O creştere a taxelor cu 50% ar reduce numărul de fumători cu 49 milioane în întreaga lume, în următorii trei ani, iar aproximativ 11 milioane de vieţi ar fi salvate, susţin experţii OMS.
Tutunul provoacă aproape şase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv. Dacă tendinţele actuale continuă, tutunul va ucide anual 8 milioane de oameni din întreaga lume începând din 2013, potrivit expertului OMS, Ayda Yurelki.
O creştere medie cu 10% a preţurilor la ţigări reduce consumul cu 4% în ţările bogate şi cu aproximativ 5% în ţările sărace sau cu venituri medii.
Experţii OMS au calculat că, dacă toate ţările ar creşte taxele la tutun cu 50%, guvernele ar strânge 101 miliarde dolari ca venituri suplimentare, sumă care ar putea fi folosită pentru investiţii în alte domenii ale sănătăţii publice.
Efectele devastatoare ale tutunului au fost relevate în urma unor statistici cu adevărat înspăimântătoare. În secolul XX, spre exemplu, nu mai puţin de 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului, estimându-se că, dacă se va merge în acelaşi ritm, în secolul în care trăim, numărul celor decedaţi din cauza tutunului va ajunge la 1 miliard. În urma cercetărilor făcute sau comandate, în special de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au rezultat cifre mai mult decât îngrijorătoare. Astfel, la fiecare 8 secunde, cineva moare din cauza bolilor provocate de fumat. 5 din 10 fumători mor din cauza cancerului, infarctului sau atacului cerebral, cauzate de fumul de ţigară, cea mai des întâlnită boală fiind cancerul, care ucide 2 din 10 fumători. Dintre cei diagnosticati cu cancer pulmonar, 90% mor din cauza acestei maladii. Cu alte cuvinte, a cincea parte din oamenii care mor în fiecare an, mor din cauza bolilor provocate de tutun.
În România, fumează aproximativ 5 milioane de oameni, reprezentând peste un sfert din populaţia ţării, cifre care ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Din nefericire, numărul celor care cad în plasa acestui viciu necruţător, creşte de la an la an mai ales în rândul minorilor, România fiind lider european şi la acest capitol.