• va fi construit pe raza comunei Tudor Vladimirescu, situată la circa 15 - 20 km de municipiu • concret, în jurul localităților Tudor Vladimirescu, Scorțaru Vechi și Comăneasca vor fi amplasate circa 40 de turbine, fiecare cu capacitatea de 7 MW • puterea instalată a viitorului parc eolian va fi de peste 300 MW, cât jumătate din puterea unui reactor nuclear • firma ”Naxxar Wind Energy Project Zenon” SRL, cea care face demersuri pentru implementarea acestui proiect, anunță că va fi cel mai mare nou parc eolian din România, construit cu tehnologie de ultimă generație • comuna Tudor Vladimireascu beneficiază deja de bani la bugetul local, ca urmare a contractelor de superficie încheiate pe terenurile unde vor fi amplasate turbinele eoliene
Un nou parc eolian, ce se prefigurează a fi cel mai mare din România dintre cele realizate cu tehnologie de ultimă generație, va fi construit la doar câțiva kilometri de municipiul Brăila, mai exact în zona comunei Tudor Vladimirescu. De implementarea acestui proiect se ocupă firma ”Naxxar Wind Energy Project Zenon” SRL, care anunță că demersurile administrative pentru obținerea autorizațiilor necesare se află într-o fază foarte avansată, iar construcția propriu-zisă ar putea începe în primăvara sau vara anului viitor. ”Avem deja Avizul Tehnic de Racordare, ceea ce este o etapă foarte importantă în procesul de aducere a proiectului în stadiul de «ready to build» (gata de construire n.n.). Mai sunt câteva luni până la obținerea autorizației de construire, deci putem spune că până în primăvara anului viitor vom termina cu partea birocratică și vom putea demara amenajarea efectivă a parcului eolian. Procesul de autorizare a fost unul dificil. În general, obținerea autorizațiilor pentru un parc eolian este mai complicat decât pentru un parc fotovoltaic. Demersurile au început în urmă cu circa 3 ani, după ce în prealabil a fost întocmit Planul de Urbanism Zonal pentru acest proiect”, ne-a declarat Adrian Martin, reprezentant al firmei ”Naxxar”. Potrivit acestuia, pacul eolian de pe raza comunei Tudor Vladimirescu va fi format din circa 40 de turbine, fiecare cu o capacitate de producție de 7 MW. ”Venim cu o tehnologie de ultimă generație, cu capacitate cel puțin dublă față de turbinele care funcționează deja în județul Brăila. În total, parcul eolian va putea genera până la 302,4 MW, cam jumătate din puterea unui reactor nuclear. Dacă ne referim la cele care sunt în curs de autorizare și care urmează să fie construite în baza noilor tehnologii, putem spune că va fi cel mai mare parc eolian din România”, a subliniat Adrian Martin.
Din momentul deschiderii șantierului, amplasarea pe poziție a tuturor turbinelor ar putea dura circa 2 ani. Investiția se va ridica la un total de 400 milioane de euro, resursele financiare urmând a fi asigurate din fonduri proprii Naxxar plus asociere de investitori străini interesați de acest proiect.
Terenuri luate cu superficie de la Primăria Tudor Vladimirescu și mai mulți proprietari privați
Potrivit reprezentantului Naxxar, proiectul a fost demarat în 2021, primul pas fiind securizarea terenurilor, prin contracte de superficie cu durata de 49 de ani încheiate cu proprietari persoane fizice și juridice, cât și prin câștigarea unei licitații organizate de Primăria Tudor Vladimirescu. Este vorba despre un total de 40 de hectare, suprafața aferentă unui număr de aproximativ 40 turbine. Avantajul contractului de superficie este că proprietarii terenului închiriat vor putea înființa în continuare culturi agricole în jurul turbinelor eoline, (în afara suprafețelor concesionate) chiar și după ce acestea vor fi puse în funcțiune. Proprietarii (actuali și urmașii acestora) sunt obligați să nu înstrăineze terenurile în cauză, decât cu acordul beneficiarului superficiei, iar noul cumpărător se obligă să respecte contractul în cauză, pe durata celor 49 de ani. Pentru fiecare turbină eoliană, firma Naxxar a alocat aproximativ un hectar de teren și doar acea parte din această suprafață care va fi ocupată de construcția propriu-zisă va fi scoasă definitiv din circuitul agricol.
Reguli pentru amplasarea turbinelor
Fiind vorba despre construcții de-a dreptul gigantice - turnurile de susținere vor avea peste 200 de metri înălțime, iar fiecare dintre cele trei pale a unei turbine va avea 75 de metri lungime -, trebuie lăsat cel puțin un kilometru distanță între amplasamente. De altfel, după cum ne-a explicat Adrian Martin, acestea vor fi ”răsfirate” în jurul comunei Tudor Vladimirescu și a satelor componente Scorțaru Vechi și Comăneasca. Conform prevederilor legale, distanța dintre ultimele case din localitate și cele mai apropiate turbine va fi, de asemenea, de minim un kilometru. ”Am avut mare grijă la selectarea terenurilor pe care vor fi amplasate turbinele, atât pentru a nu avea probleme legate de protejarea mediului cât și pentru a evita problemele legate de stabilitatea solului. Au fost evitate zonele inundabile cum sunt cele din balta Comăneasca”, a punctat reprezentantul firmei ”Naxxar”. Potrivit acestuia, în procesul de avizare au fost implicați reprezentanți ai autorităților de mediu, dar și instituții precum Direcția de Sănătate Publică, ce au studiat impactul pe care îl vor avea aceste construcții de mari dimensiuni asupra comunităților locale.
Contribuții importante la bugetul local
Viitorul parc eolian se dovedește deja a fi mană cerească pentru bugetul Primăriei Tudor Vladimirescu. Cel puțin așa susține fostul primar al comunei, Constantin Vasile, al cărui mandat a ajuns la final zilele trecute. ”Cei cu eolienele vor fi cei mai mari contributori la bugetul local. Deja plătesc o chirie anuală de 400.000 lei pentru terenurile luate cu superficie de la Primărie. După ce vor construi turbinele și vor începe efectiv activitatea, vor contribui în total cu 5-600.000 lei la bugetul local”, ne-a spus fostul edil, cel în mandatul căruia s-a perfectat această afacere.
Constantin Vasile ne-a mai precizat că, pe lângă parcul eolian, care se află deja într-un stadiu avansat de autorizare și urmează să fie construit în următorii ani, pe raza comunei Tudor Vladimirescu ar urma să fie amplasat și un parc fotovoltaic, pentru care un investitor local a început de ceva vreme să achiziționeze terenuri în zonă.
După cum se știe, la ora actuală cel mai mare parc eolian aflat în funcțiune pe raza județului Brăila este cel de la Gemenele unde au fost puse în funcțiune, în urmă cu circa 12 ani, peste 20 de turbine, fiecare cu capacitatea de 2,3 MW, conform tehnologiei din acea perioadă. Mai sunt, de asemenea, funcționale trei turbine în zona Dropia-Însurăței, și cinci în apropiere de satul Vultureni, comuna Cireșu. Un alt parc eolian se preconizează să se construiască pe raza comunei Salcia Tudor, pe o suprafață totală de circa 8 hectare.