Mass-media vs. lectura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mass-media vs. lectura

Faptul ca oamenii zilelor noastre, cu precadere tinerii, folosesc internetul si televizorul ca principale mijloace de aflare a informatiilor este o certitudine. Ar trebui oare sa fim invinovatiti pentru asta? Lumea progreseaza si incercam si noi sa tinem pasul cu tot ceea ce inseamna progres. Si acest lucru nu poate fi decit benefic, atit timp cit avem grija sa nu ne autodistrugem.
Este mult mai comod sa cauti o informatie si sa o afli in cel mai scurt timp de pe internet sau de la televizor decit sa petreci mult timp citind carti pentru a afla aceeasi informatie, in aceste vremuri in care cu totii sintem foarte grabiti (fara ca nici noi sa mai stim de ce). Pe linga pericolul de care sintem constienti si pe care il neglijam cu totii, acela al incorectitudinii informatiilor, sint alte multe primejdii care actioneaza deja asupra noastra.Ochii nostri sint afectati pe masura ce ii obosim stind cu orele in fata televizoarelor sau internetului. Creierul nostru are, de asemenea, foarte mult de suferit de pe urma acestei expuneri. Capacitatea de concentrare si de creatie este din ce in ce incetinita. Atentia, memoria, inteligenta sint diminuate pentru ca alegem sa nu le mai folosim asa cum ar trebui, din comoditate. Pina si procesele psihice senzoriale sint grav afectate, iar noi ajungem sa nu mai observam ceea ce se intimpla in realitatea inconjuratoare si reactionam mult mai greu.
Beneficiile pe care ni le aduc cartile sint multiple. Am putea chiar constata ca acolo unde internetul si televizorul produc "daune", lectura este "medicamentul" care ajuta, care restabileste lucrurile. Citind, ajungem sa cunoastem, sa ne dezvoltam imaginatia, memoria, spiritul de observatie si cel mai important, ajungem sa ne construim intr-un mod armonios personalitatea.Cartile sint cele care ne ofera modele de conduita si cele care ne prezinta diferite perspective asupra realitatii. Noi ne putem alege mai departe calea pe care vrem sa o urmam, modelul in viata si ne putem forma propriul sistem de valori morale, care ne ajuta sa crestem frumos si sanatos. Lectura este un factor cu atit mai important in viata copiilor si adolescentilor pentru ca acestea sint perioadele formarii si ale marilor decizii; acum se pun bazele in dezvoltarea omului din viitor.
Accesul nu ne este ingradit de nimeni si de nimic, nici catre televizor si internet, nici catre lectura. Poate tocmai libertatea alegerii este cea mai grea povara, pentru ca nu intotdeauna putem rezista tentatiilor, pentru ca nu intotdeauna avem puterea sa decantam ceea ce ne este util de ceea ce ne produce placere. Cheia este insa in miinile noastre.Trebuie doar sa reflectam un pic asupra sansei ce ni se ofera. Noi suntem cei care decidem sa fim robotei dependenti de calculator si televizor, care nu mai pot si nu mai stiu sa aleaga sau oameni ce traiesc ancorati in realitate, stapini pe ei si intr-o buna relationare cu semenii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro