Potrivit datelor din Raportul privind starea justiţiei în 2010, volumul total de activitate înregistrat, în anul 2010, la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi al judecătoriilor a fost de 2.916.776 de dosare, cu 22 % mai mult decât în anul anterior şi cu aproape 40 % mai mult decât în anul 2008. În acelaşi timp, numărul cauzelor soluţionate în perioada de referinţă a fost de 2.117.514, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 22% faţă de numărul cauzelor soluţionate în anul 2009 (1.738.641 de dosare), an în care s-a înregistrat o creştere cu 16%, comparativ cu anul 2008.
Având în vedere creşterea volumului de activitate în 2010, a crescut şi volumul de muncă al judecătorilor, precum şi încărcătura unor instanţe, cele mai afectate fiind Judecătoria Constanţa, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Judecătoria Iaşi, Judecătoria Cluj-Napoca şi Judecătoria Timişoara, care au înregistrat în 2010 peste 50.000 de dosare nou intrate.
Totodată, în raport cu creşterea importantă a volumului de activitate s-a majorat, în mod semnificativ, şi numărul dosarelor pe judecător, de la 915, în anul 2009, la 1.020 de cauze, în anul 2010.
De altfel, în cursul anului 2010, în contextul creşterii volumului de activitate, care a generat supraîncărcarea instanţelor, cu consecinţe directe nu numai asupra duratei de soluţionare a cauzelor, dar şi asupra calităţii actului de justiţie, pentru a veni în întâmpinarea cât mai rapidă a instanţelor, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost aprobat Programul provizoriu de stabilire a volumului optim de activitate pentru instanţe aferent anului 2010. Concepţia programului constă în limitarea numărului de cauze care pot fi repartizate unui judecător la nivelul unui an calendaristic.
În ceea ce priveşte activitatea parchetelor de pe lângă judecătorii, volumul de activitate a crescut, faţă de anul precedent, cu 212.172 de lucrări, din care 149.061 dosare penale. Procentual, creşterea a fost de 8,9 %, sub aspectul numărului de lucrări şi de 11 %, în ceea ce priveşte dosarele penale.
La parchetele de pe lângă tribunale, în anul 2010, volumul de activitate a crescut, comparativ cu anul 2009, cu 63.523 de lucrări, din care 6.453 de dosare. Procentual, creşterea a fost de 12 %, în ceea ce priveşte lucrările şi de 9 % în ceea ce priveşte dosarele.
În privinţa activităţii parchetelor de pe lângă curţile de apel, volumul de activitate al acestora a crescut comparativ cu anul 2009, cu 9372, în ceea ce priveşte lucrările (6 %), însă a scăzut cu 1461, în ceea ce priveşte numărul dosarelor penale (7 %).
Potrivit Raportului privind starea justiţiei în 2010, creşterea constantă a volumului de activitate înregistrată atât la instanţe cât şi la parchete, împreună cu modificările de competenţă care vor avea loc după intrarea în vigoare a noilor coduri de procedură, constituie motive importante pentru o eventuală redistribuire a posturilor din sistem sau, după caz, pentru majorarea numărului de posturi, în raport, însă, şi cu concluziile studiului de impact al noilor coduri, aflat în derulare la nivelul Ministerului Justiţiei.
În raportul citat, CSM susţine că, prin procedurile derulate în cursul anului 2010 la nivelul Consiliului, s-a reuşit diminuarea numărului posturilor vacante atât la instanţe cât şi la parchete, astfel: de la 558 posturi vacante de judecător la începutul perioadei de referinţă, la 435 de posturi vacante la sfârşitul anului 2010 şi de la 621 de posturi vacante de procuror la începutul anului 2010, la 481 de astfel de posturi la finele perioadei.
Cu toate acestea, se arată în raport, 31 % dintre instanţe şi 32 % dintre parchete au înregistrat, în perioada de referinţă, o încărcătură pe judecător, respectiv procuror peste media la nivel naţional, ceea ce conduce la concluzia că necesarul de resurse umane din sistem este mult mai mare, prin raportare la creşterea semnificativă de activitate înregistrată în perioadele anterioare la nivelul tuturor gradelor de juridicţie.
"În acest context, se impune continuarea demersurilor în vederea acoperirii deficitului existent, inclusiv prin asigurarea finanţării tuturor posturilor vacante din sistem şi prin utilizarea, în continuare, a tuturor modalităţilor prevăzute de lege în scopul asigurării necesarului de resurse umane", se mai arată în Raport.