"Nu exista nici o justificare economica pentru favorizarea Asociatiilor de Salariati"
AVAS si-a fundamentat pozitia pornind de la raportarile primite de la cele 17 institute de cercetare din portofoliu la care detine pachetele majoritare de actiuni, potrivit carora 12 societati obtin majoritatea veniturilor din inchirierea spatiilor din proprietate. Important de mentionat este ca printre cele 12 institute nominalizate se numara si "Ceprohart" SA Braila. Concret, institutul de cercetare brailean se afla pe locul 6 in topul societatilor de profil din tara care obtin majoritatea veniturilor din alte activitati decit cea de baza. Astfel, "Ceprohart" SA Braila a obtinut anul trecut aproape 80% din venituri din alte activitati si doar 20,09% din activitatea de cercetare. In plus, pentru 2005 societatea braileana a raportat o pierdere de 35.915 RON si a acumulat datorii totale de 2,802 milioane RON.
In concluzie, conducerea AVAS a subliniat ca pentru institutele care obtin venituri semnificative din activitatea de cercetare, autoritatea va aplica prevederile HG 2193/2004, potrivit carora oferta tehnica este predominanta si se pune accent pe pastrarea obiectului de activitate, a salariatilor Incadrati pe functii de specialitate, precum si valorificarea si dezvoltarea drepturilor de proprietate intelectuala existente In patrimoniul societatii. In cazul institutelor ale caror venituri provin din alte activitati decit cea de cercetare-dezvoltare, asa cum este cazul si SC "Ceprohart", AVAS va aplica una din metodele de privatizare care asigura obtinerea celui mai bun pret pe actiune. "Astfel, vinzarea se va face tinind cont de rezultatele rapoartelor de evaluare, care iau In calcul atit patrimoniul societatii cit si valoarea activitatii desfasurate. Nu exista nici o justificare economica pentru favorizarea Asociatiilor de Salariati", a concluzionat presedintele AVAS. In cazul "Ceprohart" salariatii s-au constituit in asociatie si au in plan sa participe ca ofertanti la privatizarea societatii.
Important de mentionat este ca potrivit datelor prezentate de catre AVAS, din 1993 si pIna in prezent, au fost privatizate 79 de institute de cercetare, dintre care 26 au fost cumparate de Asociatiile Salariatilor si numai 8 contracte au avut obligatii investitionale.
Din cele 17 institute de cercetare din portofoliul AVAS, doua cu obiect de cercetare in domeniul stiintelor fizice si naturale, se afla deja In proceduri de privatizare pe baza HG 2193/2004.