• deocamdată, în județul nostru n-a fost confirmat niciun caz, iar autoritățile iau măsuri de prevenție care să-i ferească pe crescători de pierderi care ar putea fi uriașe • la fel ca în cazul pestei porcine, nici pentru pesta micilor rumegătoare nu există tratament • efectivele în care intră boala trebuie exterminate, pentru a preveni răspândirea • până în prezent, la nivel național s-au înregistrat 56 de cazuri, în județele Tulcea, Constanța, Timiș și Ialomița, cu un total de 232.283 animale afectate • pe raza județului Brăila sunt aproape 300.000 exemplare de oi și capre
Chiar dacă pe raza județului nostru nu a fost confirmat deocamdată niciun caz, pesta rumegătoarelor mici (PMR) - o boală mortală pentru ovine și caprine - a pus în alertă autoritățile locale. Luni, 12 august, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 328, prin care a fost extinsă zona de supraveghere PMR pe întreg județul, ordin ce a fost distribuit spre informare tuturor celor implicați. Asta înseamnă, printre altele, că este interzisă mișcarea ovinelor și a caprinelor atât în interiorul județului cât și spre alte județe.
Până în prezent, pe raza județului Brăila a existat un singură suspiciune de PMR, în localitatea Stăncuța, însă, din fericire, alarma s-a dovedit a fi falsă, cazul fiind infirmat printr-un buletin de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
La nivel național s-au identificat deja mai multe focare - cele mai afectate fiind județele Tulcea, Constanța, Timiș și Ialomița, unde boala a fost raportată în 56 de exploatații agricole, cu 232.283 animale afectate. Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Direcțiilor Sanitar Veterinare județene să realizeze verificări în centrele de colectare ovine/ caprine, societăți comerciale ovine și exploatații de tip A. DSVSA Brăila ne-a informat că până la ora actuală a făcut verificări la societăți comerciale care au obiect de activitate creșterea ovinelor și caprinelor, precum și la persoane fizice autorizate care activează în acest domeniul. ”În urma controalelor efectuate, au fost aplicate sancțiuni acolo unde nu a fost respectată legislația sanitară-veterinară”, ne-a informat directorul DSVSA Brăila, Costică Peltea.
Acesta a mai precizat că la nivelul DSVSA Brăila au fost realizate ședințe de informare cu privire la măsurile de prevenire și control a apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare în județul Brăila, la care au participat medicii veterinari concesionari din județul Brăila, medici veterinari contractuali, medici veterinari oficiali, administratorii societăților comerciale ovine, centre colectare, proprietari de animale. Au fost realizate campanii de informare prin distribuirea de afișe de informare la nivelul UAT-urile din județul Brăila, la sediile cabinetelor veterinare din teritoriu și la sediul societăților comerciale de creștere ovine/caprine.
În prezent, la nivelul județului Brăila există 11 centre de colectare ovine/caprine, cu un efectiv staționar de 14.987 capete; o societate comercială cu un număr de 1.447 capete; 16 persoane fizice autorizate, cu un număr de 7.303 capete. ”Grosul” efectivelor de oi și capre se găsește în gospodăriile populației, la crescători persoane fizice. Aceștia dețin în total 260.859 de exemplare, care în prezent se află în grija unor ciobani tocmiți pe perioada verii, în stâne amplasate la marginea localităților. DSVSA va efectua, în zilele următoare, controale dar și activități de informare și prevenire, la toate aceste stâne.