Reprezentanţii Germaniei, Austriei, Ungariei, Croaţiei, Bosniei, Bulgariei, României, Cehiei, Slovaciei, Serbiei, Sloveniei, Ucrainei, Muntenegrului şi R. Moldova, precum şi oficiali ai Comisiei Europene, au adoptat un plan de gestionare ce trebuie aplicat până în 2015, "pentru ameliorarea situaţiei fluviului şi afluenţilor săi în sectorul mediului".
Este vorba mai ales despre reducerea poluării de origine umană, prin măsuri ce merg de la construirea de noi centrale hidroelectrice la interzicerea detergenţilor ce conţin fosfaţi sau gestionarea riscurilor de poluare accidentală.
Sunt prevăzute şi planuri de prevenire a inundaţiilor, prin instaurarea de bariere naturale şi ameliorarea sistemelor de alertă.
"Cu toţii împărţim apele Dunării, deci trebuie să împărţim şi responsabilităţile", a declarat Mitja Bricelj, preşedinte al Comisiei internaţionale pentru protejarea Dunării.
Mai multe ONG-uri europene, ca WWF şi Uniunea pentru protejarea naturii din Bavaria, au prezentat o petiţie, semnată de 100.000 de locuitori din bazinul Dunării, cerând respectarea mediului în proiectele de dezvoltare a navigaţiei. Ei au promis că vor urmări atent aplicarea promisiunilor făcute marţi de miniştri şi deja au cerut o interzicere la nivel european a prezenţei fosfaţilor în detergenţii menajeri.
