Pământ pentru Niţă! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pământ pentru Niţă!

Anual, Primăria Brăila pierde terenuri de mii de metri pătraţi printr-o metodă simplă dar eficientă, aplicată îndeosebi de mari afacerişti, dar şi de simpli cetăţeni. Asta în condiţiile în care, la ora actuală, autorităţile locale se plâng că nu există suficiente terenuri pentru construcţia de locuinţe. Mai precis, dacă e să-l credem pe cuvânt pe primarul Simionescu, Primăria ar fi pusă în faţa faptului împlinit şi ar fi obligată să concesioneze terenuri, fie ele de 50 de mp sau de 10.000 de mp, unor indivizi care au fost destul de deştepţi să profite de nişte lacune legislative de pe vremea lui Ceauşescu. Atunci se tranzacţionau numai imobilele, nu şi terenul de sub ele. După Revoluţie, majoritatea proprietarilor din Brăila au făcut demersurile necesare pentru cumpărarea, de la Primărie, a terenului de sub casele în care locuiau, de altfel, de ani de zile. Alţi proprietari au solicitat concesionarea acelui teren, pe perioade mari de ani sau pe durata existenţei construcţiei respective.

Se pare că mai există încă destule construcţii, în afara spaţiilor de locuit, edificate pe terenurile municipalităţii, terenuri pe care Primăria se vede obligată să le concesioneze proprietarilor acestor construcţii. "Nici mie nu îmi convine situaţia asta, dar practic nu avem ce face. Mă trezesc, în cazul firmelor, că au cumpărat clădiri, de cele mai multe ori dezafectate, împrăştiate pe suprafeţe mari de teren şi sunt pus în situaţia de a nu putea fragmenta în vreun fel terenul respectiv, pentru că tot trebuie să îşi tragă utilităţi, să construiască acolo, şi nici Primăria nu are cum folosi bucăţile care rămân. Nu putem cumpăra nici toate depozitele sau mai ştiu eu ce, ca să putem utiliza noi terenul. Apoi, mai sunt cazuri, cu persoane private, care acum nu ştiu câţi ani şi-au construit o casă de 50 de mp în mijlocul unui teren liber de 200 de mp. Deci, eu ce să fac acum? Să îl demolez? Nu pot. Nici restul de teren nu pot să îl folosesc, deci sunt nevoit să îl concesionez celui care are şi casa, ca măcar să încaseze şi primăria ceva de pe el", se justifică primarul Simionescu.

Nicu Niţă va plăti primăriei, lunar, 1.000 de lei pentru 2.500 de mp

Cel care a profitat, recent, de această situaţie este afaceristul brăilean Nicu Niţă. Acesta se zbate din 2007 să intre în posesia unui teren de 2.531 mp, de pe str. Magaziilor colţ cu Şos. Focşani, din simplul motiv că este proprietarul câtorva dărăpănături împrăştiate pe acea suprafaţă. Ieri, în cadrul CLM, după 4 - 5 încercări, consilierii de la toate partidele au votat aproape în unanimitate pentru concesionarea directă a acestui teren firmei SC "Brai-Niţă" SRL Brăila. În felul acesta Niţă va plăti o redevenţă lunară de 0,4 lei/mp, timp de 49 de ani. Mai precis, pentru utilizarea celor peste 2.500 de metri pătraţi, municipalitatea va încasa suma modică de 1.012 lei/lună, adică 10 milioane de lei vechi. De asemenea, întregul teren a fost evaluat la 81.444 lei, la un preţ de vânzare 32,18 lei/mp.

"Clădirile respective, dacă pot să le zic aşa, le-a luat Niţă de la UJECOP acum nu ştiu câţi ani. Apoi nu ştiu ce a mai făcut cu ele, dar sunt ale lui din nou. Şi de aia am şi scos acest proiect de câteva ori de pe ordinea de zi a CLM, din 2007 încoace, în speranţa că vom găsi o metodă de a nu-i da tot terenul. Dar nu avem încotro. Sunt în aşa fel poziţionate, că nu poţi să îi dai fix cât are sub clădiri. Şi când am văzut că acolo se adună şi munţi de gunoaie, iar primăria nu obţinea nimic de pe urma acelui teren, am decis să i-l concesionăm", declară primarul Simionescu.

Amintim că, în urmă cu câţiva ani, Niţă a făcut o afacere de milioane de euro, la propriu, vânzând către compania "RED" terenul pe care a fost construit complexul comercial "Armonia". Cu alte cuvinte, îşi permitea să cumpere teren în orice zonă poftea, fără să primească 2.500 mp din terenul şi-aşa insuficient al municipalităţii.

Dărăpănături plimbate de la un proprietar la altul

La proiectul de hotărâre aprobat ieri de către consilierii municipali apare anexat şi un document care dezvăluie traseul pe care l-au urmat "clădirile" respective în ultimii ani. Astfel, în octombrie 2004, firma falimentară SC "Taxi Internaţional Brai - Niţă" SRL Brăila a vândut unui anumit Soare Ioan câteva magazii, depozite, un cafe - bar, un magazin alimentar, un aprozar, nişte birouri şi o staţie de benzină pe suma de 36 de milioane de lei vechi. Mai târziu, cele două părţi implicate au convenit să schimbe denumirea unora dintre imobile, transformându-le, pe hârtie, în depozite şi şoproane. Apoi, în martie 2007, Ioan Soare a vândut firmei SC "Brai Niţă" SRL Brăila depozitele, şoproanele, spaţiile de desfacere şi birourile, de data aceasta pe 50 de milioane de lei vechi. Din acel moment, Niţă a încercat să obţină de la Primărie întreg terenul, asta deşi, practic, el deţine clădiri în suprafaţă totală de numai aproximativ 540 de mp, însă răspândite strategic pe toată suprafaţa.

Ieri, Nicu Niţă ne-a declarat că nu e treaba nimănui că a obţinut el acel teren şi că, de altfel, i se pare normal să îi revină: "Eu acolo mi-am început afacerile şi mi se pare normal să fie al meu. Au vrut unii să mă convingă să dărâm construcţiile ca să pună Primăria mâna pe acel teren, dar nu le-a mers. Acum e al meu aşa cum trebuia şi o să fac pe el o grădiniţă cu toate facilităţile pentru copii. Pentru cherceni. Nu fac golăneli de cârciumi sau biliard. Şi ce dacă am bani şi puteam să iau alte terenuri, eu l-am vrut pe ăsta, că aici mi-am început eu afacerile", a mai subliniat acesta.

Liberalii Broască şi Popa nu au fost de acord cu proiectul de concesionare

Deşi majoritatea consilierilor prezenţi la şedinţă ieri a votat pentru, au fost şi doi care nu au fost de acord cu această concesiune. Liberalul Vasile Broască a votat împotrivă, iar colegul său de partid Petrică Popa s-a abţinut, motivând că nu i se pare normal ca, pentru câteva magazii, Niţă să primească 2.500 de mp: "Hai să zicem că o suprafaţă de 1.000 şi ceva de metri pătraţi ar fi fost suficienţi, dar nu 2.500. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva", a punctat Broască în faţa colegilor din plen.

Întrebat dacă nu cumva crede că CLM tocmai i-a făcut un cadou lui Niţă, consilierul PSD Sorin Boşneag, a declarat că practic, după mai bine de 2 ani de tergiversări, aceasta a fost soluţia optimă pentru rezolvarea situaţiei de fapt: "Niţă nu e singurul în situaţia asta. Sunt mii de astfel de personaje, mai mult sau mai puţin importante. El acum a primit 2.500 de mp, dar au fost firme cărora a trebuit să le dăm 6.000 sau mai mulţi de metri pătraţi. Nu are nimeni afaceri cu el sau nu ştiu ce interese, aceasta a fost pur şi simplu singura soluţie la care am ajuns. Nu s-a făcut nicio mânărie". Aşa o fi, numai că este de notorietate că Niţă a ajutat în campaniile electorale mai toate partidele, în special PSD, iar la ultimele alegeri locale când a candidat la funcţia de primar, în turul II l-a sprijinit pe Aurel Simionescu.

Alţi 9.000 mp concesionaţi unor unităţi de producţie

De altfel, în şedinţa de ieri, Niţă nu a fost singurul concesionar fericit, lui adăugându-i-se încă două firme, "Cominco Grup" SRL Brăila primind 6.220 de metri pătraţi, iar "Teocam Impex" SRL Brăila 2.625 mp, terenuri aflate la fosta bază de producţie a Cooperativei Meşteşugăreşti Constructorul, din zona Industrială Nord.

Oficial, Niţă patronează două firme "sărăcuţe"


Nicu Niţă deţine, conform Registrului Comerţului, 3 societăţi comerciale, dintre care una a fost radiată. "TAXI INTERNATIONAL PERSOANE MĂRFURI BRAI NIŢĂ SRL" a fost radiată, data ultimei înregistrări în RC fiind 13 decembrie 2006. Niţă este asociat cu fiica sa, Mihaela Petre, care deţine 1% din acţiuni, la firma "MICOS TRADE" SRL Brăila, firmă care are ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. În 2007, "MICOS TRADE" a avut 18 angajaţi, o cifră de afaceri de 903.289 lei şi un profit brut de 18.044 lei. Cealaltă firmă deţinută de Niţă se numeşte "AGROTON LEG SRL" şi are ca obiect principal de activitate tot cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. În 2007, societatea a avut 5 angajaţi, o cifră de afaceri de 420.044 lei şi un profit brut de 83.473 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro