"Opiniile MFP (Ministerul Finanţelor Publice - n.r.) şi Consiliului Fiscal au plecat de la abordări diferite. Tendinţa generală este ca din toţi agenţii economici care obţin profit, aproximativ 30% din profitul brut va fi folosit în investiţii. Dintre aceştia, 30,5% reinvestesc în instalaţii tehnice şi maşini, iar din acest procent doar 70% investesc în echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1, pentru care se poate aplica facilitatea fiscală", a afirmat Petrescu, după ce preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat că Finanţele au subestimat impactul, respectiv 500-600 milioane lei anual, pe când Consiliul a calculat cel puţin 2 miliarde lei.
Dumitru a afirmat vineri că, raportat la PIB, impactul de peste 2 miliarde lei are o pondere de 0,3-0,4%, o sumă "deloc de neglijat".
"La nivel anual, Ministerul de Finanţe spune că impactul este undeva în jur de 500-600 milioane lei, după calculele noastre, într-un scenariu conservator, discutăm de cel puţin 2 miliarde de lei", a spus Dumitru după conferinţa "Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?", organizată de Ziarul Financiar.
În schimb, ministrul precizează că, potrivit estimării Finanţelor, toate firmele care utilizează echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1 vor dori să aplice pentru această facilitate şi vor fi eligibile, arătând că impactul bugetar estimat pentru acest an este de 137,5 milioane lei.
"MFP a avut în vedere, totodată, că în perioada 1 octombrie 2009-31 decembrie 2010, în care s-a aplicat o facilitate fiscală similară, suma declarată pentru un an, respectiv pentru anul 2010, de către agenţii economici care au beneficiat de facilitate este de 100,15 milioane lei, care reprezenta 0,02% din PIB. Impactul anual estimat de MFP pentru noua măsură este de 0,08% din PIB", a explicat Petrescu.
Ea a comentat că estimarea realizată de Consiliul Fiscal a plecat de la premisa că toate firmele care au profit şi au realizat investiţii eligibile în 2012 din domeniile industrie, agricultură şi telecomunicaţii doresc să utilizeze măsura propusă de Guvern.
"De asemenea, Consiliul Fiscal a considerat că toate creşterile de imobilizări corporale-instalaţii tehnice şi maşini reprezintă achiziţii de echipamente noi, fără a lua în considerare că aceste creşteri pot cuprinde şi reevaluări ale echipamentelor deja existente în dotarea societăţilor", a mai spus ministrul Finanţelor.
De altfel, Dumitru a apreciat că măsura ca atare va avea un efect pozitiv asupra mediului economic şi că este bine gândită.
Ministerul Finanţelor a publicat joi normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, faciilitatate care va fi aplicată în perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016.
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.