Două obiective din comuna Mircea Vodă sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes local. Unul este clasificat ca sit arheologic, este vorba despre aşezarea de la „Popină", aflată la 2 km nord-est de satul Deduleşti, pe malul drept al Buzăului (la 200 m de terasă), aşezare datând din Epoca Bronzului, încadrată în cultura Coslogeni. Celălalt obiectiv este un monument aflat în parcul satului Mircea Vodă, ce comemorează eroii din Primul Război Mondial.
Pe Alexandru Moşescu, primarul de două mandate al comunei Mircea Vodă, l-am găsit în parcul din centrul localităţii, un parc cochet, elegant, o surpriză plăcută, cu alei, locuri de joacă pentru copii, o multitudine de plante, un loc special amenajat pentru concerte în aer liber. Urma sezonul plantărilor, iar primarul dorea să vadă unde mai poate planta o floare, un arbust sau un copac. De altfel, parcul a fost amenajat de primar, cu fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu. "Când s-a deschis această linie de finanţare, această oportunitate, nici nu am stat pe gânduri. Este important să cauţi fonduri de dezvoltare peste tot pe unde se poate, nu poţi spune mereu că nu ai bani să dezvolţi proiecte pentru că bugetul comunei este prea mic şi nici nu poţi să majorezi taxele şi impozitele locale. Soluţii există, trebuie doar să le cauţi", spune primarul Moşescu.
Iluminat public, asfalt
Una dintre marile probleme ale comunei, problemă rezolvată de actualul edil, a fost iluminatul public, care practic nu exista. Primarul Moşescu a montat peste 650 de stâlpi, iar astăzi locuitorii comunei beneficiază de iluminat public. Pietruirea şi asfaltarea drumurilor comunale au reprezentat o altă provocare pentru primar . Multe dintre ele erau de pământ şi deveneau impracticabile după orice ploaie. Cu răbdare şi pricepere, Alexandru Moşescu a reabilitat 46 de drumuri comunale şi a asfaltat 10 kilometri de drum, astfel încât astăzi, în comună, se circulă în condiţii bune.
Sera care produce flori
Alexandru Moşescu s-a gândit să nu mai cheltuie bani pentru achiziţionarrea de flori, pentru înfrumuseţarea comunei, aşa încât a înfiinţat o seră de flori, la care lucrează oameni angajaţi din comună. "Am creat locuri de muncă, dar am rezolvat şi una dintre problemele care ţin de estetica localităţii. Noi nu cheltuim miliarde de lei în fiecare an pentru panseluţe şi alte flori, ci le producem aici, la noi în seră. Cam 6.000 de flori în fiecare an. Ne gândim chiar să mai construim o seră şi pentru legume, mai creăm locuri de muncă şi obţinem şi venituri la bugetul local", ne-a mai declarat Alexandru Moşescu.
Şcoli şi grădiniţe moderne, cămin cultural reabilitat, biserici refăcute
Educaţia este o prioritate pentru edilul comunei. A reabilitat şcolile nr. 1 şi nr. 2, dar şi grădiniţele din Deduleşti şi Mircea Vodă. A introdus încălzire centrală, a refăcut instalaţiile electrice şi a construit grupuri sanitare în interior, cu apă curentă. "Nu se poate ca în secolul XXI, copiii să meargă la toaletă afară, în spatele şcolii. Este şi neigienic, dar şi chinuitor pentru copii, mai ales iarna. Reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor a fost una dintre priorităţile mele, vreau ca la şcoală şi grădiniţă copiii să vină cu drag", ne-a mai spus Alexandru Moşescu.
De reparaţiii capitale beneficiază şi căminul cultural din comună. Se montează, la fel, grupuri sanitare în interior, centrală termică, se reface faţada. După finalizarea lucrărillor, în acest an, aici se vor putea organiza diverse evenimente: nunţi, botezuri, pomeniri, dar şi evenimente culturale, mai ales că în comună există trei ansambluri folclorice: "Mircianca", "Ionu" şi "Vulturaşul". Pentru petrecerea timpului liber, Alexandru Moşescu a început şi lucrările la un modern teren de sport, cu gazon sintetic.
În cele două mandate, edilul a renovat şi cele două biserici din Mircea Vodă şi Deduleşti şi a construit o cantină socială.
Atent la nevoile oamenilor, Moşescu s-a gândit şi la crescătorii de animale din comună, extrem de numeroşi. Pentru aceştia a construit o reţea de alimentare cu apă, ce deserveşte stânele şi islazul comunal.
Festivalul "Florii" de la Mircea Vodă
An de an, în comuna Mircea Vodă se desfăşoară festivalul "Florii", o manifestare ce promovează folclorul şi tradiţiile locului. Festivalul a fost iniţiat de învăţătorul Constantin Chisău şi este sprijinit, an de an, de primarul Alexandru Moşescu. "Scopul festivalului este de a promova folclorul şi muzica populară românească, inclusiv dansul popular, tradiţiile. Se adresează copiilor care fac din pasiune aceste activităţi, dar, în egală măsură, şi adulţilor", ne-a declarat învăţătorul Constantin Chisău. Copiii talentaţi din Mircea Vodă participă, an de an, la numeroase spectacole şi concursuri judeţene şi zonale, de unde se întorc mai mereu cu premii consistente.
Biblioteca
Biblioteca din comuna Mircea Vodă deţine 5.600 volume, fiind implementate o serie de proiecte: "Biblioteca, un tărâm nedescoperIT- Explorează-l cu un click" şi "eComunicare în familie", prin Grantul -Idei de 4000 plus finanţat de IREX.
"Ţinem pasul cu prezentul şi am achiziţionat cărţi audio şi ebook-uri care fac ca lectura în cadrul sălii de lectură să fie mai atractivă", a precizat primarul.
Biblioteca Mircea Vodă face parte din Proiectul BIBLIONET - finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.
Provocările următorului mandat:
- Asfaltarea a 12 kilometri de drumuri (doi kilometri în Deduleşti şi 10 kilometri în Mircea Vodă;
- Extinderea reţelei de canalizare în cele două sate, astfel încât toate familiiile să beneficieze de canalizare;
- Înfiinţarea unui centru de îngrijire bătrâni, cu asistenţă medicală şi de specialitate permanentă;
- Înfiinţarea unei pieţe agroalimentare, amenajată la interior, cu o capacitate pentru 70 - 80 de producători;
- Construcţia de sere pentru producerea de legume. Se vor crea circa 40 de locuri de muncă;
- Sprijinirea crescătorilor de animale;
- Acordarea de burse şcolare în continuare.
"Este important să avem continuitate, să ducem la bun sfârşit proiectele pe care le-am început şi să demarăm altele noi. Viaţa oamenilor din comuna Mircea Vodă va deveni din ce în ce mai bună. Avem proiecte depuse, proiecte gândite, scrise, continuăm să muncim. Aşa să ne-ajute Dumnezeu!"
Marea realizare: Crearea unui climat de echilibru şi încredere, de sprijin în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor oamenilor.
Marele eşec: Formarea, doar în parte, a unei echipe care să scrie cereri de finanţare pentru atragerea de fonduri ale Uniunii Europene.
Marele pariu: Schimbarea mentalităţii colective în vederea constituirii de asociaţii funcţionale şi încheierea de parteneriate de tip public - privat.