Pescuind in ape tulburi... | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pescuind in ape tulburi...

Caracteristica esentiala a burselor este "anticiparea". Capacitatea acestora de a anticipa corect o evolutie viitoare se naste din lupta dintre investitori (pe termene medii si lungi) si speculatori (investitori pe termene scurte si foarte scurte). Daca investitorii se simt bine in vremurile stabile, cu perspective clare, speculatorii fac profituri uriase in vremurile tulburi, de criza.
Acum lumea pare a fi intr-o criza - fie ea a pietei imobiliare, a materiilor prime, a finantelor sau a petrolului sau toate la un loc. Intrebarea esentiala este: Cine cistiga si cine pierde? Raspunsul e simplu: au cistigat speculatorii care in scurt timp au reusit sa dubleze pretul energiei si a multor materii prime si produse agricole fapt care determina ca din ce in ce mai multi investitori sa creada ca acesta e un fenomen pe termen mediu daca nu lung si in consecinta sa investeasca cumparind la aceste preturi exorbitante. Dar cum masa investitiilor este relativ constanta, investitorii trebuie sa iasa (dezinvesteasca) de pe pietele pierdante care sint bursele de actiuni pentru a reinvesti in marfuri si energie, determinind deprecierea actiunilor. Astfel investitorii pierd de doua ori, o data pentru ca vind ieftin actiuni si a doua oara pentru ca vor cumpara scump energie si materii prime, ale caror preturi nu sint sustenabile in prezent.
La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) lucrurile stau taman invers. Acum, cind piata e tulbure cei mai multi dintre speculatori s-au speriat si vind actiunile aproape la orice pret in speranta ca preturile vor mai scade suficient de mult sa le poata rascumpara cu 10-15% mai ieftin. Insa, cel putin saptamina trecuta se observa o intrare hotarita a investitorilor autohtoni care incep sa fructifice preturile "ridicole" la care au ajuns actiunile. Astfel, actionari importanti ai unor societati listate la BVB au inceput sa cumpere pachete semnificative de actiuni dupa ce anul trecut au vindut actiuni unor fonduri de investitii straine, cum este cazul lui Ciurtin Petru-Raul actionar majoritar la "Albalact" (ALBZ) care dupa ce a vindut pachete importante de actiuni fondului de private equity RC2 (CYPRUS) LIMITED a inceput sa cumpere din piata la preturi mult mai mici decit a vindut.
Oricum, saptamina trecuta cuvintul de ordine a fost "minime anuale". Astfel indicii au scazut intre 8 si aproape 14%, cel mai afectat fiind BET-FI (indicele societatilor de investitii financiare - SIF-uri) care a scazut cu 13,64% ajungind vineri la 41.082,82 puncte, nivel atins in iulie 2006. Practic ne-am intors in timp cu doi ani in conditiile in care economia si companiile au crescut in unele cazuri cu peste 70% (de exemplu BRD).
Saptamina aceasta are sanse mari sa schimbe tendinta descendenta. Iranul a raspuns deja propunerilor grupului celor 6 tari, mai repede decit era asteptat si se pare pe un tot deschis la negocieri fapt care conjugat cu lipsa americanilor de pe piata dat fiind ca si-au sarbatorit Ziua Independentei, a determinat vineri scaderea pretului petrolului. Totodata, astazi incepe intilnirea G8 din Japonia unde pe linga tema principala, incalzirea globala, se vor cauta solutii pentru actuala criza a petrolului si alimentelor. Deci pietele vor fi, probabil, alimentate si cu stiri bune care poate vor avea forta de a determina corectii pozitive pe bursele de actiuni, cel putin pe termen scurt.


Radu LUPOAE
radu.lupoae@carpaticainvest.ro
SSIF CARPATICA INVEST SA
Agentia Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro