Mergi la conţinutul principal

O adeverinţă de salariu falsă face cât toţi banii de la “Provident”

• un grup de ţepari format din opt persoane, printre care chiar un agent al “Provident”, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de înşelăciune, fals în înscrisuri şi uz de fals • cu ajutorul adeverinţelor puse la dispoziţie de un inculpat, care atesta calitatea de angajaţi a celor împrumutaţi, a fost contractată suma de  21.740 lei • totul s-a dat peste cap după ce s-a făcut plângere, iar procurorii au dat startul anchetei

 

Opt brăileni au ajuns în faţa instanţei după ce au obţinut ilegal credite de la 'Provident”. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au definitivat cercetările într-un amplu dosar, infracţiunile comise fiind de înşelăciune, fals în înscrisuri, uz de fals şi complicitate la comiterea acestor fapte penale. Printre autori este şi un agent al “Provident”, care, deşi ştia de adeverinţele de salariu false, a dat girul pentru obţinerea creditelor. Suma totală contractată de la unitatea bancară se ridică la aproape 22.000 lei, aceasta fiind recuperată.

Potrivit rechizitoriului parchetului, în iulie 2013, SC Provident Financial a formulat plângere împotriva a şapte brăileni, pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi uz de fals. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ionuţ T., de 36 de ani, Ionuţ M., de 29 de ani, Cosmin C., de 26 de ani,  Marius I., de 28 de ani, Laurenţiu M., de 52 de ani,  Cătălin B., de 28 de ani, Elena V, de 53 de ani. Alături de aceştia este inculpat şi  George M., de 41 de ani, agent al Provident.

Potrivit procurorului, inculpatul Ionuţ T., în perioada decembrie 2012 – martie 2013, folosindu-se de calitatea de administrator al SC RELCIN Consulting Srl, şi-a oferit sprijinul şI a indus în eroare mai multe persoane, semnând şase adeverinţe care atestau, în fals, calitatea de angajat al acestei societăţi, pentru şase brăileni, în înţelegere cu fiecare dintre victime şi agentul Provident.

După cum arată procurorul de caz, din constatări a rezultat faptul că, la data de 17 decembrie 2012, Ionuţ M. a contractat un credit de la Provident, în valoare de 1.750 lei folosind o adeverinţă de venit emisă de SC Relcin Consulting Srl. Conform adeverinţei emise de Ionuţ T., cel care a cerut împrumutul era angajat al firmei respective în funcţia de operator date. Din declaraţiile lui Ionuţ M. a rezultat faptul că a acceptat propunerea lui Ionuţ T. de a face un împrumut întrucât acesta avea probleme financiare. Banii au ajuns la Ionuţ T. iar Ionuţ M. nu a recunoscut fapta comisă, considerând că a ajutat un prieten. Problema a fost că ITM a comunicat faptul că numitul Ionuţ M. nu figurează angajat al firmei “Relcin Consulting”

La data de 24 ianuarie 2013, numitul Cosmin C. a contractat un credit tot de la Provident, în cuantum de 1.750 lei, folosind tot o adeverinţă emisă de SC Relcin Consulting, emisă tot de  Ionuţ T. În faţa anchetatorilor, acesta a spus că a acceptat propunerea lui Ionuţ T. de a face un împrumut întrucât acesta a avut două decese în familie şI a vrut să îl ajute. La data de 13 februarie 2013, numitul Marius I. a luat şI el un credit, de 1.750 lei, tot cu ajutorul unei adeverinţe de venit emisă de Ionuţ T., prin care se arăta calitatea de angajat la aceeaşi firmă “Relcin Consulting”. La rândul său, Laurenţiu M. a obţinut un credit, tot de 1.750 lei şI cu tot ajutorul adeverinţei de salariat care nu reflecta realitatea. A venit rândul inculpatului  Cătălin B. să ia un împrumut, tot de la Provident, în martie 2013, cu aceeaşi valoare 1.750 lei, adeverinţa falsă de salariat al firmei “Relcin Consulting” fiind cea care l-a ajutat. Pe lista cu împrumutaţi este şi Elena V., ea reuşind să obţină un credit de la Provident de 4.000 lei, ce reprezenta în fapt o refinanţare, cu ajutorul adeverinţei emise la data de 27 martie 2013.

Cel care a semnat contractele şi actele necesare pentru obţinerea banilor, arată procurorii, a fost inculpatul  George M., cercetările efectuate evidenţiind faptul că acesta era chiar agent Provident şi chiar ştia că adeverinţele sunt false.

După cum au stabilit anchetatorii, în perioada 2012- 2013, numitul  Ionuţ T. i-a solicitat agentului să contracteze un împrumut de la “Provident”  iar după primul împrumut, acesta a mai cerut un credit dar nu i-a fost aprobat. Având nevoie de bani, cel în cauză i-a comunicat ulterior agentului Provident că a găsit un prieten care îl poate ajuta cu un împrumut, fiind vorba de  Ionuţ M. După un prieten, au mai venit şI alţii, astfel că s-au dat mai multe credite cu aceleaşi adeverinţe false.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro