* pe 31 ianuarie, rangerii din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei au sesizat inspectorii DSVSA Brăila, după ce au identificat un mare număr de porumbei sălbatici morți * unii dintre aceștia fuseseră sfâșiați de șacali, astfel că nu se poate estima un număr real al păsărilor găsite moarte * șase probe prelevate de la fața locului au ajuns la Laboratorul Național de Referință - Institutul de Diagnostic și Sănătatea Animalelor București, care a confirmat temuta Boală Newcastle (pseudopestă aviară) * boala, pentru care nu există tratament, afectează păsările sălbatice și mai multe specii de păsări de curte (curci, porumbei, găini etc) * „Este cea mai de temut boală care afectează efectivul păsărilor de curte, cauzând pierderi mari”, avertizează dr. Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila
Avertisment pentru gospodăriile de păsări din vecinătatea Parcului Național Balta Mică a Brăilei. La finele săptămânii trecute, rangerii parcului au descoperit mai mulți porumbei sălbatici morți, unii dintre aceștia sfâșiați de șacali și au alertat autoritățile sanitar-veterinare. Probele trimise la București de către inspectorii DSVSA Brăila au confirmat existența Bolii Newcastle, cea mai de temut pseudopestă aviară, cunoscută în popor drept „ciuma găinilor”. Boala face prăpăd în păsările de curte dacă este scăpată de sub control, însă poate fi prevenită prin vaccinare.
„În data de 31.01.2025, rangerii din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei au notificat inspectorii DSVSA Brăila în legătură cu faptul că au identificat un număr mare de porumbei sălbatici morți. Inspectorii au realizat anchetă la fața locului și au eșantionat șase probe. Acestea au fost trimise pentru diagnosticare la LNR-IDSA București (Laboratorul Național de Referință - Institutul de Diagnostic și Sănătatea Animalelor - nr.r), iar conform buletinului de analiză emis (identificarea genomului virusului Bolii de Newcastle prin Real Time RT-PCR) probele au ieșit pozitive la pseudopesta aviară. DSVSA Brăila a întreprins toate măsurile legale în vigoare, în ceea ce privește gestionarea focarului de pseudopestă (Boala de Newcastle) apărut la păsările sălbatice din Balta Brăilei”, ne-a declarat dr. Costică Peltea, directorul Direcției Sanitare Verinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila.
Cea mai de temut boală a păsărilor, pentru care nu există leac
Pseudopesta aviară este o infecție care afectează păsările sălbatice, precum și mai multe specii de păsări de curte (curci, porumbei, găini ș.a.) cu virusul deosebit de virulent al Bolii Newcastle. Boala nu influențează în mod direct siguranța alimentară sau sănătatea publică. Este însă o boală de temut la nivel mondial, care se prezintă ca o boală respiratorie acută.
„Pseudopesta aviară este cea mai de temut boală care afectează efectivul păsărilor de curte, cauzând pierderi economice mari. Este o boală virală severă, sistemică și fatală. Din fericire, prevenția prin vaccinare este posibilă și accesibilă pentru orice gospodar”, precizează dr. Costică Peltea.
Forma clinică acută a Bolii Newcastle este cea mai des întâlnită dintre formele de pseudopestă aviară. Semnele bolii sunt cât se poate de clare: febră, lipsa poftei de mâncare, păsările beau multă apă (primul lucru pe care-l fac atunci când ies din coteț, se reped la adăpători), stau cu aripile lăsate și capul între aripi, diaree de culoare verzuie sau galben-cenușie, uneori cu strii de sânge. Unele păsări au probleme de respirație, horcăie și strănută, se deplasează greu, au paralizii ale membrelor, capului și aripilor, precum și stoparea oatului.
„Nu există tratament pentru pseudopesta aviară, iar dacă gospodăria este situată în apropierea unui focar din zonă, se recomandă sacrificarea păsărilor pentru a limita transmiterea bolii. Debutul este rapid, iar semnele apar în tot efectivul de păsări, la doar două zile după expunerea la virus. După patru zile boala este evidentă, iar păsările tinere sunt cele mai sensibile la îmbolnăvire”, precizează sursa citată.
Prevenirea îmbolnăvirii cu Boala Newcastle („ciuma găinilor”) se realizează prin vaccinare și biosecuritate strictă. Pentru depistare, se poate face testul RT-PCR în timp real, care poate confirma infecția la păsările cu semne clinice de boală. Letargia este primul semn înregistrat în cazul îmbolnăvirilor. În unele cazuri, se dezvoltă edem periorbitar și cap. Creasta poate deveni albastră, din cauza hipoxiei. Păsările care nu mor în câteva zile după infectare pot avea diaree apoasă verzuie. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se vaccinează puii de găină la 9 zile, cu rapel la 21 de zile. Vaccinarea continuă din 6 în 6 luni la păsările adulte.
Mai trebuie precizat faptul că analizele probelor prelevate de inspectorii DSVSA de la păsările moarte din Balta Mică a Brăilei sunt în curs de definitivare, urmând a fi dat publicității examenul toxicologic efectuat de specialiști.