Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), numărul accindetelor de circulaţie a scăzut cu 8,8% , iar cel al persoanelor decedate a scăzut cu 20,5%, în timp ce numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 9,2%.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere produse în perioada scursă de la începutul anului au fost: viteza, fie neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legală (25,3% din totalul accidentelor), urmată de traversările neregulamentare ale pietonilor (18,0%) şi neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare (12,3%).
Deşi riscul rutier este în scădere, spun reprezentanţii IGPR, în zilele de 8 şi 9 aprilie, poliţiştii rutieri au depistat 130 de infracţiuni la regimul circulaţiei, în 69 dintre cazuri conducătorii auto fiind descoperiţi conducând sub influenţa alcoolului. De altfel, în ziua de 9 aprilie, când au fost depistate 42 de infracţiuni, nu a fost înregistrat niciun accident rutier mortal.
Poliţiştii atrag atenţia că, pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă (aproximativ 600 de lei).