• clădirea industrială construită în anii '80, pe post de moară, de Întreprinderea de Panificație Brăila, n-a supraviețuit tranziției, fiind abandonată de ani de zile • clădirea îi atrăgea ca un magnet pe iubitorii de graffiti din Brăila, care i-au umplut pereții interiori de desene • în prezent are un proprietar privat care de câteva săptămâni a început operațiunea de demolare • deși părea foarte șubredă și cu risc de prăbușire, construcția se dovedește a fi foarte solidă, iar demolarea este extrem de anevoioasă
O clădire industrială de pe strada Mare, din zona portului fluvial, se află în plin proces de demolare. Este situată în imediata vecinătate a unuia dintre cele două parcuri recent amenajate de Primăria Brăila, însă terenul pe care se află nu aparține administrației locale ci unei firme private, astfel că autoritățile exclud posibilitatea extinderii noului parc după ce construcția va dispărea complet din peisaj. Omul de afaceri care deține terenul în suprafață de 2.065 metri pătrați ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că încă nu s-a decis cum va folosi acel spațiu după demolarea clădirii. Un panou postat la marginea proprietății anunță, totuși, că terenul este de vânzare.
Cert este că, indiferent dacă va păstra sau nu terenul, actualul proprietar trebuie să se grăbească cu operațiunea de demolare, deoarece autorizația de desființare a respectivului corp de clădire a fost emisă de Primărie în octombrie 2022 și este valabilă până la data de 15 septembrie anul curent. Mai sunt așadar doar câteva săptămâni până la expirarea autorizației, iar demolarea se dovedește a fi foarte anevoiasă, clădirea având o structură de rezistență mult mai solidă decât părea la prima vedere. În fapt, este vorba despre o fostă moară construită de Întreprinderea de Panificație a Brăilei spre sfârșitul anilor '80, deci cu puțin înainte de Revoluție. După schimbarea de regim din 1989, moara a intrat în patrimoniul fostei întreprinderi ”Demopan” SA, iar după falimentul acesteia a fost vândută până când a ajuns la actualul proprietar. În ultimii ani, clădirea ajunsese ”raiul” iubitorilor de graffiti, care au acoperit cu desene fiecare metru pătrat din pereții interiori. Totuși, cei care se aventurau la etajele superioare se expuneau unui real pericol, deoarece, din cauza furturilor din elementele structurii de rezistență, scările interioare începuseră se se prăbușească, la fel și unele planșee. Dar, deși părea că s-a șubrezit de tot și e în pericol de năruire, construcția s-a dovedit a fi o adevărată provocare, atunci când a început demolarea efectivă. ”Înaintăm foarte greu, e mult mai solidă decât părea la prima vedere. A fost construită conform normativelor intrate în vigoare după cutremurul din 1977 și chiar s-a făcut treabă de calitate, armătura, betonul s-au pus cu simț de răspundere”, ne-a spus actualul proprietar.
Fosta moară a ”Demopan” avea patru etaje, cu o suprafață construită de 509 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 2.385 mp. Alături, pe același teren, se află și o cabină ce ocupă 10 mp, care va fi de asemenea demolată. Singurul care va rămâne în picioare va fi un post de transformare cu suprafața construită de 73 mp.