"Nu vrem monitorizare, Posta are profit mare!", "Guvernanti, nu ne lasati sa murim infometati!". Piata Independentei a rasunat, ieri, timp de jumatate de ora, de lozincile salariatilor de la Posta Romana, nemultumiti fiind de faptul ca din cauza includerii companiei pe lista de monitorizare a FMI, nu pot avea conditii de munca si salarii decente. Toate categoriile de personal din cadrul structurii teritoriale a companiei au avut reprezentanti in rindul manifestantilor - factori postali, soferii si manipulatorii de valori si oficiantele de la ghisee -, astfel de miscari de protest fiind organizate in toate resedintele de judet din tara. Cei aproximativ 100 de protestatari au scandat lozinci impotriva Guvernului si au cerut in cor scoaterea Companiei Nationale Posta Romana de pe lista de monitorizare, astfel incit reprezentantii salariatilor sa poata negocia cu adevarat veniturile salariale ale angajatilor, in relationalitate directa cu volumul de munca pe care salariatii din Posta il au de indeplinit. In timpul pichetarii de ieri, Marian Gheorghe, liderul organizatiei sindicale, a anuntat inca o data programul actiunilor de protest ce se vor derula de vineri, 9 februarie, si a reamintit ca derularea acestora nu va consta in intreruperea lucrului. "De vineri, 9 februarie, factorii nu vor mai duce nici 100 de grame in plus fata de greutatea admisa, nu va mai ramine nimeni peste orele de program, indiferent de numarul de scrisori, ziare, recomandate, pensii si mandate ramase nedistribuite. Nici factorii postali si nici oficiantele de la ghisee nu vor mai face nici un demers pentru simplificarea activitatii sau pentru ajutorul clientilor, in afara de cele prevazute strict in instructiunile de serviciu", a explicat Marian Gheorghe, apreciind ca, in foarte scurt timp, in contextul in care nu se va mai munci peste program, activitatea companiei va fi blocata.
Liderul sindical a fost chemat la discutii de catre prefectul judetului, Nicolae Mitroi, ocazie cu care reprezentantul Guvernului in teritoriu a recunoscut ca salariatii Postei au conditii grele de munca si ca pina la urma, in comparatie cu alte sindicate nu au fost vehementi in a-si sustine revendicarile. "Mi se pare chiar ciudat ca nu v-ati mainifestat pina acum nemultumirile si ca ati fost cuminti. Inteleg ca nu cereti salarii mai mari, ci doar o revizuire a listei privind monitorizarea FMI. O sa transmit nota dumneavoastra de protest catre Guvern si cred ca in conditiile in care se vor centraliza la Bucuresti in numar mare astfel de documente, din intreaga tara, cei cu putere de decizie se vor gindi si la solutii pentru a satisface revendicarile dumneavoastra", a spus Mitroi.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca sustine scoaterea CN Posta Romana de pe lista societatilor monitorizate si a facut demersurile necesare pentru inceperea acestui proces. "Intrucit procesul scoaterii CN Posta Romana de pe aceasta lista se afla in derulare, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu considera oportune miscarile de protest ale salariatilor companiei", se mai arata in acelasi material