O lume a iluziilor - «La grande magia» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O lume a iluziilor - «La grande magia»

Cât este realitate şi cât este iluzie în ceea ce trăim, ce înseamnă timpul şi ce s-ar întâmpla dacă, în mod cu totul neaşteptat, miraculos, s-ar opri? La aceste întrebări şi la alte chestiuni de filosofie oferă un posibil răspuns spectacolul "La grande magia" regizat de Radu Nichifor. Textul a fost scris în 1948, dar regizorul a reuşit să evidenţieze pregnanta sa actualitate.
Timp de două ore şi jumătate, în sala de la Casa Tineretului spectatorii au intrat în lumea unui iluzionist scăpătat, care supravieţuia dând spectacole în hoteluri. Nevoia de bani l-a îndemnat să facă o farsă, care apoi l-a costat mult mai mult decât se aştepta. S-a jucat cu iluzia, dorind să nu rănească, şi a ajuns să facă un experiment periculos cu un bărbat îndrăgostit, oferindu-i iluzia unei iubiri perfecte.
Cei doi protagonişti, Valentin Terente şi Lucian Pânzaru au reuşit să convingă şi să construiască o poveste emoţionantă, misterioasă, ciudată, să ducă spectatorii în lumea provocatoare a iluziei. Alături de ei în acest demers s-au remarcat alţi doi actori, Elena Andron, soţia magicianului, o adevărată pată de culoare temperamentală în lumea aceea în care nu era de bon ton să-ţi dai frâu liber gândurilor şi sentimentelor, şi Marius Exarhu, care a fermecat publicul deşi nu a avut decât un rol episodic. Şi Narcisa Novac a fost o adevărată apariţie din toate punctele de vedere, şi vizual, dar şi artistic, dovedind convingerea regizorului, că ea are un mare potenţial şi că va oferi brăilenilor şi alte surprize dacă i se va oferi ocazia. Lumea creată de Radu Nichifor într-o staţiune turistică la malul mării s-a bazat şi pe evoluţiile celorlalţi actori din trupă, fiecare reuşind să creeze acea tuşă necesară pentru a figura lumea în care iluzia se îmbina cu realitatea: Radu Horghidan, Dan Moldoveanu, Iulia Vasilescu, Adrian Ştefan, Costică Burlacu, Monica Ivaşcu, Alexandru Marin, Emilia Mocanu, Wanessa Radu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Corina Borş şi Ionel Spălatu.
Scenografia spectacolului îi aparţine Vioarei Bara, textul lui Eduardo de Filippo a fost tradus de Horia Gârbea, pentru momentele de magie a fost consilier Andrei Teaşcă de la Teatrul de Magie Bucureşti, iar fotografiile sunt realizate de Radu Aramă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro