Pâinea nu mai poate conţine alţi coloranţi decât caramelul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pâinea nu mai poate conţine alţi coloranţi decât caramelul

Peste o săptămână va intra în vigoare mult-aşteptatul ordin al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), menit să facă ordine în reţetele de pâine şi produse de panificaţie. De la mijlocul lunii ianuarie, pâinea, precum şi alte produse de panificaţie nu mai pot conţine coloranţi, cu excepţia E 150 a-d, adică a caramelului, cel mai utilizat colorant în industria alimentară. Conform Ordinului ANPC nr. 392/2013, "produsul de panificaţie este cel obţinut prin frământarea, fermentarea şi coacerea în condiţii adecvate a diferitelor sortimente de făină, utilizate singure ori în amestec, cu apă potabilă, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fără sare iodată, cu sau fără enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fără alte adaosuri". Excepţie de la această definiţie fac produsele de panificaţie cu umpluturi. Astfel, conform recentului act normativ, nu se va admite prezenţa în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d, respectiv zaharuri şi melase caramelizate, la pâinea din malţ. Potrivit specialiştilor, E 150 este cel mai utilizat colorant din industria alimentară, care se găseşte în patru forme: E 150a (caramel simplu) - un colorant natural, care poate fi obţinut însă şi din organisme modificate genetic, E 150b (caramel de sulfit de sodiu) - colorant artificial; E 150c (caramel amoniacal) - colorant artificial, E 150d (caramel sulfit de amoniu) - colorant artificial.

"Este o veste cât se poate de bună pentru că este vorba despre sănătatea populaţiei, ştiut fiind că toţi românii consumă pâine. Mai mult, după cum se cunoaşte pâinea neagră, de exemplu, este consumată în special de cei suferinzi care au nevoie de fibrele naturale, şi nu numai, din făina neagră folosită pentru obţinerea acestui sortiment. Este injust faţă de aceşti consumatori să le vinzi drept pâine neagră, pâine albă colorată artificial. Pentru fabrica noastră nu este o problemă aplicarea noilor reguli pentru că moara proprie produce atât făină albă, cât şi făină neagră. Un alt aspect demn de remarcat este acela că termenul de valabilitate pe care-l dăm noi propriilor produse este de circa 3 zile faţă de două sau chiar 3 luni de zile în cazul altor producători. Ce înseamnă asta? Înseamnă că produsele noastre sunt obţinute fără a folosi tot felul de chimicale care prelungesc viaţa la raft a produselor de panificaţie", ne-a declarat omul de afaceri Cristache Ghionea, vicepreşedinte al ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România) şi administratorul unei afaceri de profil în localitatea Chiscani.
O altă noutate adusă de ordinul ANPC este aceea că pâinea şi produsele de panificaţie vor putea avea orice cantitate doreşte operatorul economic, în contextul în care reglementările actuale impuneau ca pâinea să aibă minim 300 de grame, creşterea gramajului fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. De asemenea, noutăţi apar şi în ce priveşte informaţiile ce trebuie trecute pe etichetă precum şi regulile de informare a consumatorilor în cazul pâinii şi produselor de panificaţie neambalate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro