"Nu am sa las institutele de cercetare prada unor rechini imobiliari" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu am sa las institutele de cercetare prada unor rechini imobiliari"

Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este hotarita sa nu favorizeze asociatiile salariatilor in cadrul proceselor de privatizare a institutelor de cercetare-dezvoltare care obtin venituri preponderent din alte activitati, mai cu seama chirii, decit activitatea de cercetare-dezvoltare. Asta pentru ca, potrivit scenariului prezentat de catre autoritate, in spatele asociatiilor salariatilor din institutele de cercetare s-ar afla "rechini imobiliari", interesati doar de premiza obtinerii unor venituri impresionante din valorificarea activelor imobilizate ale acestor institute de cercetare. "Cum pot unii oameni sa sustina ca apara cercetarea In Romania, referindu-se la asa-zise institute de cercetare care obtin Intre 70 si 95% din venituri din alte activitati In afara cercetarii, mai cu seama din Inchirieri de spatii?", a declarat revoltat presedintele AVAS. In plus, sursa citata a mai subliniat intr-un comunicat de presa ca actul normativ privind privatizarea institutelor de cercetare favoriza Asociatiile Salariatilor, prin grila de precalificare, dar ca din experienta de pina acum AVAS a constatat ca acesti cumparatori nu au investit In cercetare, iar imobilele au fost In continuare folosite pentru Inchiriere, spre profitul unor persoane fizice. "Nu am sa las institutele de cercetare, unde AVAS este actionar majoritar, prada unor rechini imobiliari care se folosesc de Asociatiile Salariatilor pentru a-si atinge scopurile. De asemenea, nu voi lasa acesti rechini imobiliari sa dezinformeze publicul larg, spunind ca un institut al modei, de pilda, cum este IMOD, care obtine 95% venituri din chirii, ar trebui privatizat dupa legislatia specifica institutelor de cercetare, ca si cum acolo s-ar studia mecanica cuantica, iar In lipsa lui cercetarea In Romania s-ar prabusi", se arata in acelasi comunicat.

"Nu exista nici o justificare economica pentru favorizarea Asociatiilor de Salariati"

AVAS si-a fundamentat pozitia pornind de la raportarile primite de la cele 17 institute de cercetare din portofoliu la care detine pachetele majoritare de actiuni, potrivit carora 12 societati obtin majoritatea veniturilor din inchirierea spatiilor din proprietate. Important de mentionat este ca printre cele 12 institute nominalizate se numara si "Ceprohart" SA Braila. Concret, institutul de cercetare brailean se afla pe locul 6 in topul societatilor de profil din tara care obtin majoritatea veniturilor din alte activitati decit cea de baza. Astfel, "Ceprohart" SA Braila a obtinut anul trecut aproape 80% din venituri din alte activitati si doar 20,09% din activitatea de cercetare. In plus, pentru 2005 societatea braileana a raportat o pierdere de 35.915 RON si a acumulat datorii totale de 2,802 milioane RON.
In concluzie, conducerea AVAS a subliniat ca pentru institutele care obtin venituri semnificative din activitatea de cercetare, autoritatea va aplica prevederile HG 2193/2004, potrivit carora oferta tehnica este predominanta si se pune accent pe pastrarea obiectului de activitate, a salariatilor Incadrati pe functii de specialitate, precum si valorificarea si dezvoltarea drepturilor de proprietate intelectuala existente In patrimoniul societatii. In cazul institutelor ale caror venituri provin din alte activitati decit cea de cercetare-dezvoltare, asa cum este cazul si SC "Ceprohart", AVAS va aplica una din metodele de privatizare care asigura obtinerea celui mai bun pret pe actiune. "Astfel, vinzarea se va face tinind cont de rezultatele rapoartelor de evaluare, care iau In calcul atit patrimoniul societatii cit si valoarea activitatii desfasurate. Nu exista nici o justificare economica pentru favorizarea Asociatiilor de Salariati", a concluzionat presedintele AVAS. In cazul "Ceprohart" salariatii s-au constituit in asociatie si au in plan sa participe ca ofertanti la privatizarea societatii.
Important de mentionat este ca potrivit datelor prezentate de catre AVAS, din 1993 si pIna in prezent, au fost privatizate 79 de institute de cercetare, dintre care 26 au fost cumparate de Asociatiile Salariatilor si numai 8 contracte au avut obligatii investitionale.
Din cele 17 institute de cercetare din portofoliul AVAS, doua cu obiect de cercetare in domeniul stiintelor fizice si naturale, se afla deja In proceduri de privatizare pe baza HG 2193/2004.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro