Stimați angajați ai statului și distinși miniștri care v-ați prăfuit pantofii, ani la rând, să vizitați șantierul bazinului olimpic de înot din Brăila, o mai scăldați mult așa, cu ”o să” , ”urmează”, ”facem și dregem”, ” nu putem” ?! Sau încheiem și noi un proiect, în secolul ăsta? Nu de alta, dar la rezilieri nu vă întrece nimeni. Cu împărțirea contractelor stați mai greu.
Mie mi se pare cel puțin suspect să reziliezi un contract al unui obiectiv de investiții, realizat în proporție de 95% ! E drept, nici constructorul nu a avut o alonjă de învingător, dar nici statul nu te lasă să câștigi, așa ușor...!
Totuși, vorbim de un proiect absolut necesar, frumos, îndrăzneț, de ordinul a 8 milioane de euro. Vorbim de un proiect promis încă din 2010, care timp de 5 ani, a așteptat o soluție de finanțare. Problema banilor s-a rezolvat. Contractul a fost atribuit unui constructor din București, care în primăvara lui 2015 săpa deja groapa primului bazin. Asta, până a dat de apă. Că, na! Pânza freatică i-a luat prin surprindere. ”Era mai ridicată decât se așteptau”, se scuzau muncitorii la acea vreme, fără să arate cu degetul spre cei care au întocmit studiul geotehnic. Doar ei și-au asumat vina și au mers mai departe. Astfel, au apărut primele întârzieri și blocaje pe șantier. S-a remediat această problemă, dar au urmat altele. Ulterior, a intervenit un litigiu între constructor și finanțator, care avea să reducă viteza de lucru de pe șantier, din cauza prețurilor neactualizate practicate de CNI, încălcându-se astfel prevederile contractuale asumate. În 2020, prețurile la materialele de construcții erau, din nou, mai mari, iar în pandemie au depășit orice așteptări! Constructorul a făcut numeroase interpelări la minister și la CNI pentru rezolvarea acestei probleme, timp în care lucrările la bazin au plutit în derivă. Și au tot plutit în derivă, că nici bine nu se usca semnătura unui premier, că apăreau alții. Așa se face că în doar 6 ani, România a schimbat 11 premieri ! Iar dacă mai numărăm și miniștrii numiți de fiecare în parte o să aflăm în ce birouri și în câte sertare s-au pierdut interpelările constructorilor pentru actualizările de prețuri.
Și cam așa s-a ajuns în vara lui 2021, când ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, vizita șantierul bazinului olimpic de înot din Brăila și s-a arătat nemulțumit că nu a văzut înaintea sa muncitori și motoarele pornite pe șantier. La doar o lună, ministrul anunța deja că a demarat procedura de reziliere a contractului privind construirea bazinului olimpic de înot din municipiul Brăila, pentru ”slaba mobilizare” de pe șantier. Nu l-au interesat nici motivele, dar nici soluțiile favorabile sportului de performanță. Nu. A vrut doar să arate cine are mușchii mai mari, neuroni mai puțini și interese contractuale mai avantajoase. Distinși miniștri, dar cât credeți că o mai scăldați așa?! Nu de alta, dar la felicitări sunteți primii. Toți v-ați bucurat de performanța lui David Popovici, la Budapesta, dublu campion mondial, la doar 17 ani. Toți l-ați felicitat, dar cum l-ați ajutat? BRAVO lui! RUȘINE vouă!