Premieră în istoria politicii româneşti. Parlamentarii au votat moţiunea de cenzură depusă de coaliţia majoritară împotriva propriului Guvern. În ultimii 27 de ani, două cabinete au fost demise prin moţiuni de cenzură, dar de fiecare dată iniţiativa a aparţinut opoziţiei. Pentru astăzi, majoritatea ia în calcul 246 de voturi - adică toţi parlamentarii PSD şi ALDE, fără excepţii.
ACTUALIZARE 13.37. Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu este demis. Au fost 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Era nevoie de cel puțin 233 de voturi.
ACTUALIZARE 13.30. S-a încheiat votul. Au votat 248 de parlamentari. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi, potrivit News.ro.
ACTALIZARE 12.49. Parlamentarii au început să voteze . Este vot cu bile. Cei mai mulți dintre ei nu arată bilele pe care le pun în cele două urne.
Remus Borza (ALDE) a anunțat că va vota împotriva moțiunii de cenzură. Aceasta, deși Vosganian declara că toți parlamentarii formațiunii votează în favoarea ei.
Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE, a declarat că va fi în sală, dar că nu va vota moțiunea.
ACTUALIZARE. 12.40. PSD şi ALDE vor vota cu bilele la vedere. Grindeanu îi provoacă să meargă pe mâna votului secret.
ACTUALIZARE 12.37. "Am auzit acuze nefondate şi insinuări", a revenit Sorin Grindeanu, în plenul Parlamentului. în replica sa, premierul susţine că nu a negocia cu "absolut nimeni" şi nu a intrat în negocieri care erau "împotriva interesului naţional al României". Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie şi lui Victor Ponta de preşedintele PSD, a mai adăugat Grindeanu. Ironic la adresa lui Liviu Dragnea, premierul a mai spus că nu a mângâiat ghipsul sistemului. Întreaga replică a premierului, AICI.
ACTUALIZARE 12.35. Singura soluţie la care am ajuns este următoarea: vom vota fiecare cum crede de cuviinţă, fără ca niciunul dintre noi să ştie cum a votat fiecare coleg, a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară. Nu am negociat nimic, nu suntem pe niciuna dintre baricade, a mai spus Pambuccian.
ACTUALIZARE 12.25. Varujan Vosganian, fost membru PNL, în prezent parlamentar ALDE, susţine că demiterea lui Sorin Grindeanu nu este capriciul unui om, nu are legătură cu ambiţiile sale politice. Vosganian citează din Plutarh, îl menţionează pe Caragiale şi acuză opoziţia că nu are o atitudine principială în legătură cu Guvernul. Atitudine care, în opinia lui Vosganian, ar însemna să voteze căderea Executivului condus de Sorin Grindeanu.
Varujan Vosganian a garantat că toţi parlamentarii ALDE sunt în sală şi vor vota moţiunea.
ACTUALIZARE 12.21. Discursul susținut în Parlament de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost precedat de un protest al parlamentarilor PNL, care au afișat în plen coli de hârtie pe care scria „Rușine PSD”, „Jos PSD” și „Grindeanu=Dragnea” - VIDEO
ACTUALIZARE 12.20. În timp ce Liviu Dragnea își ținea discursul de la pupitrul Camerei Deputaților, în care își motiva inițiativa unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, camerele de filmat s-au îndreptat și asupra actualului premier. FOTO şi VIDEO, AICI.
ACTUALIZARE 12.18. USR nu va lua parte la votul privind moţiunea de cenzură, a anunţat reprezentantul partidului, deputatul Dan Barna.
ACTUALIZARE 12.15. Vorbeşte Raluca Turcan, din partea PNL. I se adresează premierului, referitor la declaraţia lui Sorin Grindeanu, potricit căruia Liviu Dragnea i-a cerut lucruri incorecte. Faceţi un bine interesului public şi clarificaţi care sunt lucrurile incorecte pe care vi le-a cerut Liviu Dragnea, i-a transmis Turcan. Această criză este ca o reglare de conturi mafiotă, a adăugat Turcan, subliniind şi faptul că ea se răsfrânge şi asupra cursului. PNL nu va vota moţiunea de cenzură, a conchis Raluca Turcan. Călin Popescu Tăriceanu a cerut să i se taie microfonul reprezentantei PNL pentru că a depăşit timpul.
ACTUALIZARE 12.10 PSD iese din sală. Gestul are loc imediat după discursul rostit de preşedintele partidului.
ACTUALIZARE 12.00. "Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Sorin Grindeanu, au fost primele cuvinte ale lui Liviu Dragnea, de la tribuna Parlamentului.
"Premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat împreună cel mai ambiţios program de după 198, nu a performat aşa cum am sperat", a adăugat Dragnea. Acesta a admis însă că ceea ce a făcut Executivul condus de Sorin Grindeanu "nu a fost rău", "a fost binişor". Dar, susţine liderul PSD, "binişor" nu e de ajuns. Liviu Dragnea le-a adus aminte parlamentarilor PSD că a venit în fruntea partidului într-un moment dificil, după mai multe eşecuri, ale USL, dar şi cel de la prezidenţiale, iar perspectiva câştigării alegerilor generale din 2016 era neclară. Trădarea, a afirmat Dragnea, a fost unul din motivele principale ale marilor nereuşite înregistrate de PSD.
Preşedintele social-democraţilor l-a acuzat pe Victor Ponta, fără a-i pronunţa însă numele, că a jucat alături de alt partid în campania electorală precedntă. "Alături de PRU", a precizat Liviu Dragnea.
Printre altele, acesta din urmă a trecut în revistă prezenţa, zilele acestea, la DNA a lui Nicolae Bădălău şi Adrian Ţuţuianu, pe de o parte, şi Darius Vâlcov, pe de alta.
Sorin Grindeanu nu a ajuns premier cu ajutorul celor alături de care s-a baricadat în Guvern, nici cu ajutorul celor cu care s-a mai întâlnit nopţile acestea pe la Vila Lac 1, l-a acuzat Liviu Dragnea pe premierul Grindeanu.
ACTUALIZARE 11.35. Premierul Sorin Grindeanu vorbește în fața parlamentarilor. El a amintit că a refuzat prima propunere pe care i-a făcut-o Liviu Dragnea de a deveni premier, după ce președintele Iohannis a respins prima nominalizare făcută de PSD, Sevil Shhaideh.
Apoi „am spus da, pentru că Liviu Dragnea mi-a spus că e prietenul meu, că mă susține, că vom avea miniștri competenți”, a spus el.
„Apoi, la nici șase luni, aflu că Guvernul nu-și prea face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea, și totul se baza pe o analiză despre care tot mai mulți colegi spun că nu e corectă”, a mai spus premierul.
„Nu înțeleg de ce suntem azi aici. Nu înțeleg de ce atât scandal în PSD, după ce am câștigat alegerile cu un scor orbitor. Îmi dau seama că nici mulți dintre dvs. nu înțelegeți”, a spus Grindeanu.
El a repetat că nu a demisionat pentru că PSD risca să piardă guvernarea.