850 de tone de utilaje au ajuns la fier vechi
In ultima perioada, tot mai multe voci dau ca sigur scenariul lichidarii afacerii din Braila invocind in sustinerea teoriei deciziei luate de actionarul majoritar, firma "Merona Holding" din Elvetia condusa in prezent de o fiica a lui Dobrita, in timp ce nepotul fostului administrator unic conduce afacerea SC "PAL". Practic, in ultimul an, aproape intreg stocul de produse finite a fost lichidat, sediul societatii a fost mutat pe platforma de la Kilometrul 10, au fost valorificate la fier vechi instalatii intregi din fostele fabrici de mobilier si de chibrituri, mii de metri patrati de teren fiind vindute.
La acest moment, activitatea de productie a "PAL" este ca si inexistenta, pentru ca de pe liniile de productie ale fabricii de mobila, sau celei de melaminare a placilor de PAL, amplasate pe platforma de la Kilometrul 10, n-au iesit produse de serie.
Surse de incredere din societate au confirmat ca mare parte din utilajele care au functionat pina in urma cu citiva ani la punctele de lucru ale societatii au fost vindute fie ca intreg, fie pe bucati la pret de fier vechi, statistici in acest sens indicind circa 800 de tone de fier vechi valorificat, plus inca alte 50 de tone de motoare, din care aproape jumatate in stare de functionare.
Mina de aur
Practic, din fabrica de producere a placilor aglomerate din lemn (PAL) amplasata in apropierea trecerii bac de la Stinca n-au mai ramas decit ruinele unor imobile ale caror geamuri au fost demult sparte. Si fabrica de chibrituri amplasata in aceeasi incinta, insa pe strada Fabricilor, a impartasit aceeasi soarta atunci cind conducerea societatii a capitulat in razboiul cu mafia importurilor ilegale de chibrituri.
Nici atelierele de producere a pieselor de mobilier amplasate pe bulevardul Dorobanti sau pe strada Imparatul Traian nu au scapat de furia valorificarii resurselor de fier vechi, majoritatea utilajelor din dotare fiind vindute catre persoane fizice sau juridice. Astfel incit din atelierele de mobila ale caror produse, in parte unicate, au fost apreciate cu distinctii la o serie de tirguri nationale si internationale, nu au mai ramas decit cladiri goale si porti ferecate.
Un alt semnal care confirma intentiile de lichidare a afacerii a fost vinzarea unei bucati din terenul fostei fabrici de PAL din apropierea Barierei Calarasilor pentru edificarea amplasamentului hypermarket-ului "XXL MegaDiscount", surse imobiliare din piata estimind un pret de vinzare cifrat la 800.000 de euro (circa un milion de dolari). Ca termen de comparatie, tranzactia in urma careia s-a realizat privatizarea societatii "PAL", a fost in valoare de circa 2 milioane de dolari.
Asadar, numai din vinzarea unei suprafete infime in comparatie cu patrimoniul imobiliar disponibil spre valorificare, actionarul a recuperat jumatate din banii investiti initial. De altfel, aceeasi soarta ar urma sa o impartaseasca si parcelele de mii de metri patrati amplasate in spatele hypermarket-ului mentionat mai devreme, in zona Barierei Calarasilor, o veritabila atractie pentru piata imobiliara si o mina de aur pentru proprietar. Aceleasi atribute le au si terenurile amplasate in zona bulevardului Dorobantilor aproape de intersectia cu strada Garii, ori cel de pe Imparatul Traian in apropierea Garii Fluviale, terenuri care pe piata imobiliara valoreaza milioane de euro.
Datorii totale de mii de miliarde de lei vechi
Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a Ministerului Finantelor, societatea "PAL" SA a inregistrat un regres continuu al valorii cifrei de afaceri, in timp ce, la capitolul datorii, sumele inregistrate au crescut. Concret, de la 179 miliarde lei vechi - cifra de afaceri din 2002, s-a ajuns in 2005 la 6,7 miliarde lei vechi. In ceea ce priveste datoriile totale, acestea au crescut de la 660,6 miliarde lei vechi in 2002 la 2.871,5 miliarde lei vechi la finele anului 2005.
Important de mentionat este ca unitatea nu figureaza pe lista societatilor cu datorii la bugetul de stat consolidat. Legat de stocuri, situatia economico-financiara prezentata pe pagina MFP indica o scadere de la 44,3 miliarde lei vechi in 2002 la aproape 28 miliarde lei vechi in 2005, insa surse sigure din cadrul societatii ne-au informat ca valoarea stocurilor de marfuri si produse finite se cifreaza sub un miliard de lei vechi in prezent. Coroborat cu aceasta situatie trebuie mentionat ca veniturile totale raportate de societate au crescut in ultimii 3 ani: 122 miliarde lei vechi in 2003, 125 miliarde lei vechi - 2004, 200 miliarde lei vechi in 2005, cel mai probabil din vinzari de stocuri si fier vechi.
Legat de politica de personal, in perioada 2002-2005 numarul mediu de salariati a scazut exponential de la 1.056 la inceputul perioadei, la aproape 250 la finele anului 2005. Cea mai mare disponibilizare de personal efectuata de societate a avut loc in 2004, cind s-au inchis fabricile de mobila si de chibrituri, iar numarul mediu de angajati a scazut la 357 persoane comparativ cu 818 la finele anului 2003. Ca termen de comparatie, in 1990, "PAL" avea nu mai putin de 1.850 de angajati.
In momentul privatizarii, in societate mai lucrau 1.502 salariati, iar dupa mai multe valuri de disponibilizari, in ianuarie 2004, mai existau doar 504 persoane. In prezent, societatea mai are doar in jur de 100 de angajati.
Planuri mari ramase pe hirtie
Reamintim ca, din 1997, actionarul majoritar al "PAL" SA este firma elvetiana "Merona", apartinind unui roman emigrat in Elvetia, Stefan Dobrita. Noul proprietar al societatii brailene a anuntat, in urma cu 5 ani, ca va deschide o fabrica de p.a.l., pe platforma chimica, cumparind de la "Dunacor" - societate in lichidare - cea mai mare parte a halelor de productie. Investitia urma sa se ridice la 25 milioane de dolari, dar aceasta nu a fost finalizata nici acum.
Din 2004, "PAL" a devenit societate de tip inchis, iar actiunile unitatii au fost retrase de la tranzactionare de pe piata extrabursiera "Rasdaq". Aceasta ca efect a modificarii structurii actionariatului, in urma retragerii unor actionari si vinzarea actiunilor acestora catre "Merona Holding" AG - Elvetia, in cadrul ofertei publice obligatorii de preluare, lansata de actionarul elvetian.
Tot atunci actionarul unic a modificat si obiectul de activitate, odata cu statutul unitatii brailene. Astfel, obiectul principal de activitate este productia altor tipuri de mobilier (cod CAEN 3614), iar fabricarea de produse stratificate din lemn - placaj, panel, placi din aschii de lemn, placi fibrolemnoase etc. (cod CAEN 2020) - a ramas ca obiect secundar de activitate.
Nici conducerea societatii si nici reprezentantul salariatilor nu au fost de gasit pentru a comenta aceasta situatie.