa detina titluri de proprietate (actiuni pentru societati pe actiuni, parti sociale pentru societati cu raspundere limitata). Asa cum rezulta din informatiile ONRC, Manea a preferat sa lase lucrurile neschimbate in ceea ce priveste SC "Tracon", chiar si dupa ce nu a mai detinut functia de prefect.
In ultimii 3 ani, firma pe care o detine Ninoiu a acumulat profit net de 84,4 miliarde de lei vechi din care prin aplicarea cotei de participare, rezulta ca i-a revenit partea leului, adica 81,06 miliarde lei vechi. Evolutia rezultatului financiar este spectaculoasa in cazul acestei firme intrucit de la 14,3 miliarde lei vechi in 2004 a ajuns la 41,6 miliarde in 2006.
Milionar in dolari la 32 de ani
O prezenta inedita in clasament este cea a omului de afaceri Irinel Plosca, in virsta de 32 ani, cel care detine un grup de 4 firme dintre care "perla" este "Chimagri" SRL. Firma se incadreaza la categoria intreprinderi mici, cu obiect de activitate "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor si furajelor", un capital de peste 400 milioane lei vechi si 15 salariati. Potrivit datelor de bilant, societatea a raportat in 2006, de exemplu, o cifra de afaceri de aproape 360 miliarde lei vechi de unde a rezultat in final un profit net de 20,55 miliarde lei vechi. In total, grupul de firme a realizat profituri nete de 45,04 miliarde lei vechi, din care, potrivit cotelor de capital pentru fiecare dintre cele 4 companii la care Plosca a subscris la constituirea capitalului social, omului de afaceri i-ar reveni circa 41 miliarde lei vechi.
Cheia succesului: inspiratia de a investi intr-un domeniu neexploatat inca
Urmatorii clasati in top 10 al celor mai bogati oameni de afaceri din Braila sint Ionut Stancu - 36,57 miliarde lei vechi de la SC "Ambet Grup", Gheorghe Puscasu - 35,08 miliarde lei de la "Construct P&G", Cristian Perianu - 25,05 miliarde lei vechi de la SC "Agro Periland", precum si fratii Lucian si Cristian Ivan cu cite 23,16 miliarde.
Administratorul SC "Ambet Grup", Ionut Stancu, ne-a povestit ca succesul afacerii pe care a pus-o pe roate are o reteta relativ simpla: inspiratia de a se orienta spre dezvoltarea imobiliara, in conditiile in care pe piata locala exista un vid in acest sector de activitate. "Practic investesc prin achizitii imobiliare si apoi gasesc parteneri care sa dezvolte un proiect pe un teren sau imobil achizitionat de firma noastra. O alta varianta este aceea de a gasi finantatori dornici sa ne sustina in dezvoltarea unui proiect de acest gen. Ca un exemplu de reusite ar fi proiectul hypermarket “Kaufland” sau un alt proiect inedit pentru Braila pe care il initiem - construirea unui bloc cu 46 de apartamente pe strada Danubius", ne-a declarat Ionut Stancu. Interesant de mentionat este ca SC "Ambet Grup" este singura microintreprindere care a reusit performanta de a ocupa un loc fruntas in Topul-Profit, devansind firme cunoscute in plan local. Potrivit datelor de bilant, numai aceasta societate dintre cele 3 pe care le detine Ionut Stancu, a inregistrat un profit multianual de 32,6 miliarde lei vechi. Firma cu un capital social de 550 milioane de lei vechi, a fost infiintata in 1993 si a schimbat mai multe obiecte de activitate pina a ajuns la "dezvoltare imobiliara".
"Mediul de afaceri local este ostil intreprinzatorilor"
In ceea ce priveste afacerea derulata de Gheorghe Puscasu prin SC "Construct P&G", rezultatele financiare vorbesc de la sine: capital social de 1 miliard, aproape 200 de angajati, cifra de afaceri de 124,6 miliarde de lei si profit net de 5,54 miliarde lei.
Gheorghe Puscasu a explicat ca, in opinia sa, mediul de afaceri local este unul ostil intreprinzatorilor si din acest motiv, cea mai mare parte a afacerii nu o deruleaza in Braila, ci in alte judete. "Inca din 1994 m-am orientat spre alte judete pentru ca aici mediul de afaceri nu este unul stabil si prielnic derularii unor afaceri. La modul general pot aprecia ca in plan local nu prea exista lucrari iar cele care sint totusi scoase la licitatii sint directionate catre anumite firme prin conditii cu dedicatie impuse prin caietele de sarcini. Nu dau eu acum exemple, dar brailenilor le sint cunoscute astfel de cazuri. Nu ma pot plinge in ceea ce priveste afacerile mele pentru ca am gasit imediat solutia: mi-am indreptat atentia catre alte judete unde mediul de afaceri este cu totul diferit, in sensul bun, fata de cel de aici", a punctat Puscasu.
Afacerile lui Gheorghe Bunea Stancu au generat profituri de zeci de miliarde
La categoria "greilor" in afaceri intra cu fruntea sus si seful Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, care detine prin intermediul "Bursagrirom" SA, unde este actionar majoritar cu un portofoliu de 51% din capitalul social, participatiuni la capitalul social la 7 firme: SC "Istru" SA, "Hercules" SA, "Concivia" SA, "Bursa de Marfuri" SA, "Agrotransport Braila Vest" SA, "Boneta Consulting" SRL si "Tehzoorom" SRL. La modul general, afacerile lui Stancu au crescut spectaculos in ultimii 3 ani de cind omul de afaceri a trecut pragul spre administratie publica locala. Daca in ultimii 3 ani, firmele in care este implicat seful CJ ar fi repartizat profiturile realizate numai pentru plata dividendelor, cifrele reprezentind cotele ce i se cuvin lui Stancu sint ametitoare: peste 43 miliarde de lei, adica in jur de 1 milion de euro.