In opinia conducerii CMR, daca nu se renunta la aceasta noua impozitare a garzilor, multi medici vor refuza sa le mai faca, pentru ca si asa uzura fizica si psihica in aceste garzi este foarte mare in comparatie cu banii primiti.
In momentul de fata, un medic rezident de anul 4 sau 5 cistiga pentru o garda suplimentara intre 30 si 50 de lei, iar un doctor primar cu vechime - in jur de 150 de lei, iar prestarea orelor de garda de catre doctori este impusa de reglementarile Ministerului Sanatatii Publice si nu constitutie o decizie a doctorului.
Initiativa ministrului Paul Pacuraru a fost perceputa de corpul medical ca un atac direct si injust asupra activitatii sale, care nu tine cont de importanta sociala a asigurarii continuitatii serviciilor de sanatate pentru populatie, sustin reprezentantii CMR.
In opinia acestora, daca oficialii nu vor renunta la aceasta propunere, medicii ar putea sa faca doar orele impuse de Codul Muncii, ceea ce inseamna ca majoritatea unitatilor medicale ar putea ramine fara personal medical care sa asigure liniile de garda, iar sistemul de sanatate va intra in colaps, mai declara reprezentantii doctorilor.
Printr-un ordin al ministrului Muncii, baza de calcul pentru contributia la asigurarile sociale a fost extinsa si asupra garzilor facute de medici in spitale. Acestia ar urma sa plateasca o contributie suplimentara de 10%.