Parcul Monument ar putea fi reabilitat de la zero | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parcul Monument ar putea fi reabilitat de la zero

Anul acesta municipalitatea are planuri mari pentru unul dintre locurile preferate de petrecere a timpului liber al brailenilor, mai precis Parcul Monument. Desi acesta nu a mai fost reabilitat de zeci de ani, este in continuare cautat de catre braileni atit vara, cind devine de-a dreptul neincapator, cit si iarna, cind singurul lucru pe care il poti face acolo sint plimbarile. In acest context, viceprimarul Tilea ne-a declarat ca s-a gindit sa faca tot posibilul pentru a introduce acest simbol al Brailei printre proiectele eligibile care pot primi finantare de la Ministerul Mediului. Asa cum ne-a informat vicele Tilea, municipalitatea doreste sa acceseze o linie de finantare in cadrul aceluiasi program in care a obtinut bani pentru reabilitarea taluzurilor ce marginesc faleza Dunarii si Gradina Mare. "In cadrul aceluiasi proiect lansat de Ministerul Mediului exista mai multe puncte de interes. Daca la prima depunere de proiecte, care a avut loc pina pe 15 august 2007, am reusit sa scoatem ceva banuti pentru reabilitarea taluzururilor, si ne-am miscat bine, in luna august a acestui an, am dori sa depunem proiectul de reabilitare a Parcului Monument. Parcul Monument are, cred, ca 100 de ani de cind Primaria orasului l-a ridicat si pina acum, in afara de asfaltarea citorva alei, mare lucru nu s-a facut". Tilea a mai precizat ca parcul este o ruina din absolut toate punctele de vedere si ca are nevoie imediata de o reabilitare de la "0": "Nu s-a facut nimic nici la capitolul impadurire, nici la capitolul destelenire a locurilor ce seamana a padure virgina, nici la schimbarea peisagera a zonelor verzi. Nu mai vorbim despre mobilierul stradal care arata cum arata. E foarte adevarat ca reabilitarea trebuie sa aiba un caracter de schimbare integrala a infrastructurii. In monument nu exista canalizari, nu exista scurgeri pluviale, nu exista apa curenta, nu exista sistem de irigatii, nu exista drenaje pentru aleile care nu au suprafete impermeabile, adica acele alei care au un pic de pietris pe ele si pe care apa balteste".


Parcul Monument ar putea include si un parc dendrologic

Tilea a mai facut referire si la ceea ce s-a dorit a fi un parc dendrologic, dar a sfirsit prin a deveni o incilceala de copaci, lastaris si gunoaie, si pe care ar dori sa o transforme in ceva deosebit: "Mai e suprafata de peste 4 ha ingradita cu gard de fier forjat pe care cineva a gindit-o cindva ca pe un parc dendrologic, sau gradina botanica. Investitia trebuie facuta pe un plan bine definit , iar daca o lucrare de constructie o poti programa de la o luna la alta, cresterea vegetatiei trebuie sa o gindesti pe urmatorii 10 ani minim. Dar voi avea in curind o intilnire cu directorul gradinii botanice de la Iasi care ma va sfatui ce putem face in legatura cu aceasta suprafata". Referitor la intregul parc, vicele a mai adaugat ca trebuie luata in considerare si construirea unor locuri de agrement pentru copii si adulti: "Intregul parc mai sufera de probleme legate de iluminat si trebuie regindit din punct de vedere urbanistic, referitor la spatiile de distractii. Parcul Monument ocupa o suprafata foarte mare, de citeva zeci de ha, si e strajuit de cele mai locuite suprafete din Braila, Viziru 1, 2, 3, Ansamblul Buzaului, Radu Negru, Hipodrom, care toate la un loc inseamna 2/3 din populatia orasului. Deci trebuie sa ne gindim la spatii de joaca pentru copii si un skate-park pentru adolescenti. Trebuie sa ne gindim la spatii de recreere pentru adulti...asta ar insemna terase, restaurante, locuri special amenajate pentru persoanele care vor sa stea in liniste fara a fi agresate sonor. Toate trebuie puse cap la cap, in baza unor studii facute de urbanisti, arhitecti peisageri, constructori, specialisti in parcuri dendrologice, gradini botanice". Tilea a tinut sa sublinieze faptul ca numai punerea la punct a unui asemenea proiect poate dura citeva luni bune, iar realizarea propriuzisa va insemna bani frumosi, insa a declarat ca se merita, deoarece ar fi cazul ca si brailenii sa se bucure de un parc de nivel european.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro