Peste 100 de pacienţi brăileni se tratează cu interferon | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 100 de pacienţi brăileni se tratează cu interferon

Cea mai recentă situaţie centralizată de Casa Judeţeană de Sănătate (CJAS) arată că, la nivelul judeţului Brăila, în momentul de faţă, se află sub tratament 102 pacienţi infectaţi cu virusul hepatic C şi 82 de pacienţi cu afecţiuni hepatice de tip B şi D. Medicamentul Pegasys se administrează cu preponderenţă bolnavilor de hepatita C.
Vineri, 8 octombrie, directorul CJAS Brăila, dr. Camelia Nedelcu, a contactat redacţia "Obiectiv" pentru a-şi exprima un punct de vedere oficial cu privire la articolul "Interferon contrafăcut", publicat de cotidianul nostru. "Atenţionându-se cu privire la acest produs, toată lumea care s-a aprovizionat cu medicamentul Pegasys şi-a verificat stocul de medicamente. Dacă se pune problema să fie depistate seringi contrafăcute, se retrage imediat produsul. S-a luat legătura cu toată lumea şi intră în obligativitatea farmaciştilor ca medicamentele să fie supuse controlului. Se desface cutia şi se verifică. Dar, în Brăila, până acum nu s-a pus problema", a explicat dr. Camelia Nedelcu.

Costul tratamentului, decontat integral de CNAS

Medicul a mai precizat şi că aceste informări de tip alert se transmit exclusiv specialiştilor din Sănătate şi nu se fac publice pentru a nu crea panică în rândul pacienţilor care beneficiază de aceste tratamente. "Aceste probleme sunt comunicate în timp util şi profesioniştii iau cunoştinţă de ele şi aplică ceea ce li se recomandă. Populaţia trebuie să ştie că aceste medicamente sau contraindicaţiile acestor medicamente fiind cunoscute de către specialişti, pacienţii nu vor ajunge să fie trataţi cu asemenea produse", a mai adăugat şeful CJAS. Cât despre costul tratamentului împotriva hepatitei, acesta este suportat integral de Casa Naţională de Sănătate, bineînţeles, în baza dosarelor aprobate la nivel naţional care diferă de la un caz, la altul. Concret, sunt pacienţi cărora li se recomandă tratament pentru o perioadă de 6 luni, alţii care trebuie să continuie tratamentul până la 1 an şi cazuri în care pacieţii nu răspund tratamentului: "În funcţie de rezultatul analizelor care se transmite periodic, acest tratament iniţiat fie se întrerupe în cazul în care rezultatele sunt bune, fie se continuă tratamentul, dar nu mai mult de 1 an. După o anumită perioadă, ei pot să facă recăderi şi în aceste condiţii, tot comisia de la nivelul naţional aprobă reintrarea în tratament pe o perioadă. Deci fiecare caz este individualizat nu putem vorbi la modul general".

DSP Brăila nu a primit nimic pe sistemul e alertă rapidă

Tot ieri dimineaţă şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila a ţinut să transmită redacţiei "Obiectiv" un comunicat în care a explicat motivul pentru care directorul DSP, Gabriel Ciochină nu a putut fi contactat cu o zi în urmă: "Solicitarea dumneavoastră către purtătorul de cuvânt a fost făcută telefonic în 07.11.2013, după ora 12.30, când dr. Andreia Gavrilescu era într-o comisie de examen şi nu dispunea de informaţiile necesare. Domnul director executiv este în concediu de odihnă". Reprezentanţii DSP ne-au comunicat faptul că pe sistemul de alertă rapidă, la instituţie nu a sosit nicio informare cu privire la medicamentul contrafăcut. Cert este că specialiştii DSP ne-au asigurat că vor acţiona în consecinţă, cu respectarea procedurilor operaţionale la orice alertă rapidă care aduce informaţii despre produs, lot, producător, unităţi de desfacere. Aceleaşi surse mai spun că singurele informaţii deţinute în momentul de faţă sunt cele apărute pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi în mass-media.
Important de menţionat este faptul că la nivel central, Ministerul Sănătăţii a trimis un comunicat de presă prin care recomandă pacienţilor care au folosit în ultimele două săptamâni produsul Pegasys /0,5 ml soluţie injectabilă în seringa preumplută, să se adreseze imediat medicului curant. Concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică. De asemenea, reprezentanţii ANMDM au luat legătura cu compania producătoare în vederea înlocuirii de urgenţă a produsului.
Amintim că Poliţia şi Agenţia Naţională a Medicamentului au demarat o anchetă după ce, în mai multe farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contrafăcut, contra hepatitei B şi C.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro