• este vorba de mr. (ret.) Vasile Dragomirescu (comuna Viziru), mr. (ret.) Ion Dragostin (sat Oancea, comuna Romanu) și mr. (ret.) Aurel Scripcariu (municipiul Brăila) • în aprilie 2022, erau în viață, în județul Brăila, 10 veterani de război, iar în martie 2023 mai erau șase
Ne pleacă eroii. Martori ai celei mai mari conflagrații mondiale, ultimii veterani de război ai Brăilei se sting, unul câte unul, aproape nebăgați în seamă, pentru a se alătura, în Cer, camarazilor cu care au împărțit o bucată de pâine în tranșeele celui de-Al Doilea Război Mondial.
În aprilie 2022, mai erau în viață, în tot județul Brăila, 10 veterani de război, în martie 2023 mai erau șase, iar acum, în iulie 2024, mai răspund la apel doar trei veterani de război: mr. (ret.) Vasile Dragomirescu (Viziru), mr. (ret.) Ion Dragostin (Oancea) și mr. (ret.) Aurel Scripcariu (Brăila).
Vateranul de război Vasile Dragomirescu, din comuna Viziru, a fost recent omagiat la împlinirea vârstei de 102 ani. Este cel mai vârstnic dintre cei trei veterani de război. Pe 11 iulie 2024, mr. (ret.) Dragomirescu - militarul care a luptat pe ambele fronturi ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iar mai apoi a ales meseria de cojocar - a fost omagiat de col. (rtr.) Constantin Giurgea, autorul lucrării „Monumentele Eroilor din județul Brăila”, președinte al Filialei Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și secretar al Filialei Jud. Brăila „Mihai Viteazul” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”, de col. (rz.) dr. ing. Mihail Balaban, vicepreședinte al Filialei Brăila ANCE „Regina Maria”, de primarul comunei Viziru, Ana-Cornelia Măcrineanu, de col. (rtr.) Ecobici Ghirea, președintele Filialei Județene Brăila „General Gheorghe Avramescu” a ANVR., de reprezentanți ai Garnizoanei Brăila, rude și consăteni.
Au fost prezenți, de asemenea, membrii Corului „Nectar” al Grupului de Inițiativă Viziru, coordonat de neobositul animator cultural Virgil Burcuș, care a încântat asistența cu un program de cântece patriotice.
La începutul lunii martie, maiorul în retragere Ion Dragostin, din satul Oancea, comuna Romanu - artilerist antiaerian în cel de-Al Doilea Răbzoi Mondial - a fost, de asemenea, omagiat, la împlinirea vârstei de 101 ani. Participanții la eveniment i-au oferit veteranului de război diplome, flori, o insignă, un tort și buchete de flori. De asemenea, s-a servit un pahar de șampanie în cinstea sărbătoritului. Maiorului în retragere Dragostin i-au fost alături membrii familiei, primarul comunei Romanu, Steluța Ioniță, col. (rtr.) Constantin Giurgea, col. (rz.) dr. ing. Mihail Balaban, col. (rtr.) Ghirea Iacobici, precum și reprezentanți ai Garnizoanei Brăila (militari din cadrul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” - Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”). Veteranul de război a fost, de asemenea, omagiat o lună mai târziu, pe 25 aprilie a.c., în somptuoasa Sală „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a Muzeului Brăilei „Carol I”, unde a avut loc evenimentul „Cinstim eroii neamului românesc”, dedicat Zilei Veteranilor de Război.
Maiorul în retragere Aurel Scripcariu, din municipiul Brăila, cel de-al treilea veteran de război în viață, va împlini vârsta de 101 ani anul acesta, pe 15 decembrie. Pe 10 mai a.c., a fost vizitat de comandantul Garnizoanei Brăila, contraamiralul de flotilă Nicu Chirea, împreună cu ofițeri din cadrul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila „General Stan Poetaș”. Oaspeții l-au felicitat pe fostul ostaș al Armatei României cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război și i-au oferit daruri. Venerabilul maior în retragere a primit, de asemenea, un mesaj de felicitare din partea Ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, precum și o Diplomă de excelență din partea Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila.