Masa de Paşte, jumătate de salariu minim pe economie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Masa de Paşte, jumătate de salariu minim pe economie

Masa de Paşte va costa anul acesta cel puţin jumătate din salariul minim pe economie, în condiţiile în care o familie de patru persoane face cumpărături doar cât să aibă în cele trei zile de sărbătoare, şi nu din abundenţă, ci doar strictul necesar.
Mieii în acest an au cam aceleaşi preţuri de anul trecut. Carcasa de miel costă 25 lei kilogramul, iar mieii în viu 12 - 13 lei kilogramul. Ceva mai ieftini sunt iezii, 10 lei kilogramul în viu. Mieii ceva mai mari, berbecuţi, costau ieri, în carcasă, 22 lei kilogramul.
În municipiu, miei vii pot fi cumpăraţi doar din Oborul de animale, unde Direcţia Pieţelor a amenajat şi un punct de sacrificare. Locul a fost amenajat de duminică, dar până ieri, producătorii nu prea s-au înghesuit să vină. De exemplu, duminică, s-au adus doar şase miei care s-au vândut rapid, luni nu a venit niciun producător, iar marţi au fost doar trei. Ieri, în schimb, erau cu zecile, oferta de miei şi iezi fiind pe măsura cererii, pentru că, în ciuda crizei, erau destui brăileni dornici să cumpere. Astfel, mieii în viu costau ieri 13 lei kilogramul, iar iezii 10 lei. După ce clientul cumpăra mielul, trecea la coada unde se sacrificau animalele. Şi era ceva de aşteptat, pentru că la fiecare animal sacrificat se întârzia peste 15 minute, pentru că se făceau şi analizele sanitar veterinare. "Noi verificăm dacă animalele au certificate, sunt identificate, dacă localitatea din care provin nu are probleme cu boli contagioase, apoi de la fiecare animal recoltăm produsele de risc, ultima parte din intestinul gros şi splina, pe care le incinerăm. Toate organele se verifică să nu aibă boli, apoi carnea se ştampilează şi se dă aprobare spre consum", a explicat asistentul veterinar Florin Eugen Kirschner. Toată operaţiunea de sacrificare şi analiză a cărnii costă 15 lei. Aşa că un miel la circa 20 kg în viu ajungea să coste, inclusiv sacrificarea şi analizele, în jur de 250 lei.
Pentru cei care nu doreau să se complice, în Piaţa Mare erau ieri din abundenţă miei gata tăiaţi, proaspeţi, cu 25 lei kilogramul. Unii comercianţi dădeau doar animalul întreg, sau jumătate, dar alţii dădeau şi mai puţin, adaptându-se după client. Problema mare atunci când se cumpără doar o jumătate de miel sunt organele, care se vând cu o jumătate, iar cealaltă jumătate fără organe, şi de aici începe negocierea. Fiecare după cum se pricepe. Să cumperi separat organe de miel sau doar prapurul ca să dai gust drobului, nu este însă o afacere. Doar o punguţă minusculă cu prapur se dădea ieri cu 10 lei. Aşa că mulţi preferau să cumpere o jumătate de miel, cu organe cu tot, costul final ridicându-se la circa 150 lei.

12pasti2Ouăle costă între 0,4 şi 0,7 lei

De pe masa de Paşte nu pot lipsi ouăle. Acestea erau ieri din abundenţă pe piaţă, cu preţuri de la 0,4 lei, cele mai micuţe, până la 0,7 lei cele "ecologice", adică aduse în piaţă de ţărani. De fapt, acestea erau şi cele mai căutate de clienţi, aşa că se vindeau rapid. Gospodinele cumpărau cel puţin 40 de ouă, deci minim 28 de lei. Avantajos, spuneau ele, având în vedere că la hipermarket-uri preţurile sunt mai mari, un ou ajungând chiar şi la 0,99 lei bucata.
Nelipsită de pe masa de sărbătoare, pasca, mai scoate şi ea ceva bani din bugetul familiei. Kilogramul de brânză proaspătă era ieri 16 lei. Smântâna, cea de la separator, costa 3,5 lei paharul mic de 300 de grame şi 5 lei paharul mare de 450 de grame.
În concluzie, numai pentru o jumătate de miel, ouă şi brânză pentru pască se cheltuie 200 de lei, şi asta numai pentru strictul necesar.
Dar pentru a obţine produsele finale, adică friptura, borşul de miel, drobul, gospodina mai are nevoie de verdeaţă, salată, ceapă verde, roşii, castraveţi. De pe masă, la aperitiv, de lângă drob nu poate lipsi măcar caşul proaspăt, care costă şi el 14 lei kilogramul cel de vacă şi 19,5 lei cel de oaie. Verdeaţa are preţul minim un leu, aşa că cel puţin 20 de lei se duc pe astfel de ingrediente. Dacă mai adaugi şi roşii, 6,5 lei kilogramul, şi castraveţi 7,5 lei, cât de puţin s-ar cumpăra din fiecare, tot se mai duc din portofel 15 - 20 lei.
Cozonacul, dacă îl face gospodina în casă e destul de costisitor, nuca, de exemplu, costa 18 lei kilogramul, iar o făină bună poate să ajungă şi la aproape 4 lei kilogramul, plus ouă, rahat, zahăr, ulei, cacao. Mai simplu este să-i cumperi. Iar oferta e variată, de la 7 lei, cozonaci mai mici ca şi gramaj şi mai săraci în adaosuri, până la 20 de lei cei mai mari, plini de nucă, rahat şi cacao.
Vinul roşu sau roze, asta ca să se respecte tradiţia dar şi pentru că merge foarte bine cu carnea de miel, întregeşte meniul şi subţiază, de asemenea, bugetul. Aşa ajungem să cheltuim 300 - 350 lei şi când ne uităm în sacoşă constatăm că nu am cumpărat mare lucru. Dar vor fi câte puţin din toate bucatele tradiţionale pe masa de Paşte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro