Lotul naţional feminin de canotaj al României se află în această perioadă la Lake Karapiro, în Noua Zeelandă, unde, începând de pe 31 octombrie, va participa la Campionatul Mondial, iar printre cele 15 sportive care au făcut deplasarea se numără şi multipla campioană europeană, brăileanca Nicoleta Albu.
Sportiva, care s-a născut în anul 1988, în Brăila, va lua startul în două dintre cele trei probe la care va fi prezentă ţara noastră, la dublu rame, alături de Camelia Lupaşcu, şi la 8+1 rame.
Deşi are doar 22 de ani, ţinând cont de palmaresul impresionant obţinut până în prezent, Nicoleta Albu poate fi considerată cea mai valoroasă sportivă brăileană a momentului, iar salba de succese obţinute de ea se poate mări cu alte două medalii strălucitoare începând cu 1 noiembrie, ziua în care va debuta la mondialele din Noua Zeelandă.
Pentru canotoarea brăileană a fost un an greu, dar plin de satisfacţii, pentru că, în septembrie, şi-a apărat titlul european cucerit cu un an în urmă la dublu rame, împreună cu colega sa de club, Camelia Lupaşcu. Plecate de pe culoarul al patrulea, la Campionatele Europene de Canotaj, care s-au desfăşurat la Montemor-O-Velho, în Portugalia, româncele au dominat cursa de la început pâna la final şi au oprit acele cronometrului la 7 minute şi 22.89 secunde.
Cu toate că antrenorul lotului naţional feminin de canotaj, Mircea Roman, a declarat înainte de plecarea în Noua Zeelandă că diferenţa de fus orar poate influenţa evoluţia sportivelor, Nicoleta Albu a spus că s-a acomodat rapid cu fusul orar şi se gândeşte la medalia din cel mai strălucitor metal la această competiţie.
"A fost uşor să ne acomodăm pentru că la Lake Karapiro am ajuns seara şi ne-am culcat imediat. A doua zi am început antrenamentele şi totul decurge conform dorinţelor noastre. Ne-am propus să ne întoarcem acasă cu cele mai strălucitoare medalii", a declarat telefonic Nicoleta Albu, pentru cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei".
Triplă campioană europeană - dublă vicecampioană mondială de seniori
Nicoleta Albu s-a născut la Brăila şi nu a practicat niciun alt sport înainte de canotaj. De fapt, canotajul a fost opţiunea fratelui său, Sorin Albu, la rândul lui multiplu medaliat naţional la canoe. Sorin şi-a început cariera la CSM Brăila, s-a transferat apoi la Dinamo, unde a obţinut mai multe clasări pe podium în competiţiile interne de canoe, însă el nu i-a recomandat surorii sale să meargă la kaiak canoe, ci la canotaj, şi nu la Dinamo, ci la clubul Olimpia Bucureşti. Aşa a ajuns sportiva în capitală, în vara lui 2002, şi, din toamna aceluiaşi an, s-a transferat şi cu şcoala la Snagov. După doar un an an, mai precis în 2003, a cucerit prima medalie în competiţiile naţionale şi prima internaţională, la Balcaniada de juniori. Nicoleta Albu a adus apoi României şi, implicit clubului Olimpia Bucureşti, 3 medalii de aur şi una de bronz la Campionatele Europene de canotaj pentru seniori şi, tot la această categorie de vârstă, şi-a trecut în cont şi 2 medalii de argint la Campionatele Mondiale. "A fost foarte greu la început, dar cu multă muncă au apărut şi primele performanţe pe plan naţional şi apoi în competiţiile internaţionale. Este dificil să ajungi pe culmile performanţei, dar şi mai greu să te menţii acolo", a punctat tripla campioană europeană. Din 2010, Nicoleta Albu s-a transferat la clubul Dinamo Bucureşti, acolo unde a activat şi fratele ei, Sorin.
Acum, aflată în faţa unei noi participări la mondiale, prima însă sub culorile noului club, sportiva îşi doreşte să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. "Am 2 medalii de argint la seniori, 2 de aur şi 2 de argint la tineret şi acum sper să mi se îndeplinească visul la aceste mondiale, să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la seniori", a mai adăugat sportiva brăileană.