Medici cu parul alb, ahtiati dupa bani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medici cu parul alb, ahtiati dupa bani

Pornind de la aspectele prezentate in paginile ziarului nostru in legatura cu neregulile inregistrate la Policlinica cu plata, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica si ai inspectiei Sanitare de Stat s-au autosesizat si, dupa ce au verificat aceasta unitate sanitara au decis ridicarea autorizatiei sanitare de functionare. Daca deficientele nu se vor remedia pina la data de 1 septembrie, cabinetele medicale vor fi inchise.
Dupa cum v-am informat la inceputul acestei luni, cind s-a declansat "Razboiul fiselor medicale", intre medicii pensionari de la Policlinica cu plata exista, de mai mult timp, unele neintelegeri legate de impartirea inechitabila a muncii. Practic, marul discordiei il reprezinta modalitatea de completare a fiselor medicale, in baza carora sint platiti medicii respectivi. In timp ce doctorii din tura de dimineata completeaza 5-6 fise, in tura de dupa prinz, numarul acestora se ridica la aproape 50. Pentru a putea completa toate fisele, fara a vedea pacientii, intre medici exista chiar practica imprumutarii parafelor, iar cind acestia nu ajung la cabinete din diverse motive, un rol decisiv in rezolvarea solicitarilor il are femeia de serviciu, care achizitioneaza fisele si le returneaza pacientilor gata semnate si parafate, fara a fi efectuat vreun control medical. Culmea, este vorba despre fisele medicale care trebuie sa ateste starea de sanatate a persoanelor in vederea angajarii sau cele pentru obtinerea permiselor de circulatie sau a permiselor pentru port-arma. De precizat este faptul ca, pentru cele doua ore de activitate pe zi, medicii pensionari cistiga fiecare, anual, aproximativ 30.000 lei.

Sub acoperire pentru aflarea adevarului

Luind in calcul datele prezentate, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica si ai Inspectiei Sanitare de Stat s-au deplasat la Policlinica cu plata mai multe zile la rind, pentru a putea prinde atit tura de dimineata, cit si cea de dupa-amiaza. La finalul verificarilor, acestia au descoperit pe linga faptul ca relatarile din ziarul nostru se confirma si alte abateri grave de la legislatia sanitara. "Am vrut sa vedem daca aspectele sesizate in presa sint reale si am stat si noi la rind, ca simpli pacienti, am stat de vorba cu persoanele care asteptau la cabinetele medicale si pot spune ca faptele prezentate sint reale, pentru ca nu sint toti medicii, de toate specialitatile, deodata. Intr-adevar, acolo, grosul consultatiilor constau in evaluarea pacientilor in vederea completarii fiselor auto si de port-arma, iar pacientii erau vazuti numai de medicii care erau pe tura respectiva si erau invitati sa vina a doua zi, sa-si ia fisa gata completata si stampilata de conducatorul unitatii. Am fost un fel de detectiv, dar pentru foarte putin timp, pentru ca am fost recunoscuta de pacienti. Eram pregatita sa-mi completez si eu o fisa si am intrebat-o pe femeia de serviciu, despre care se spunea ca se ocupa cu asa ceva, cum poate sa-mi faca si mie o favoare, dar nu mi-a tinut, pentru ca m-a invitat in cabinetul medicului de specialitate si mi-a aratat unde trebuie sa platesc", ne-a marturisit dr. Lucica Scutaru, director-medical ASP.

Luni a fost retrasa autorizatia sanitara de functionare

Cu ocazia verificarilor facute, s-au gasit deficiente atit in ceea ce priveste calitatea actului medical, cit si din punct de vedere igienico-sanitar, in sensul ca, din anul 2003, de cind unitatea functioneaza in actuala locatie, nu s-a facut nici macar o igienizare. "Atunci cind Policlinica cu plata a fost cumparata prin efortul medicilor care erau pensionari si care lucrau la vremea respectiva, s-a facut un compromis, pentru ca nu au avut bani sa investeasca intr-o igienizare totala; medicii au fost intelesi, in ideea ca, in timp, sa se rezolve situatia din punct de vedere igienico-sanitar. Vremea a trecut si s-a degradat si ceea ce era, iar acum, policlinica nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar, motiv pentru care Inspectia Sanitara de Stat a retras autorizatia sanitara de functionare, pina cind se vor solutiona problemele", a precizat dr. Lucica Scutaru, adaugind ca nu se poate accepta intr-o unitate in care se desfasoara o activitate medico-sanitara stucatura si linoleum, asa cum este in Policlinica cu plata. Termenul pentru remedierea tuturor acestor deficiente este 1 septembrie, iar in cazul in care nu se conformeaza, unitatea se inchide, pina cind se vor indeplini toate conditiile igienico-sanitare.

Calitatea seviciilor medicale lasa de dorit

Desi calitatea actului medical include profesionalismul medicilor, dotare, conditii igienico-sanitare, etc, policlinica nu respecta Ordinul ministrului Sanatatii 153/2003, privind dotarea minima obligatorie pentru specialitatile respective. Policlinica cu plata nu are dotarea minima necesara, pentru ca deja unele ustensile sint depasite moral si fizic, sint de multi ani si nu mai corespund. Acolo, de ani de zile, nu s-a mai investit nici un leu in dotarea cabinetelor, pentru ca nu s-a dorit acest lucru. Pe de alta parte, din serviciile medicale pe care le ofera, medicii cistiga bine si chiar foarte bine si ar trebui sa-si desfasoare activitatea intr-un spatiu cel putin corespunzator, ceea ce nu se intimpla.
Legal, Consiliul de Administratie al policlinicii ar trebui sa dirijeze tot ce inseamna activitate economica si de investitii, dar, din afirmatiile directorului, dr. Nicolae Nedelcut si ale contabilului-sef, a fost foarte greu sa se faca investitii in aceasta unitate, pentru ca medicii nu erau de acord sa investeasca, ci se multumeau sa acorde consultatii in conditiile existente, dar sa ia bani mai multi.
"Asa ceva nu se mai poate, pentru ca ne aliniem la normele europene si cu Policlinica cu plata, si cu partea privata. Acum, cind cabinetele private le-au depasit cu mult pe cele de stat din punctul de vedere al conditiilor in care se desfasoara actul medical, Policlinica cu plata vine de undeva din istorie, este muzeu, nu policlinica. Daca nu se remediaza aceste deficiente, noi chiar nu glumim cind e vorba despre conditiile igienico-sanitare si inchidem unitatea", apreciaza dr. Lucica Scutaru.

"Nu avem nevoie de nimic"

Acesta a fost raspunsul medicilor din Policlinica cu plata la intrebarea adresata de conducerea ASP privind necesarul instrumentarului de specialitatate din fiecare cabinet. Dupa cum am aflat de la dr. Lucica Scutaru, desi reprezentantii ASP s-au oferit sa ajute unitatea cu strictul necesar, medicii de la Policlinica cu plata au declarat ca nu au nevoie de nimic. Mai mult decit atit, unii dintre ei au completat chestionarul cu necesarul din cabinet intr-un ton ironic sau intr-o totala bascalie, solicitind fie doar "sanatate si fericire", fie un "Chevrolet" cu aer conditionat pentru a putea veni la serviciu.

"Medicii nu vor decit bani, nu sa lucreze civilizat"

La o zi de la retragerea autorizatiei sanitare de functionare a Policlinicii cu plata, dr. Lavinia Craioveanu, seful Inspectiei Sanitare de Stat, ne-a declarat ca, practic, putea inchide unitatea imediat, dupa cele gasite la fata locului, dar ca a preferat sa mai acorde o sansa, pina la 1 septembrie, pentru remedierea deficientelor. "Populatia trebuie sa stie, sa nu mai apeleze la serviciile acestei unitati sanitare pentru ca trebuie sa se lucreze in conditii optime. Dupa cum sustine directorul unitatii, acolo, medicii nu vor decit bani, nu sa lucreze civilizat", a precizat dr. Lavinia Craioveanu. Cu alte cuvinte, pina la 1 septembrie, medicii de la Policinica cu plata nu mai au voie sa dea consultatii in spatiul respectiv, ci doar sa se ocupe de iginienizarea cabinetelor medicale. Daca vor incalca acest comandament, unitatea se va inchide definitiv.
Mai mult decit atit, controlul nu s-a finalizat doar cu retragerea autorizatiei sanitare de functionare, ci si cu o sanctiune cuprinsa intre 500 si 1500 lei pentru asistenta unitatii, singura asistenta de altfel, la cei 16 medici care lucreaza in policlinica, pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor. In acest sens, inspectorii ISS s-au vazut nevoiti sa faca si educatie sanitara cu medicii pensionari, pentru a-i face sa inteleaga ca deseurile au potential infectios. "Mi s-a parut nu rea-vointa, ci nestiinta si neancorare in realitate, nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva, era ca la desene animate. Persoanele sint foarte in virsta, nu sint ancorate in legislatia actuala, dar daca la 1 septembrie vad ca e rea-vointa si nu se remediaza deficientele, inchid cabinetele", a concluzionat dr. Lavinia Craioveanu. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro