NATIONAL: ÎCCJ emite 29 de mandate de arestare în dosarul Vămii Constanţa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: ÎCCJ emite 29 de mandate de arestare în dosarul Vămii Constanţa

ÎCCJ a decis, miercuri dimineaţa, emiterea de mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a 29 de persoane, dintre care unul în lipsă şi pentru 28 de persoane reţinute de procurori în dosarul Vămii Constanţa, printre care fostul secretar general în MAI, Laurenţiu Mironescu.

Decizia Secţiei penale a instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de 5 Judecători al ÎCCJ.

Audierile şi deliberarea judecătorului în acest dosar au durat mai bine de 17 ore, fiind începute marţi, în jurul orei 16.00.

Cele 28 de persoane reţinute de procurorii anticorupţie în cazul de la Vama Constanţa Sud Agigea, în care este urmărit penal şi senatorul Mircea Banias, au fost aduse, marţi, în jurul orei 15.00, la sediul ÎCCJ, pentru a se judeca propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii anticorupţie. Totodată, anchetatorii au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele unui cetăţean libanez, intermediar vamal, acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită, în formă continuată.

Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, şi alte 26 de persoane au fost reţinute de DNA în dosarul de corupţie din Portul Constanţa.

Potrivit DNA, Laurenţiu Mironescu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă, în timp ce în dreptul lui Eugen Bogatu s-au reţinut infracţiunile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi instigare la delapidare.

Celelalte 26 de persoane au fost reţinute pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa.

Astfel, au mai fost reţinuţi Adrian Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent Şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti şi Costel Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. Procurorii au emis ordonaţă de reţinere şi în cazul lui Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită în formă continuată şi al lui Adrian Milea, şef control fizic containere în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi Valentin Roşculeţ, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, şi Ioan Dan Didilescu, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Constanţa, pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi luare de mită, în formă continuată.

Totodată, au mai fost reţinuţi şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie şi Comandant al „Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi Ionuţ-Marius Scrioşteanu, lucrător vamal, şef al Biroului Vamal Slobozia, pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi luare de mită.

De asemenea, în sarcina lui Dan-Horia Tudoran, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, procurorii au reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi delapidare, în timp ce Sorin Budăi, comisionar vamal, asociat în cadrul S.C. Air & Sea Container Shipping S.R.L., a fost reţinut pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate la dare de mită, în forma continuată şi complicitate la infracţiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamală.

În acelaşi timp, au mai fost reţinuţi Laurenţiu Catargiu, angajat al S.C. Lemnking Industry Com S.R.L., Mihai Culea, asociat la S.C. Mirand International S.R.L. şi Marian-Ionuţ Iordănescu, asociat la S.C. Marinco S.R.L. şi S.C. Galmondos S.R.L. Constanţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi complicitate la dare de mită, în forma continuată. Procurorii au emis ordonanţe de reţinere şi pe numele lui Corneliu Păun, administrator la S.C. Flavia Com S.R.L, Dragoş-Iulian Tudoran, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa şi Aurelian Cătălin Pilcă, administrator al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa şi Valentin Ţiripan, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. şi administrator la S.C. Alvalexino S.R.L., în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită.

DNA l-a reţinut şi pe Mihai Ciobanu, intermediar vamal, pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate la luare de mită, în forma continuată, complicitate la dare de mită, în forma continuată şi dare de mită, alături de Marin Dodu, intermediar vamal, acţionar la S.C. Fotbal Club Progresul Bucureşti S.A. pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită, în formă continuată.

Procurorii l-au reţinut şi pe Ali Amer, intermediar vamal şi om de afaceri pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită, în formă continuată, alături de cetăţeanul iordanian Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa Akram, pentru dare de mită, în formă continuată, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, au fost reţinuţi Mohamad Rouchdi, cetăţean sirian, intermediar vamal şi Qing Zhang, cetăţean chinez, intermediar vamal, pentru dare de mită şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi Lucian Păun pentru complicitate la luare de mită, în forma continuată, complicitate la dare de mită, în forma continuată şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

În acelaşi dosar a mai fost reţinut şi cetăţeanul chinez Ning Guo pentru dare de mită în formă continuată, alături de Sunai Cadâr, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Totodată, faţă de inculpatul Ahmad El Haj, cetăţean libanez, intermediar vamal, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de: iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită, în formă continuată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro