• în centrul logistic ce va avea o capacitate de peste 3.500 mp vor putea fi aduse legumele produse de fermierii brăileni, iar acestea vor fi valorificate pentru comercializare • construcţia propriu-zisă a centrului ar urma să înceapă în toamna acestui an, iar într-o primă fază se vor crea peste 30 locuri de muncă • „Acest depozit de legume în oraşul Însurăţei va aduce plus valoare pentru întreaga zonă, pentru oraş, dar şi pentru comunele limitrofe. Suntem alături de fermieri prin fapte, nu prin vorbe!”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, preşedintele CJ Brăila
Veste bună pentru fermierii brăileni! În oraşul Însurăţei din judeţul Brăila se va construi un depozit de legume în valoare de 5 milioane euro! Principalul avantaj al unui astfel de proiect este că le va oferi legumicultorilor din județul Brăila posibilitatea de a-și colecta și depozita produsele într-un mediu optim, pentru a le putea ulterior valorifica în condiții cât mai avantajoase către marile lanțuri comerciale. Investiţia este finanţată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA, în parteneriat cu unităţile administrativ teritoriale. Amplasamentul viitorului depozit a fost stabilit pe un teren de 40.000 mp, iar licitaţia pentru construirea centrului logistic pentru stocare, condiţionare şi livrare a legumelor ar urma să fie lansată vara aceasta.
Terenul unde va funcţiona centrul se află la intrarea în oraşul Însurăţei, acolo unde a fost prezent, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, alături de Ionuţ Radu - director general al Casei UNIREA, și Sorin Moise - secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Cei trei au oferit mai multe detalii despre noul proiect, dar şi despre investiţiile viitoare ce vor avea loc în sectorul agricol. De asemenea, la eveniment au fost prezenți şi Florentina Carşote, primarul oraşului Însurăţei, dar şi parlamentarii PSD Brăila - Ion Rotaru, Mircea Florin şi Nicu Niţă, prefectul judeţului - Iulian Timofei, precum şi fermieri brăileni.
„Susţinem dezvoltarea economică a judeţului, cu mare accent pe agricultură”
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a declarat că depozitul de legume ce se va înfiinţa la Însurăţei va contribui la dezvoltarea economică a întregului judeţ.
„Este un moment important pentru oraşul Însurăţei şi pentru judeţul Brăila. Împreună cu domnul director general al Casei UNIREA, Ionuţ Radu, cu domnul Moise Sorin, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, cu doamna Florentina Carşote, primarul oraşului Însurăţei, cu parlamentarii şi cu colegii noştri, am venit să punem bazele, să facem primul pas pentru construirea unui depozit foarte important de legume, ce se va face prin Casa UNIREA. Întotdeauna am susţinut dezvoltarea economică a judeţului, cu mare accent pe agricultură, pe fermieri, iar acest depozit, în oraşul Însurăţei, eu zic că aduce plus valoare pentru întreaga zonă, pentru oraş, dar şi pentru comunele limitrofe. Acesta este scopul nostru: de a dezvolta economic judeţul Brăila, prin producţie, prin procesare. Suntem alături de fermieri prin fapte, nu prin vorbe! Şi cred că am demonstrat-o şi o vom demonstra în continuare”, a declarat Chiriac.
La rândul său, primarul oraşului Însurăţei, Florentina Carşote, a mărturisit că proiectul centrului de colectare a legumelor era mult aşteptat de fermieri.
„În numele meu şi al locuitorilor oraşului Însurăţei, vreau să mulţumesc tuturor celor care au făcut ca acest proiect să se întâmple. Locuitorii din Însurăţei aşteptau acest proiect şi noi ne-am dorit să demonstrăm că muncim pentru ei şi le acordăm tot sprijinul de care au nevoie”, a afirmat aceasta.
„Acest centru logistic ajută în mod real producătorul”
Ionuţ Radu, directorul general al Casei Române de Comerţ Agroalimentar UNIREA, a vorbit despre beneficiile pe care acest proiect îl va aduce legumicultorilor din judeţul nostru.
„Trebuie să menţionez că eu la bază sunt fermier, agricultor-legumicultor, deci înţeleg foarte bine problemele reale cu care se confruntă astăzi micii fermieri. Şi atunci, ca director la această societate naţională care se numeşte Casa UNIREA, am şansa, împreună cu colegii mei, de a veni în ajutorul fermierilor prin câteva acţiuni. Iar una dintre aceste acţiuni constă în construcţia unui centru logistic de peste 3.500 mp. Acest centru logistic are capacitatea de stocare, condiţionare, ulterior intervine partea de livrare şi, de ce nu, în paralel, putem vorbi şi de procesare pe zona de legume-fructe. Noi avem în plan şi construcţia unei sere, unei staţii de biogaz, de aceea am şi sugerat UAT-ului acestuia o suprafaţă mai mare de teren (...) Suntem în procedură de elaborare a anumitor studii, cred că în această vară vom demara şi licitaţiile, eu sper că până în toamnă va începe şi construcţia. Investiţia într-un astfel de proiect este estimată în jurul valorii de 5 milioane euro”, a declarat Ionuţ Radu.
Acesta a enumerat apoi şi alte beneficii pe care centrul de colectare le va aduce legumicultorilor din zonă, cum ar fi sprijinul în accesarea de fonduri europene.
„Ştim cu toţii cu ce problemă se confruntă legumicultorii astăzi şi în general producătorii din agricultură, în sensul că nu au capacităţi de stocare, nu au variante de livrare. Această societate naţională Casa UNIREA vine în mod real în favoarea producătorului nu doar prin faptul că le crează spaţiul unde să-şi depoziteze produsele, ci poate ajuta şi pe partea de consultanţă tehnică, accesul la fonduri europene, îi poate ajuta cu bani de marketing, PR. Foarte important, trebuie să privim şi aspectul social al Casei UNIREA şi al acestor centre logistice. Pe lângă faptul că acestea rezolvă probleme certe ale producătorilor, astfel de proiecte pot ţine viu satul românesc, pot păstra tinerii în obârşia lor”, a mai spus acesta.
Directorul general al Casei Române de Comerţ Agroalimentar UNIREA a mai precizat că prin acest centru se vor crea într-o primă fază peste 30 locuri de muncă, iar numărul acestora va creşte pe măsură ce nivelul de activitate va creşte.
„Produselor fermierilor vor ajunge mai repede la raft şi la consumatorul final”
Asta a declarat Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Prin Casa de Comerţ UNIREA dorim să se integreze toate programele pe care Ministerul Agriculturii le desfăşoară pentru fermieri. Să reuşim prin Casa de Comerţ UNIREA ca produsele fermierilor să ajungă mai repede la raft şi la consumatorul final, care va avea acces bineînţeles la produse de calitate. De trei ani, de când sunt în Ministerul Agriculturii, foarte mulţi fermieri s-au plâns că nu reuşesc să ajungă cu produsele lor pe rafturile de lanţurilor de retail. Avem la Casa de Comerţ UNIREA o conducere nouă, un director general nou, o persoană care vine din privat şi ştie foarte bine ce înseamnă şi care sunt problemele fermierilor. Acest depozit din această zonă, din Însurăţei, va colecta legume de pe tot cuprinsul judeţului Brăila. De la Jirlău până la Tichileşti, Unirea şi Viziru, toţi fermierii vor putea aduce legume aici”, a spus acesta.
Sorin Moise a venit şi cu o altă veste bună pentru fermieri: „Până la sfârşitul lunii august, Ministerul Agriculturii va scoate la licitaţie o serie de lucrări pentru infrastructura principală a sistemului de irigaţii din terasa Viziru. O sumă destul de importantă, aproape 50 milioane euro care vor reveni aici. Ştim că se irigă în judeţul Brăila, dar irigatul şi folosirea intensivă a acestor canale au mai dus la anumite probleme, astfel încât încercăm să le reparăm pe toate în următorii doi-trei ani”, a precizat secretarul de stat.
Viitorul depozit rezultat în urma investiției de 5 milioane euro de la Însurăţei va fi unul din cele șapte centre de acest fel realizate de Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA.
După ce depozitul va deveni operaţional, tot în zona Viziru – Însurăței, o cooperativă de fermieri urmează să realizeze o fabrică de procesare legume.