Ochiul bionic, aproape gata de implanturi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ochiul bionic, aproape gata de implanturi

Cercetătorii vor testa un nou ochi bionic despre care se crede că va asigura pacienţilor o acuitate vizuală îmbunătăţită de câteva ori faţă de sistemele actuale.
Ochiul bionic Phoenix99, dezvoltat de inginerii de la Universitatea New South Wales, este un sistem integrat care se poate implanta şi aduce câteva noutăţi în tehnologia stimulării neuronale. Dispozitivul, care şi-a demonstrat cu succes capabilităţile în testele pre-clinice datorită muncii colective a unei echipe de chirurgi din Sydney, a primit recent finanţare pentru a ajuta oamenii de ştiinţă să ajungă într-o nouă etapă a cercetării, implantul uman, potrivit ştirilor TVR.
În cadrul testelor pre-clinice pacienţii au învăţat să folosească noua tehnologie în acelaşi mod în care o persoană cu un implant cohlear "ştie" să descifreze impulsurile electrice primite de la dispozitiv.
Profesorii australieni au început cercetările la ochiul bionic încă din 1997 cu scopul de a reda vederea persoanelor afectate de retinită pigmentoasă - principala cauză de orbire în rândul tinerilor şi o degenerescenţă maculară datorată înaintării în vârstă.

2 milioane de oameni, posibil salvaţi de la orbire

Retinita pigmentoasă este o boală degenerativă care afectează până la 2 milioane de persoane la nivel global. Simptomele apar în general la pacienţii ajunşi la vartă de 30 de ani şi pot duce la orbire totală în 10 ani. În timp ce medicamentele pot încetini evoluţia bolii, acestea sunt scumpe şi disponibile în doar câteva ţări, iar oamenii de ştiinţă încă nu au un leac pentru această maladie.
Singura metodă de a reda vederea persoanelor afectate de retinită pigmentoasă ar putea fi reprezentată de vederea bionică, iar în 2012 inginerii australieni au făcut parte dintr-o echipă care a testat mai întâi un prototip de implant parţial pe 3 pacienţi cu retinită pigmentoasă.
Dispozitivul a fost realizat din 24 de electrozi implantaţi prin care pacienţii au putut vedea puncte luminoase, numite fosfene. Cu ajutorul unor camere speciale, subiecţii au putut aprecia distanţe cu ajutorul fosfenelor care apăreau mai luminoase când obiectele erau mai aproape de ei. Faţă de vechiul prototip, noul dispozitiv Phoenix99 este sută la sută implantabil şi promite o mai bună acuitate vizuală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro