Nesimțirea-i la putere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nesimțirea-i la putere

”Când speranța moare” și-a intitulat binecunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan o postare pe Facebook, ușor dezamăgit că la acțiunea de salubrizare pe care a organizat-o anul acesta n-a mai observat același entuziasm din partea brăilenilor ca la acțiunile similare din anii trecuți. Au fost, totuși, câteva zeci de persoane prezente la apelul de sâmbătă, 17 aprilie, pentru a strânge gunoaiele aruncate de alții, lângă șoseaua-dig Brăila - Galați. Oameni cu bun-simț care vor să trăiască într-un oraș mai curat și nu se dau în lături să facă ceva concret în acest sens, chiar dacă asta presupune să ia la mână, efectiv, mizeriile unor nesimțiți. Că voluntarii au fost mai puțini decât a sperat organizatorul acțiunii, asta poate să țină de pandemie și de teama justificată de socializare și interacțiune umană din această perioadă tulbure! O cauză mai plauzibilă a semi-absenteismului de la salubrizarea anunțată de Pătrășcan ar putea fi, însă, dezamăgirea încercată de entuziaștii din anii trecuți după ce au văzut că munca lor n-a avut, practic, niciun efect, fiindcă zonele unde au făcut curat s-au umplut iar de gunoaie, în doar câteva zile. Pe principiul ”Nu puteți curăța voi cât putem noi să murdărim”, nesimțiții zilelor noastre câștigă constant bătălie după bătălie, în lungul război de uzură cu voluntarii care visează la un oraș mai curat și mai civilizat. În fapt, efortul voluntarilor, oricât ar fi el de consistent, se dovedește până la urmă doar o picătură bun-simț într-un imens ocean al nesimțirii. Inclusiv operațiunile de anvergură națională, gen ”Let's do it, Romania!”, organizate constant de câțiva ani bun, în timpul cărora se adună sute de tone de deșeuri din haldele neautorizate din localități, din păduri sau de pe lângă șosele sau căi ferate, sunt duse în derizoriu de aruncătorii de gunoaie, ale căror resurse de proastă creștere se dovedesc a fi inepuizabile.

Până la voluntarii care prin eforturile lor încearcă fără succes să aducă civilizație în negura unor comunități rămase, ca mentalitate, la nivel de Evul - Mediu, este treaba statului să rezolve această problemă. Numai că statul și autoritățile, fie ele naționale sau locale, eșuează constant, de zeci de ani, încă de pe vremea regimului comunist, să îndrepte lucrurile odată pentru totdeauna. Nu s-a reușit, cel puțin la Brăila, implementarea unui sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor, deși o procedură în acest sens a demarat în urmă cu aproape 15 ani, cu o generoasă finanțare europeană... Birocrație, incompetență, legislație proastă - ceva din toate astea a făcut ca nici acum, după atât timp, să nu avem acel operator unic despre care se tot vorbește de ani și ani, operator care să se ocupe de la A la Z de colectarea și depozitarea deșeurilor într-un sistem de tip occidental, eficient și totodată prietenos cu mediul. Deocamdată, așa ceva rămâne de domeniul științifico-fantastic în partea noastră de lume...

Totodată, nu s-a reușit impunerea legii, așa încât cine nu respectă regulile să plătească cu vârf și îndesat, să nu-i mai vină a doua oară să arunce gunoaie pe unde nu trebuie! E adevărat, amenzile s-au înăsprit, ajung și chiar depășesc 1.000 de lei de persoană, iar Poliția Locală aplică în mod constant sancțiuni, dar chiar și așa nesimțirea rămâne constantă. Mulți dintre cei amendați nu plătesc contravenția și nu le face nimeni nimic în continuare, fiindcă nu există pârghii serioase pentru colectarea banilor, ceva de genul ”nu plătești, faci pușcărie...”! Nici chiar confiscarea vehiculelor folosite pentru transportarea deșeurilor aruncate ilegal nu pare că i-a speriat pe nesimțiți. La Brăila s-au confiscat o căruță și un autoturism, în luna februarie, iar de atunci și până acum grămezile de gunoaie au crescut constant pe la marginea orașului. Pe timpul zilei, se fac pânde în continuare, dar asta nu-i împiedică pe oamenii-gunoaielor să acționeze noaptea, câștigând constant acest joc de-a șoarecele și pisica cu autoritățile locale.

Cumva, nesimțirea îi ia tot timpul fața bunului-simț, iar asta nu are cum să nu îi uzeze moral pe voluntarii care speră de ani de zile să apuce și ei să trăiască într-o lume mai civilizată!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro