Cercetarea monetariei lui Mircea cel Batrin aduce informatii esentiale pentru reconstituirea cadrului politic, economic si cultural al vremii, intr-o epoca cruciala din istoria Tarii Romanesti.
Dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu apreciaza: "Prin opera sa, Octavian Iliescu este, alaturi de Dimitrie Alexandru Sturdza, Constantin Moisil si Nicolae Docan, unul dintre cei mai de seama numismati romani si europeni si, fara indoiala, cel mai important reprezentant al domeniului, in decursul celei de a doua jumatati a secolului al XX-lea si la inceputul acestui veac. Interesul stiintific al lui Octavian Iliescu a acoperit intregul domeniu al numismaticii, de la cea greaca, dacica, celtica, romana, bizantina, medievala balcanica si vest europeana, islamica, pina la cea moderna si contemporana, ca si arta medaliei, dar si al unor domenii surori, cum ar fi heraldica si sigilografia. Desi are contributii esentiale privind numismatica antica, el poate fi considerat ca adevaratul intemeietor al cercetarilor privind numismatica bizantina si islamica in Romania, multe dintre studiile sale in acest domeniu fiind fundamentale pentru cercetarea moderna a acestor subiecte si citate in marile sinteze occidentale".
De asemenea, specialistul in numismatica la Muzeul National de Istorie a Romaniei considera ca alegerea epocii lui Mircea cel Batrin ca subiect al volumului se justifica nu numai prin intensitatea si complexitatea activitatii monetare care a avut loc in Tara Romaneasca in cursul anilor 1386 - 1418, dar si pentru numeroasele schimbari introduse in monetaria munteana in vremea domniei acestui voievod.