Nici un proprietar de apartament n-a reusit pina acum sa obtina toate documentele pentru a se putea debransa legal de la reteaua de termoficare centralizata. Date statistice prezentate de municipalitate, cea care elibereaza autorizatia de constructie in baza careia se poate realiza debransarea, arata ca desi, pina in prezent, au fost inregistrate circa 50 de solicitari in acest sens, niciuna nu a depasit faza de obtinere a tuturor documentelor necesare. "Primaria le inmineaza petentilor un certificat de urbanism in care se specifica foarte clar care sint actele in baza carora va fi emisa in final autorizatia de constructie necesara debransarii si montarii in apartament a unei centrale murale. Astfel, prin certificatul de urbanism cerem ca petentul sa obtina avizul de la salubritate, acordul de mediu, avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii, actul de proprietate al apartamentului insotit de masuratoarea cadastrala, acordul membrilor Asociatiei de Proprietari intruniti in sedinta statutara a Adunarii Generale, precum si o lista cu semnaturile vecinilor ca sint de acord cu debransarea, proiectul pentru gaze, acordul proiectantului si, nu in ultimul rind, avizul SC "CET" de debransare. Tot de la furnizorul de energie termica, ca urmare a interventiilor Primariei, petentul va obtine cu titlu gratuit o solutie tehnica si practica privind pastrarea echilibrului termic in blocul unde se monteaza centrala de apartament", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta asociatiile de proprietari, precum si SC "CET".
Important de mentionat este ca masurile restrictive in ceea ce priveste debransarea de la reteaua centralizata de termoficare au devenit obligatorii din data de 12 august. Practic, de luna trecuta, solicitantii avizului final de debransare sint obligati sa respecte cerintele impuse de aplicarea regulamentului elaborat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), adoptat si modificat ulterior de parlamentul local, la jumatatea lunii iulie. Astfel, noile reguli impun prezentarea odata cu cererea de debransare a unei documentatii stufoase pentru obtinerea careia solicitantul trebuie sa cheltuiasca milioane de lei vechi. De asemenea, trebuie precizat ca, la inceputul lunii iulie, a venit o adresa de la ANRSC prin care se cerea suspendarea debransarilor de la sistem, incepind cu data de 7 iulie, pina la intrarea in vigoare a noului regulament. Astfel, cererile care au primit avizul favorabil au fost cele inregistrate pina in data de 7 iulie, in timp ce pentru cele inregistrate dupa aceasta data li s-a comunicat petentilor ca va trebui sa se conformeze regulilor ce urmau sa fie aprobate in Consiliul Local Municipal.
Cea mai recenta statistica arata ca la 26.000 apartamente cite mai erau racordate sistemului centralizat, dintr-un total de circa 50.000 de apartamente la nivel de municipiu, au depus cereri de debransare pina la inceputul lunii iulie circa 1.000 de proprietari. Dintre acestea, aproape 10% au primit aviz favorabil pe vechile reguli de debransare.