apoi tragem utilitatile - este nemultumirea exprimata ieri, la
Braila, de ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei,
Laszlo Borbely. Ministrul a vizitat doua cartiere ANL din oras, cel din Apollo si cel din Brailita, a stat de vorba cu constructorii si a aflat de la acestia ca exista citeva probleme cu care se confrunta. Initial, Laszlo Borbely a fost insotit de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, insa, la putin timp, a aparut si primarul Constantin Cibu. Vizitind citeva dintre blocurile deja finalizate din cartierul Apollo, ministrul a aflat cu neplacere ca acestea nu aveau inca trase gazele si a comentat: "Ne facem de tot risul! Uite cum nu intelegem noi ca utilitatile trebuie facute primele, cind e vorba de un cartier de locuinte. Doar autoritatile locale dau amplasamentul, ele stiu de la bun inceput ca acolo vor fi blocuri, nu stiu de ce nu inteleg acestea - si nu e vorba numai de Braila, si in alte locuri se intimpla la fel - ca intii pui la dispozitie utilitatile si apoi faci blocurile. La noi utilitatile se fac ultimele. Calitatea apartamentelor este OK, pe partea asta nu sint probleme, dar de ce nu au gazele trase deja?".
Intrebarea a ramas retorica, dat fiind ca edilul-sef inca nu ajunsese in zona. Cind acesta si-a facut aparitia, ministrul i-a cerut sa se ocupe ca "Mos Craciun sa le aduca proprietarilor focul la aragaz".
"Trebuie doar ca firmele de constructii sa lucreze in ritm sustinut si dvs. sa aduceti utilitatile, ca banii ii dam noi"
In plus, Laszlo Borbely i-a atras atentia edilului-sef ca a aflat despre declaratiile acestuia, cu privire la faptul ca ar fi primit bani putini in acest an pentru ANL-uri si ca sint sanse minime sa mai primeasca prea curind fonduri pe acest sector, si nu i se par corecte: "Anul acesta am dat toti banii care ni s-au cerut, ne-am rugat de primari sa construiasca mai mult. Le-am dat tuturor cit au dorit si au mai ramas bani destui, din belsug. La fel va fi si la anul, pe ANL-uri dam oricit ni se cere, cu conditia ca autoritatile locale sa aiba amplasamentele si sa fie capabile sa puna la dispozitie utilitatile pentru noi blocuri. Braila este unul dintre judetele care a primit sume importante si am pornit aici constructia si pe locuinte sociale. Anul acesta s-au redirectionat 60 de milioane de lei noi, la nivel de tara, pentru ca nu au fost capabile autoritatile locale sa cheltuiasca toti banii alocati. Exista probleme cu forta de munca, la firmele de constructii, au mai fost si unele probleme cu licitatii contestate. Nu a fost cazul aici, la Braila, dar am vazut ca ati declarat ca nu veti primi bani pentru ANL. Anul acesta am dat citi bani ati cerut si a confirmat si constructorul, aici, de fata. Tot asa vom finanta orice solicitare si la anul, trebuie doar ca firmele de constructii sa lucreze in ritm sustinut si dvs. sa aduceti utilitatile, ca banii ii dam noi".
Prins la inghesuiala, Cibu, care in urma cu numai citeva zile declara ca nu sint sanse sa se mai primeasca bani pentru ANL-uri, a explicat: "Evident ca vom face ANL-uri in continuare, avem deja stabilite locatii, unde avem trase si utilitatile, dar asta este in functie de banii pe care ii primim. Licitatia de anul acesta a fost facuta tirziu, ati anuntat-o in aprilie si de-abia in octombrie s-a tinut. Am fi fost avansati cu ansamblul Brailita, daca s-ar fi facut licitatia in primavara".
In cartierul de ANL-uri din Brailita, constructorii s-au plins de faptul ca nu li se dau bani in avans pentru organizarea de santier, care presupune sume substantiale, ci se deconteaza la stadiu fizic realizat. Ministrul a fost de acord ca ar fi mult mai usor pentru firmele de constructii daca ar putea primi ceva sume in avans, la inceputul lucrarilor si a solicitat sa se discute o modificare a prevederilor regulamentului de finantare a locuintelor in sistem ANL, pentru a veni in ajutorul acestora.
Ministrul a mai fost informat ca, in acest an, in municipiul Braila s-au alocat 160 de miliarde de lei vechi, pentru cele doua ansambluri ANL, cu mentiunea ca ansamblul din Brailita se va termina in anul 2009. Astfel, s-au construit pina acum 16 blocuri care au fost deja date in folosinta, alte 8 vor fi gata in aceasta luna si inca 32 sint in diverse stadii de executie. La acestea se adauga alte 136 de apartamente aflate in constructie in ansamblul Brailita.